новини и събития

виж АРХИВА
На 14 април се навършват 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски /1821-1867/  - основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождаването на България, революционен демократ, писател и поет, публицист, журналист, историк, етнограф и етнолог. По повод годишнината, сектор Книгозаемане предлага на читателите ... виж архива
Електронни услуги

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ !!!

Съгласно Заповед XРД-01-194/30.03.2021 г. на Министъра на здравеопазването, от 1 до 30 април 2021 г., Регионална библиотека „Дора Габе“ ще обслужва читатели при следните мерки:

  • Книгозаемане  и Работа с деца 

8.30-17.30 ч. / допускат се до двама читатели едновременно, с престой 20 мин.

  • Обща читалня 

8.30-16.30 ч. / допускат се до трима читатели едновременно, с престой 1 час

  • Краезнание, Читалня Изкуство и Читалня Работа с деца 

8.30-16.30 ч. / допуска се по един читател, с престой 1 час

Всички ползвани библиотечни документи подлежат на 72-часова карантина. В читалните не се предоставят за ползване периодични издания. Мерките се въвеждат поради липса на необходимата техника за дезинфекция на библиотечните документи. Във всички сектори се извършва ежедневна стерилизация с ултравиолетова гермицидна лампа с озон по график.

  • Център за информация и справочно-библиографско обслужване остава затворен за ползване на компютри, извършва само билиографски справки на място и онлайн - библиографски справки и електронна доставка на документи чрез рубриката Е-услуги, отговаря на запитвания на ЧАТ в реално време на сайта на библиотеката https://libdobrich.bg/ 
    За заявка и презаписване на заети библиотечни документи читателите имат следните възможности:
    -  чрез електронната услуга MyLib https://ilib.libdobrich.bg/
    -  на телефон 058 602574

Препоръчваме на читателите да ползват електронния каталог на библиотеката за избор на конкретни заглавия на адрес https://ilib.libdobrich.bg/   

Библиотеката възобновява провеждането на културно-образователни и информационни прояви на своя територия в рамките на работното време с читатели /8.30 – 17.30 ч./, при заетост до 30 % от капацитета на залите за провеждане, спазване на дистанция от 1,5 м. и носене на предпазна маска.

АПРИЛ 2021

Онлайн рубрики : „Знаете ли, че…“, „Имало едно време…“, „За вас, деца“ и др.
Дата: април
Място: на сайта и фейсбук страница на библиотеката
web-site: www.libdobrich.bg 
facebook: https://www.facebook.com/libdobrich

Онлайн представяне на кампанията за най-добра детска книга Бисерче вълшебно 2021
Дата: 1 април
Място: на сайта и фейсбук страница на библиотеката
web-site: www.libdobrich.bg 
facebook: https://www.facebook.com/libdobrich

Вълшебникът на приказното слово Андерсен, посветено на 2 април – Международния ден на детската книга – четене на приказка и представяне на издания с Андерсенови приказки
Дата: 2 април
web-site: www.libdobrich.bg 
facebook: https://www.facebook.com/libdobrich

Общинска кампания „Бъдете здравипо повод 7 април – Международен ден на здравето

Витрина с библиотечни документи на тема „Положителното психично здраве“
Дата: 5-9 април
Място: Книгозаемане

Витрина с библиотечни документи „Здравна енциклопедия“
Дата: 5-9 април
Място: Обща читалня

Онлайн представяне на книги за деца на здравна тема
Дата: 7 април
Място: на сайта и фейсбук страница на библиотеката
web-site: www.libdobrich.bg
facebook: https://www.facebook.com/libdobrich 

12 април – Деня Остави всичко друго и чети (D.E.A.R. Day) 
Дата: 12 април
Място: сектор Работа с деца/онлайн

Витрина  по повод 200 г. от рождението на Георги С. Раковски, български революционер и възрожденец /1821-1867/
Дата: 14-21 април
Място: Книгозаемане

Литературно четене по повод Международния ден на книгата и авторското правос потребители на Център за социална рехабилитация и интеграция - Добрич
Дата: 21 април
Час: 10.00
Място: ЦСРИ

Музикална витрина по повод 130 години от рождението на Сергей Прокофиев, руски композитор, пианист и диригент /1891–1953/
Дата: 23-28 април
Място: Изкуство

Маратон на четенето, по повод 23 април - Световен ден на книгата и авторското право
Дата: 23 април /по график/
Час: начало 10.30 ч. – 16.00 ч.
Място: Фоайе с пиано/онлайн

Видни добруджанци с принос в културата и изкуството на Добруджа - изложба по повод 95 г. от рождението на народната певица Верка Сидерова Иванова /26 април 1926/, почетен гражданин на град Добрич и 90 г. от рождението на Иван Георгиев Иванов, добруджански народен певец и кавалджия /1931-1992/
Дата: 26 април – 21 май
Място: Фоайе Регистрация

Моето първо посещение с деца /4-6 г./ от ЧОУ „Мария Монтесори“
Дата: 26 април
Час: 12.15
Място: Работа с деца

Витрина по повод 155 г. от рождението на Пенчо Славейков, български поет и преводач /1866-1912/   
Дата: 27 април - 7 май
Място: Обща Читалня

Моето първо посещение с деца от ДГ №10 „Слънчице“ II-ра група „Звездичка“
Дата: 27 април
Час: 10.30
Място: онлайн

Витрина "Великден“
Дата: 29 април – 07 май
Място: сектор Работа с деца

Великден - празнична беседа, с деца от ДГ
Дата: април
Място: сектор Работа с деца/онлайн

D.E.A.R. Day (Drop Everything And Read) - "Остави всичко и чети"

На 12 април е родена една от най-обичаните детски писателки в целия свят Бевърли Клиъри, чиито истории и незабравими герои продължават да вълнуват поколения читатели. В нейна чест всяка година по света се отбелязва D.E.A.R. Day - "Остави всичко и чети" - инициатива, която цели да стимулира четенето сред децата и родителите им.

