Регионална библиотека "Дора Габе" - гр. Добрич

"Остави всичко друго и чети" (D.E.A.R. Day)

На 12 април 2018 г., в сектор Работа с деца на Регионална библиотека „Дора Габе” гостуваха ученици от III-б клас при СУ “Димитър Талев”, с класен ръководител Радостина Борисова. Поводът на посещението е инициативата „Остави всичко друго и чети (D.E.A.R. Day). Денят води името си от английския израз „Drop everything and read” и предизвиква децата да четат свободно произволно избрана книга за oпределено време. Този ден съвпада и с рождения ден на известната детска писателка Бевърли Клиърли.

Малките читатели имаха възможност да се запознаят с интересни факти от живота на Клиърли, нейната палава героиня Рамона Куимби, както и 10-те ѝ цитата, свързани с любовта към децата и четенето.

Денят беше отбелязан с любознателна кръстословица и състезание по четене, в което се включиха всички деца. Всяко от тях разполагаше с две минути, в които трябваше да прочете откъс от книгата „Светът на Рамона”. Госпожа Борисова определи ученика, който чете най-изразително. Победителят получи награда - книгата „Абадазад – крадецът на сънища”, а за всички останали имаше поощрителни награди.

В края на срещата учениците получиха своите читателски карти и заеха книги за дома.