новини и събития

виж АРХИВА
81 години от Възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България. На 25 септември Добрич отбелязва деня на своето освобождение. виж архива
Електронни услуги

Библиотеката възобновява работното време с читатели от 8.30 до 18.30 ч. във всички сектори за обслужване и при спазаване на противоепидемичните мерки.

Остават пет дни до провеждането на Националната инициатива "Стара хартия за нова книга" в Добрич, който ще се включи в кампанията на 25 септември от 11,00 до 14,00 ч. на пл. „Демокрация“, пред Регионална библиотека „Дора Габе“ и ще е част от честванията по случай празника на града. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи една нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника.

Дни за безплатен абонамент

2 април – Международен ден на детската книга, 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, 11 май – Професионален празник на библиотекаря, 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 1 юни – Международен ден на детето, 25 септември – Ден на град Добрич, 1 ноември – Ден на народните будители.
Забележка: В случаите, когато обявеният ден е почивен, безплатна регистрация се извършва предходния работен ден.

Дарения

Информираме всички, които желаят да дарят свои книги, че библиотеката приема само книги издадени след 2000 г., с изключение на краеведска литература и издания, издадени преди 1944 г. 

Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв.

 

Септември 

„105 години – Добричка епопея“ - Виртуално представяне на дигитализирани издания от сектор Краезнание, посветени на Добричката епопея /5-7 септ. 1916 г./
Дата: 3 септември
На сайта и фейсбук страницата на библиотеката
web-site: www.libdobrich.bg
facebook: https://www.facebook.com/libdobrich

Витрина по повод 100 г. от рождението на Станислав Лем, полски писател, творил в областите научна фантастика, философия и сатира /1921–2006/
Дата: 8-15 септември
Място: Обща Читалня

Витрина по повод 80 години от рождението на Станислав Стратиев, български драматург, белетрист, публицист /1941-2000/
Дата: 8-15 септември
Място: Книгозаемане

Витрина по повод 105 г. от рождението на Роалд  Дал, уелски писател-хуморист от норвежки произход /1916-1990/
Дата: 13–17 септември
Място: Работа с деца

Библиотерапия с потребители на ДЦВХУ към ЦХПУ "Д-р Петър Станчев"
Дата: 14 септември
Час: 13.30
Място: Интерактивна зала

Онлайн представяне на краеведска Дигитална колекция на добруджански вестници, излизали в периода 1901-1939 г., по повод Европейските дни на наследството 2021 „Наследство за всички“ и 81 години от Възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България
Дата: 20 септември
На сайта и фейсбук страницата на библиотеката
web-site: www.libdobrich.bg
facebook: https://www.facebook.com/libdobrich

Чарли и шоколадовата фабрика – литературно утро с презентация по повод 105 г. от рождението на Роалд  Дал, уелски писател-хуморист от норвежки произход /1916-1990/ /по заявка/
Дата: 20-30 септември
Място: Интерактивна зала

Изложба по повод 85 г. от рождението на Елена Попова, добрички краевед, поет, белетрист /1936/  и във връзка с 25 септ. Ден на град Добрич и 81 г. от възвръщането на Южна Добруджа към България /1940/
Дата: 21 септември – 22 октомври
Място: Фоайе Регистрация

Витрина по повод 125 г. от рождението на Франсис Скот Фицджералд, американски писател /1896-1940/
Дата: 24-30 септември
Място: Книгозаемане

Патиланци - литературно четене по повод 135 г. от рождението на Ран Босилек,  български писател, поет и преводач /1886-1958/
Дата: септември
Място: Стая на приказките

Витрина по повод 135 г. от рождението на Ран Босилек,  български писател, поет и преводач, детски писател /1886-1958/
Дата: 24 – 30 септември
Място: Работа с деца

Скъпи деца!

На 1 юни, желаем ви щастливо детство! Четете и обичайте книгите, само така ще преживеете незабравими вълшебни мигове с приказни истории от далечни страни, ще намерите нови приятели, с които да споделяте за любимите си герои, произведения и автори, ще научите много нови думи, ще бъдете по-уверени и по-успешни!

В днешния празничен ден ще ви прочетем част от приказката „Зайо-Байо библиотекар“ на Анна и Радка Александрови. А как завършва приказката - ще разберете ако посетите сектор Работа с деца на библиотеката. Очакваме ви!

