новини и събития

виж АРХИВА
На 15 ноември 2018 г. Регионална библиотека „Дора Габе” получи дарение от Сдружение за градски читални, което включва 79 тома нови издания. Фондовете на библиотеката ще се обогатят с нова художествена литература, илюстровани енциклопедии за деца и възрастни, детска художествена литература, художествена литература на английски език. ... виж архива
Електронни услуги

 Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв. Заповядайте!

 НОЕМВРИ

Беседа по повод 1 ноември – Ден на народните будители с деца от подготвителна група на ДГ №8
Дата: 1 ноември
Час: 10.30
Място: Работа с деца

Химнът на Добруджа и неговият автор – краеведска статия по повод 140 г. от рождението на Любомир Бобевски, поет и писател, автор на химна “О, Добруджански край” (1878–1960)
Дата: 1 ноември
Място: в-к Нова Добруджанска трибуна

Награждаване на участниците в Национален конкурс за рисунка, колаж, компютърна рисунка „В света на Дора Габе” и откриване на изложба с участващите рисунки
Дата: 6 ноември
Час: 17.00
Място: Централно фоайе

Презентация за живота и творчеството на Любен Каравелов с ученици от 4-те класове на СУ „Любен Каравелов”
Дата: 7 ноември
Час: 10.00
Място: Интерактивна зала

Витрина с библиотечни документи по повод 105 г. от рождението на Албер Камю (1913–1960)
Дата: 7 – 14 ноември
Място: Обща читалня

Витрина с библиотечни документи
по повод 200 г. от рождението на Иван Сергеевич Тургенев, руски писател, сред най-големите и най-авторитетни руски писатели от втората половина на XIX в. (1818-1883)
Дата: 9 – 16 ноември
Място: Книгозаемане

Библиотерапия
с потребители на ЦПЗ „Д-р Петър Станчев”
Дата: 14 ноември
Час: 13.30
Място: обучителен център

Представяне на книгата на Цветанка Костова „Вечната” – антология любовна лирика
Дата:  14 ноември
Час: 17.00
Място: Интерактивна зала

Витрина с библиотечни документи „С чудните истории на Дядо Пънч” по повод 85 г. от рождението на писателя
дата: 16 – 23 ноември
Място: Работа с деца

Мамо, загаси Луната – литературно утро с четене по повод 85 г. от рождението на писателя Панчо Панчев с деца от ДГ №33, кв. Рилци
Дата: 16 ноември
Час: 10.00
Място: Стая на приказките

Витрина с библиотечни документи по повод 160 г. от рождението на Селма Лагерльоф, шведска писателка, която през 1909 г. става първата жена, спечелила Нобеловата награда за литература (1858-1940)
Дата: 20-27 ноември
Място: Обща читалня

21 ноември – Ден на християнското семейство
– беседа за празника
Дата: неуточнена
Час: неуточнен
Място: Стая на приказките

Музикална витрина с библиотечни документи по повод 95 г. от рождението на Мария Калас (1923–1977), легендарна гръцка оперна певица, сопрано
Дата: 30 ноември -  25 декември
Място: Арт галерия

 

 
Заключителната среща по проект „Библиотеката и училището – заедно за един по-чист град”

На 19 октомври 2018 г. в Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе заключителна среща по проект „Библиотеката и училището – заедно за един по-чист град”, който се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в изпълнение на Договор РД11-00-338/20.12.2017 с Министерството на културата. Партньор на библиотеката по проекта са ученици от III г клас на СУ „Димитър Талев“ и техните родители.

На заключителната среща присъстваха  участниците в проекта, медии и граждани. Целта на проявата бе запознаване с резултатите от проектните дейности. Срещата откри ръководителят на проекта г-жа Невяна Христова, директор на библиотеката, която благодари на партньора за ползотворната съвместна дейност и за подкрепата на всички родители. Изказа и своето желание за бъдещи дейности, свързани с четене, както и с общественозначими каузи.

Специално подготвена от учениците презентация направи ретроспекция на всички дейности, извършени по проекта. Децата разказаха за ползите от рециклирането на отпадъците – рециклирането като послание в бутилка, изпратено към бъдещето, за „петия океан” и  пестенето на вода и др. Проследиха пътя на отпадъците, събирани в Регионалното депо за отпадъци с. Стожер, което посетиха по време на проекта. Представянето на изготвената от тях презентация бе демонстрация на придобитите знания за работа с новите технологии. В дискусия за ползотворността на общата дейност се включиха библиотечните специалисти, ангажирани с проекта, ученици и родители. Красимира Хинева, класен ръководител, благодари на библиотеката за възможността да ангажира своите ученици с дейности, касаещи тяхното екологосъобразно поведение. Хинева благодари и на децата за активното участие и отличните резултати, показани при последната анкета. Специално внимание бе отделено на родителите и тяхната съпричастност към усилията на библиотеката и училището да възпитат у децата ежедневна грижа за чиста околна среда.

По време на срещата бе представена изложба под наслов „За красива и чиста природа” с част от предметите от отпадъчни материали, изработени от децата и техни родители. Бе отчетена и кампанията „Лист по лист” за събиране на стара хартия, която ще бъде предадена на вторични суровини и със средствата закупени детски книжки и образователни игри.

Заключителната среща информира местната общност за реализирания проект. Участниците се надяват с това да привлекат вниманието на гражданите към темата за замърсяването на околната среда и нуждата от ежедневни действия за нейното опазване.

Проявата завърши с пожелания децата да бъдат истински посланици на идеята на проекта в училището, семейството, в своя град.

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.