Регионална библиотека "Дора Габе" - гр. Добрич

Литературно утро по повод 184 години от рождението на Любен Каравелов

На 7 ноември 2018 година в Регионална библиотека „Дора Габе” гостуваха ученици от четвъртите класове на СУ „Любен Каравелов”. Събитието е част от проявите на училището, свързани с патронния им празник и посветени на 184 години от рождението на писателя, революционер и един от най-видните дейци на българското национално Възраждане.
В Интерактивния кабинет библиотечни специалисти представиха мултимедийна презентация, от която децата научиха любопитни факти за живота и творчеството на автора. Малките гости разгледаха с интерес различни издания на книгите на Каравелов в експонираната витрина и разлистиха издания на „Маминото детенце” и „Българи от старо време” от 1936 година, както и екземпляри включени в колекцията „Редки и ценни издания” на Регионална библиотека „Дора Габе”.
Литературната среща включваше четене на стихотворенията: „Песен на Раковски”, „На Васил Левски”, „Правата смело бранили”, „Кирилу и Методио” и слушане на една от най-значимите български песни „Хубава си моя горо”, чийто текст е написан от Любен Каравелов.
В края на мероприятието децата изявиха желание да посетят сектор Работа с деца, където разгледаха едни от най-атрактивните издания и се възхитиха от множеството книги на любимите им автори, запълнили библиотечните лавици.