 

 

 

Честит празник на словото!

По повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, библиотеката представя виртуална изложба с част от най-значимите документи от своята Колекция от Редки и ценни издания. Книжовното наследство, съхранявано в Регионална библиотека „Дора Габе” е част от българската и световна история и култура, отразени в писаното слово.

 

 

 

XVI Маратон на четенето 2021 / 23 април – Международен ден на книгата и авторското право 


Маратонът е посветен на 135 години от рождението на любимия детски писател Ран Босилек, автора на „Родна реч”, „Я кажи ми”, „Косе Босе“, на веселите патилански истории и много други.

Нека заедно съпреживеем магията на писаното слово!

XVI-ят Маратон на четенето стартира с посланието към четящите хора на обичаната добруджанска поетеса Елка Няголова, която споделя с нашите последователи стихотворението „Балконът“ от най-новата си книга „Парапет за душата“. 

 

 

Маратонът на четенето продължава с добричката поетеса Генка Петрова, с призива ѝ да обичаме книгата. Авторката чете и своето стихотворение за деца „Пързалка“.

 

 

Петър Петров, гл. редактор на ИА „Добруджа“ се включва в днешния маратон с четене на откъс от популярния роман за деца, написан под формата на дневник  - „Сърце“ на Едмондо де Амичис.

 

 

Ученици от IVа клас на СУ „Любен Каравелов“, с  преподавател Иванка Желева, се присъединяват към днешния Маратон на четенето с весела история от любимите на няколко поколения „Патиланци“ на Ран Босилек.

 

 

Маратонът на четенето продължава с преподавателката от СУ „П.Р.Славейков“ Янка Вълкова, с прочит на откъс от книгата на Веселина Седларска „България за начинаещи“, книга за различията, които ни събират.

 

 

Още възпитаници на Иванка Желева от IVа клас на СУ „Любен Каравелов“ се включват в Маратона на четенето със забавна история от Патиланското царство на Ран Босилек.

 

 

Надежда Иванова, културолог и преподавател, избира да подкрепи Маратона с четене на откъс от романа на Жан-Пол Сартр „Погнусата“.

 

 

Ученици от IVб клас на СУ „Любен Каравелов“, с преподавател Мария Георгиева, се присъединяват към днешния Маратон на четенето, за да ни прочетат още една история с незабравимия герой на Ран Босилек Патиланчо и неговите другари.

 

 

Маратонът на четенето подкрепи и преподавателят Марияна Узунова от СУ „Д. Талев“ с четене на откъс от книгата за неукротимия човешки дух на Джон Стайнбек „На изток от рая“.

 

 

Ученици от IVб клас на СУ „Любен Каравелов“, с  преподавател Мария Георгиева се присъединяват към днешния Маратон на четенето, за да ни въвлекат в неповторимия детски свят на Патиланците от едноименното произведение на Ран Босилек.

 

 

Поетесата Генка Петрова се включва в Маратона на четенето и с авторско изпълнение на стихотворението „Игра на дама“.

 

 

Ученици от IVб клас на СУ „Любен Каравелов“, с  преподавател Мария Георгиева, се присъединяват към днешния Маратон на четенето, с веселите приключения на любопитните, находчиви и жизнерадостни патиланци.

 

 

Преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски“ Корнелия Вълкова подкрепя Маратона с четене на откъс от „Ноев ковчег“ на Йордан Радичков, книга с изключително красив език и многопластови истории.

 

 

Ученици от IVб клас на СУ „Любен Каравелов“, с  преподавател Мария Георгиева, се присъединяват към днешния Маратон на четенето, за да ни прочетат весела история с малките Патиланци и тяхната любяща баба Цоцолана.

 

 

В Маратона на четенето се включва и Анелия Христова Енчева, на 9 г., III в клас, ОУ "Христо Ботев", с представяне на приказката "Отишла баба за дренки" на Ран Босилек.

 

В днешно време имаме нужда да четем и да бъдем читатели повече от всякога.

Благодарим на всички, които се включиха в щафетното четене, споделиха своето отношение към книгите и четенето, направиха ни съпричастни към магията на писаното слово, съпреживяхме заедно мъдростта, надеждата, радостта от живота, триумфалните победи на човешкия дух, чрез популярни произведения на български и чуждестранни автори.

