новини и събития

виж АРХИВА
На 11 януари 2019 г., в сектор Работа с деца на Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе беседа на тема „Българските зимни празници и обичаи” с ученици от II д клас на СУ ”Св. Климент Охридски” с преподаватели г-жа Господинова и г-жа Чекелова. виж архива
Електронни услуги

НОВО!

Уважаеми ползватели,

Освен преглед за налични библиотечни документи на интернет страницата на библиотеката www.libdobrich.bg/, вече имате възможност за онлайн обслужване посредством Модул "Моята библиотека” (MyLibrary)https://ilib.libdobrich.bg/- персонално пространство за регистрираните читатели. 

Модулът Ви дава достъп до личен читателски картон с информация за заета литература и текущо състояние на заявки, възможност за онлайн - презаписване на заета литература, запазване на литература и проследяване състоянието на заявката, и др. 

За достъп до онлайн услугите „Моята библиотека”
е необходимо да бъдете регистрирани читатели на Регионална библиотека „Дора Габе” за календарната година и да имате потребителско име и парола.

Предоставяме Ви следните възможности за получаване на потребителско име и парола:

• Сами да се регистрирате на https://ilib.libdobrich.bg/, попълвайки онлайн формуляр, който е достъпен при избор на „регистрирайте” в горния десен ъгъл на страницата

• Да посетите Регионална библиотека „Дора Габе” Добрич, ул. „Независимост” 7 – секторите Заемна за възрастни, Работа с деца или Информационен център, и на място да създадете свое потребителско име и парола.

Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв. Заповядайте!

ЯНУАРИ

Българските зимни празници и обичаи - витрина с библиотечни документи
Дата: 2-11 януари
Място: Работа с деца

Библиотерапия с потребители на ЦПЗ „Д-р Петър Станчев”
Дата: 9 януари
Час: 13.30
Място: Изкуство

Беседа Българските зимни празници и обичаи с ученици от 2д клас на СУ „Св. Климент Охридски”
Дата: 11 ян.
Час: 11.00 ч.
Място: Стая на приказките

Беседа по повод 141 г. от Освобождението на град Добрич от турско владичество (27 ян.1878), с ученици от СУ „Св.Св. Кирил и Методий”

Дата: 25 януари
Час: 14.00
Час: 14.45
Място: Краезнание

 

Заключителната среща по проект „Библиотеката и училището – заедно за един по-чист град”

На 19 октомври 2018 г. в Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе заключителна среща по проект „Библиотеката и училището – заедно за един по-чист град”, който се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в изпълнение на Договор РД11-00-338/20.12.2017 с Министерството на културата. Партньор на библиотеката по проекта са ученици от III г клас на СУ „Димитър Талев“ и техните родители.

На заключителната среща присъстваха  участниците в проекта, медии и граждани. Целта на проявата бе запознаване с резултатите от проектните дейности. Срещата откри ръководителят на проекта г-жа Невяна Христова, директор на библиотеката, която благодари на партньора за ползотворната съвместна дейност и за подкрепата на всички родители. Изказа и своето желание за бъдещи дейности, свързани с четене, както и с общественозначими каузи.

Специално подготвена от учениците презентация направи ретроспекция на всички дейности, извършени по проекта. Децата разказаха за ползите от рециклирането на отпадъците – рециклирането като послание в бутилка, изпратено към бъдещето, за „петия океан” и  пестенето на вода и др. Проследиха пътя на отпадъците, събирани в Регионалното депо за отпадъци с. Стожер, което посетиха по време на проекта. Представянето на изготвената от тях презентация бе демонстрация на придобитите знания за работа с новите технологии. В дискусия за ползотворността на общата дейност се включиха библиотечните специалисти, ангажирани с проекта, ученици и родители. Красимира Хинева, класен ръководител, благодари на библиотеката за възможността да ангажира своите ученици с дейности, касаещи тяхното екологосъобразно поведение. Хинева благодари и на децата за активното участие и отличните резултати, показани при последната анкета. Специално внимание бе отделено на родителите и тяхната съпричастност към усилията на библиотеката и училището да възпитат у децата ежедневна грижа за чиста околна среда.

По време на срещата бе представена изложба под наслов „За красива и чиста природа” с част от предметите от отпадъчни материали, изработени от децата и техни родители. Бе отчетена и кампанията „Лист по лист” за събиране на стара хартия, която ще бъде предадена на вторични суровини и със средствата закупени детски книжки и образователни игри.

Заключителната среща информира местната общност за реализирания проект. Участниците се надяват с това да привлекат вниманието на гражданите към темата за замърсяването на околната среда и нуждата от ежедневни действия за нейното опазване.

Проявата завърши с пожелания децата да бъдат истински посланици на идеята на проекта в училището, семейството, в своя град.

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.