 

 

 

D.E.A.R. Day (Drop Everything And Read) - "Остави всичко и чети"

На 12 април е родена една от най-обичаните детски писателки в целия свят Бевърли Клиъри, чиито истории и незабравими герои продължават да вълнуват поколения читатели. В нейна чест всяка година по света се отбелязва D.E.A.R. Day - "Остави всичко и чети" - инициатива, която цели да стимулира четенето сред децата и родителите им.

Библиотеката отбелязва D.E.A.R. Day с видеопредставяне на любимата писателка на малчуганите, нейни произведения от фонда на сектор Работа с деца и четене на откъс от „Светът на Рамона“.

 

 

 

 

Международен ден на здравето

На 7 април отбелязваме Международния ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Библиотеката подкрепя Общинска кампания „Бъди здрав! 2021“.

Кратко видео представя част от детската литература във фонда на библиотеката, която може да се заеме за дома, със съвети и практически насоки за здравето на децата.

Честит празник на всички медици!

 

 

 

Бисерче вълшебно 2021

Библиотеката подкрепя с радост и тазгодишната Награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” и е уверена в ползите от нея при насърчаване на четенето. Децата от 5 до 16 г. могат да гласуват онлайн от 11 май до 22 септември 2021 г. Малчуганите под 5 години, които имат любими номинирани заглавия и също искат да бъдат част от гласуването, могат да го направят през “Вход за бъдещи читатели с мнение”.

Скъпи приятели,
В поредица от видеа ви представяме наличните издания в нашия фонд, които можете да прочетете, щом библиотеката започне отново да обслужва читатели. Надяваме се, че ще е скоро!

Книгите са разпределени в четири възрастови категории с художествени книги и една категория за нехудожествени: Откриватели (5-7 г.); Изследователи (8-10 г.); Мечтатели (11-13 г.); Майстори (14-16 г.) и Нещотърсачи (нехудожествени, 5-16 г.).

 

 

Категория Откриватели 5-7 г.

 

 

 

Категория Изследователи 8-10 г.

 


 

Категория Мечтатели 11-13 г.

 

 

 

Категория Майстори г.

 

 

 

Категория Нещотърсачи 5-16 г.

 

 

 
 
 

Знаете ли, че …

На 24 февруари 1786 г. е роден Вилхелм Грим, по-малкият от популярните разказвачи на приказки Братя Грим. Макар, че приказките първоначално да не са били много подходящи за деца, основна тема във всяка една от историите е победата на доброто над злото. В едно сме убедени всички - няма нищо по-вълнуващо за четене от вечните приказки на Братя Грим!

 

 

 

За вас деца...

Препоръчваме на децата и техните родители интересни заглавия от приказния фонд на библиотеката. С това видео ви представяме поредицата от детски книжки „Моите мили съседи“.

 

 

 

Знаете ли, че...

На 27 януари 1832 г. е роден Луис Карол, британски писател, философ и математик, автор на „Алиса в страната на чудесата“ и „Алиса в огледалния свят“.

В това видео представяме различни издания, разказващи за приключенията на Алиса от фонда на сектор Сектор Работа с деца на библиотеката.                      

 

 

 

 

Знаете ли, че…

На 27 януари 1756 г. е роден гениалният австрийски композитор Волфганг Амадеус Моцарт, наричан „детето-чудо”.

В това видео представяме различни по вид библиотечни документи от фонда на сектор Изкуство, чрез които можете да се докоснете до богатия и многопластов талант на един от най-великите музикални творци в историята на изкуството.

 

 

 

Знаете ли, че...

На 18 януари 1882 г. е роден Алън Милн, автор на „Мечо Пух“, превърнала се в любима книга на поколения деца. В тази виртуална разходка представя различни издания със забавните истории на Мечо Пух и неговите приятели, съхранени в сектор Работа с деца на библиотеката.

 

 

 

Знаете ли, че….

На 12 януари 1628 г. роден Шарл Перо, френски писател и фолклорист, създал едни от най-известните детски приказки „Котаракът в чизми“, „Пепеляшка“,  „Спящата красавица“ и много други.

Приказките на Шарл Перо поучават и забавляват не само децата, но и възрастните. И до днес те са приятно четиво за малки и големи.

 

 

 

Благословена Коледа IV

В духа на Коледа, с това видео ще ви разкажем как хората по света празнуват светлия християнски празник.

 

 

 

Благословена Коледа III

Пред Коледните празници, ви предлагаме да съпреживеем забавни коледни приключения, които надничат от детските книжки и нямат търпение да бъдат прочетени.

 

 

 

Благословена Коледа II

С празнично настроение, ще надникнем в приказния свят на една вълшебна Коледа под звездното небе.

 

 

 

Благословена Коледа I

Пред най-светлите християнски Коледни празници, препоръчваме на децата и техните родители интересни коледни заглавия от своя приказен фонд. Сектор Работа с деца ви кани в магичния свят на Санта Клаус.

 

 

 

Юбилейна поредица 70 години – 70 послания VII

По повод 70 години от основаването на Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич, ви предлагаме виртуална поредица, която включва книги с автографи на известни български писатели, поети и публицисти, добрички автори, изследователи на културата и историята на Добруджа и общественици с посланията им към библиотеката и четящите хора.

Книгите са подписани лично от техните автори и са подарени на библиотеката в различни периоди и по различни поводи. Изданията са белязани с уникалния почерк на дарителите и остават като незабравим спомен от срещите с тях. Библиотечната колекция от 1180 тома съдържа произведения с автографи на Дора Габе, Валери Петров, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Николай Хайтов, Антон Дончев, Желю Желев, Асен Босев, Станка Пенчева, Христо Фотев, Любен Бешков, Верка Сидерова и още много други.

 

 

 

Знаете ли, че...

В това видео ще ви преставим поредицата от енциклопедии „Откриватели“. Повдигнете капачетата по страниците и ще откриете отговорите на най-важните въпроси за заобикалящия ни свят.

  

 

 

Знаете ли, че...

В поредицата за любопитковци ви каним раздходка в удивителния свят на животните.

Разгърнете страниците и ще научите много любопитни факти за тях.

 

 

 

Юбилейна поредица 70 години – 70 послания VI

По повод 70 години от основаването на Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич, ви предлагаме виртуална поредица, която включва книги с автографи на известни български писатели, поети и публицисти, добрички автори, изследователи на културата и историята на Добруджа и общественици с посланията им към библиотеката и четящите хора.

Книгите са подписани лично от техните автори и са подарени на библиотеката в различни периоди и по различни поводи. Изданията са белязани с уникалния почерк на дарителите и остават като незабравим спомен от срещите с тях. Библиотечната колекция от 1180 тома съдържа произведения с автографи на Дора Габе, Валери Петров, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Николай Хайтов, Антон Дончев, Желю Желев, Асен Босев, Станка Пенчева, Христо Фотев, Любен Бешков, Верка Сидерова и още много други.

  

 

 

Юбилейна поредица 70 години – 70 послания V

По повод 70 години от основаването на Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич, ви предлагаме виртуална поредица, която включва книги с автографи на известни български писатели, поети и публицисти, добрички автори, изследователи на културата и историята на Добруджа и общественици с посланията им към библиотеката и четящите хора.

Книгите са подписани лично от техните автори и са подарени на библиотеката в различни периоди и по различни поводи. Изданията са белязани с уникалния почерк на дарителите и остават като незабравим спомен от срещите с тях. Библиотечната колекция от 1180 тома съдържа произведения с автографи на Дора Габе, Валери Петров, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Николай Хайтов, Антон Дончев, Желю Желев, Асен Босев, Станка Пенчева, Христо Фотев, Любен Бешков, Верка Сидерова и още много други.

 

 

 

Юбилейна поредица 70 години – 70 послания IV

По повод 70 години от основаването на Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич, ви предлагаме виртуална поредица, която включва книги с автографи на известни български писатели, поети и публицисти, добрички автори, изследователи на културата и историята на Добруджа и общественици с посланията им към библиотеката и четящите хора.

Книгите са подписани лично от техните автори и са подарени на библиотеката в различни периоди и по различни поводи. Изданията са белязани с уникалния почерк на дарителите и остават като незабравим спомен от срещите с тях. Библиотечната колекция от 1180 тома съдържа произведения с автографи на Дора Габе, Валери Петров, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Николай Хайтов, Антон Дончев, Желю Желев, Асен Босев, Станка Пенчева, Христо Фотев, Любен Бешков, Верка Сидерова и още много други.

 

 

 

Скъпи малки приятели,

Обичате ли приказката за приключенията на Пинокио, един от най-прочутите герои в историята на детската литература?

Знаете ли, че Карло Колоди започва да пише „Приключенията на Пинокио“ през далечната 1880 г. и вече 140 години радва децата по цял свят, дава им знания и поуки. Издадена на повече от 240 езика, тя се нарежда сред най-превежданите творби в света.

Приятно гледане!

 

 

 

Юбилейна поредица 70 години – 70 послания III

По повод 70 години от основаването на Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич, ви предлагаме виртуална поредица, която включва книги с автографи на известни български писатели, поети и публицисти, добрички автори, изследователи на културата и историята на Добруджа и общественици с посланията им към библиотеката и четящите хора.

Книгите са подписани лично от техните автори и са подарени на библиотеката в различни периоди и по различни поводи. Изданията са белязани с уникалния почерк на дарителите и остават като незабравим спомен от срещите с тях. Библиотечната колекция от 1180 тома съдържа произведения с автографи на Дора Габе, Валери Петров, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Николай Хайтов, Антон Дончев, Желю Желев, Асен Босев, Станка Пенчева, Христо Фотев, Любен Бешков, Верка Сидерова и още много други.

 

 

 

Юбилейна поредица 70 години – 70 послания II

По повод 70 години от основаването на Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич, ви предлагаме виртуална поредица, която включва книги с автографи на известни български писатели, поети и публицисти, добрички автори, изследователи на културата и историята на Добруджа и общественици с посланията им към библиотеката и четящите хора.

Книгите са подписани лично от техните автори и са подарени на библиотеката в различни периоди и по различни поводи. Изданията са белязани с уникалния почерк на дарителите и остават като незабравим спомен от срещите с тях. Библиотечната колекция от 1180 тома съдържа произведения с автографи на Дора Габе, Валери Петров, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Николай Хайтов, Антон Дончев, Желю Желев, Асен Босев, Станка Пенчева, Христо Фотев, Любен Бешков, Верка Сидерова и още много други.

 

 

 

Честит празник, мили деца!

Заповядайте в библиотеката! Между страниците на  забавните и красиви книжки ви очакват приказни герои, приключения и пътешествия в далечни страни.

Подготвихме това видео с много любов за вас!

 

 

 

Юбилейна поредица 70 години – 70 послания I

По повод 24 май и 70 години от основаването на Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич ви предлагаме виртуална поредица, която включва книги с автографи на известни български писатели, поети и публицисти, добрички автори, изследователи на културата и историята на Добруджа и общественици с посланията им към библиотеката и четящите хора.

Книгите са подписани лично от техните автори и са подарени на библиотеката в различни периоди и по различни поводи. Изданията са белязани с уникалния почерк на дарителите и остават като незабравим спомен от срещите с тях. Библиотечната колекция от 1180 тома съдържа произведения с автографи на Дора Габе, Валери Петров, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Николай Хайтов, Антон Дончев, Желю Желев, Асен Босев, Станка Пенчева, Христо Фотев, Любен Бешков, Верка Сидерова и още много други.

  

 

 

 

Когато играчките не спят… III

Скъпи приятели, библиотеката подготви за вас поредица от приказни истории. Гледайте ни, за да разберете какво се случва с играчките, когато не искат да спят.

А сега ще ви заведем на рожден ден, но на кого… ще разберете от видеото.

 

 

 

 

 

 XV Маратон на четенето 2020

 

В края на 15-я Маратон на четенето 2020 ви каним на куклен театър с вечната приказка за Червената шапчица.

Приятно гледане!

 

 

 

Маратонът на четенето продължава

Трети „г“ клас при СУ "П.Р.Славейков" с кл. ръководител Яна Вълкова
с удоволствие се включва в Маратона на четенето 2020  

Представяме ви Калоян Ганчев, Арина Енева, Георги Василев, Емилия Цветомирова, Рая Живкова.

 

 

 

 

 

 Маратонът на четенето продължава с добричката писателка Марина Константинова.

 

 

 

 

Випуск Трети клас при СУ "Св. Климент Охридски" с удоволствие се включва в Маратона на четенето 2020 г., с класни ръководители - Веселина Иванова, Тетяна Радова, Руска Симеонова, Виолета Иванова и Ирина Радева

Представяме ви Пламен Иванов 3 "А" кл., Грациела Герасимова 3 "Б" кл., Райън Митев 3 "В" кл., Кристияна Костадинова 3 "Д" кл.

 

 

 

 

 В Маратона на четенето се включва и Николай Петров от 3 "б" клас на СУ „Димитър Талев“

 

 

 

Учениците от 4 „в“ клас при СУ "Димитър Талев" с кл. ръководител Красимира Хинева активно се включват в днешния Маратон като увличат в него и своите братчета, сестрички, майки и баби, за да четат заедно, да преразказват и драматизират популярни текстове от книжовната съкровищница.

Представяме ви Рая Узунова, Христомир Красимиров и Явор Нончев.

 

 

 

Ученици от 4 „в“ клас при СУ "Димитър Талев" с кл. ръководител Красимира Хинева.

Представяме ви Мануела Митева, Младен Филипов, Петър Стоянов и Полина Петкова.

 

 

 

Ученици от 4 „в“ клас при СУ "Димитър Талев" с кл. ръководител Красимира Хинева.

Представяме ви Денислав Великов, Ивайло Михов, Кристина Иванова и Максимилиан Стаменковски.

 

 

 

Ученици от 4 „в“ клас при СУ "Димитър Талев" с кл. ръководител Красимира Хинева.

Представяме ви Владимир Вълчев, Габриела Милушева, Грациела Михова, Даниел Манковски.

 

 

 

Учениците от 4 „в“ клас при СУ "Димитър Талев" с кл. ръководител Красимира Хинева активно се включват в днешния Маратон като увличат в него и своите братчета, сестрички, майки и баби, за да четат заедно, да преразказват и драматизират популярни текстове от книжовната съкровищница.

Представяме ви Ивон Петрова, Александър Калев, Божидар Маринов и Вероника Георгиева.

 

 

 

 

Онлайн Маратон на четенето 2020 

Регионална библиотека „Дора Габе“ се включва в 15-то издание на Националния Маратон на четенето (2 – 23 април 2020), който поради извънредното положение в страната се провежда онлайн. За нас, библиотекарите, тази ситуация е една нова възможност да покажем, че четенето е дейност, с която най-добре може да се осмисли свободното време вкъщи! Празникът на четящите хора библиотеката посвещава на 100-годишнината от рождението на големия български писател Валери Петров, 70-годишнината от основаването на Регионална библиотека „Дора Габе” и 150 години Библиотечно дело в град Добрич. Маратонът на четенето 2020 стартира с добричката поетеса Петранка Божкова.

 

 

 

Когато играчките не спят… II

Скъпи приятели, гледайте ни, за да разберете какво се случва с играчките, когато не искат да спят.

Ще ви разкажем приказката на Шарл Перо „Котаракът в чизми“.

 

 

 

Когато играчките не спят…I

Скъпи приятели, библиотеката подготви поредица от приказни истории, които ще ви прочетем в следващите дни. Гледайте ни, за да разберете какво се случва с играчките, когато не искат да спят.

Ще ви прочетем любимата приказка на малки и големи от Ран Босилек „Дядо вади ряпа“.

 

 

 

Отбелязваме 2 април - Международния ден на детската книга 

По повод 215 години от рождението на Ханс Кристиан Андерсен каним всички, които обичат хубавите приказни истории на среща с творчеството на големия датски писател.

Ще ви прочетем приказката на Ханс Кристиан Андерсен „Малката русалка“.

Останете си вкъщи!

 

 

 

Походът на книгите 2020

За любителите на свободното време, прекарано с четиво в ръка, ще предложим три от сонетите на младия Уилям Шекспир, в които той въвежда темите за преходния характер на времето, любовта, красотата и тленността, брилянтно преведени от големия Валери Петров.

 

 

 

„Имало едно време…“

Скъпи малки приятели,

Ще ви прочетем приказката на Ханс Кристиан Андерсен „Грозното патенце“.

Останете си вкъщи!