Библиотеката отбелязва D.E.A.R. Day с видеопредставяне на любимата писателка на малчуганите, нейни произведения от фонда на сектор Работа с деца и четене на откъс от „Светът на Рамона“.

 

 

 

 

Международен ден на здравето

На 7 април отбелязваме Международния ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Библиотеката подкрепя Общинска кампания „Бъди здрав! 2021“.

Кратко видео представя част от детската литература във фонда на библиотеката, която може да се заеме за дома, със съвети и практически насоки за здравето на децата.

Честит празник на всички медици!

 

 

 

Бисерче вълшебно 2021

Библиотеката подкрепя с радост и тазгодишната Награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” и е уверена в ползите от нея при насърчаване на четенето. Децата от 5 до 16 г. могат да гласуват онлайн от 11 май до 22 септември 2021 г. Малчуганите под 5 години, които имат любими номинирани заглавия и също искат да бъдат част от гласуването, могат да го направят през “Вход за бъдещи читатели с мнение”.

Скъпи приятели,
В поредица от видеа ви представяме наличните издания в нашия фонд, които можете да прочетете, щом библиотеката започне отново да обслужва читатели. Надяваме се, че ще е скоро!

Книгите са разпределени в четири възрастови категории с художествени книги и една категория за нехудожествени: Откриватели (5-7 г.); Изследователи (8-10 г.); Мечтатели (11-13 г.); Майстори (14-16 г.) и Нещотърсачи (нехудожествени, 5-16 г.).

 

 

Категория Откриватели 5-7 г.

 

 

 

Категория Изследователи 8-10 г.

 


 

Категория Мечтатели 11-13 г.

 

 

 

Категория Майстори г.

 

 

 

Категория Нещотърсачи 5-16 г.

 

 

 
 
 
 
 

ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА

По повод празника на жената - 8 март, сектор Работа с деца предлага на малчуганите кратко видео, с идея как да изработят сами уникална картичка за мама, с която да я поздравят за празника.

 

 

 

Знаете ли, че …

На 24 февруари 1786 г. е роден Вилхелм Грим, по-малкият от популярните разказвачи на приказки Братя Грим. Макар, че приказките първоначално да не са били много подходящи за деца, основна тема във всяка една от историите е победата на доброто над злото. В едно сме убедени всички - няма нищо по-вълнуващо за четене от вечните приказки на Братя Грим!

 

 

 

За вас деца...

Препоръчваме на децата и техните родители интересни заглавия от приказния фонд на библиотеката. С това видео ви представяме поредицата от детски книжки „Моите мили съседи“.

 

 

 

Знаете ли, че...

На 27 януари 1832 г. е роден Луис Карол, британски писател, философ и математик, автор на „Алиса в страната на чудесата“ и „Алиса в огледалния свят“.

В това видео представяме различни издания, разказващи за приключенията на Алиса от фонда на сектор Сектор Работа с деца на библиотеката.                      

 

 

 

 

Знаете ли, че…

На 27 януари 1756 г. е роден гениалният австрийски композитор Волфганг Амадеус Моцарт, наричан „детето-чудо”.

В това видео представяме различни по вид библиотечни документи от фонда на сектор Изкуство, чрез които можете да се докоснете до богатия и многопластов талант на един от най-великите музикални творци в историята на изкуството.

 

 

 

Знаете ли, че...

На 18 януари 1882 г. е роден Алън Милн, автор на „Мечо Пух“, превърнала се в любима книга на поколения деца. В тази виртуална разходка представя различни издания със забавните истории на Мечо Пух и неговите приятели, съхранени в сектор Работа с деца на библиотеката.

 

 

 

Знаете ли, че….

На 12 януари 1628 г. роден Шарл Перо, френски писател и фолклорист, създал едни от най-известните детски приказки „Котаракът в чизми“, „Пепеляшка“,  „Спящата красавица“ и много други.

Приказките на Шарл Перо поучават и забавляват не само децата, но и възрастните. И до днес те са приятно четиво за малки и големи.

 

 

 

Благословена Коледа V

Пред светлите християнски Коледни празници, Сектор Работа с деца препоръчва на децата и техните родители интересни идеи за изработване на коледни картички.

 

 

 

Благословена Коледа IV

В духа на Коледа, с това видео ще ви разкажем как хората по света празнуват светлия християнски празник.

 

 

 

Благословена Коледа III

Пред Коледните празници, ви предлагаме да съпреживеем забавни коледни приключения, които надничат от детските книжки и нямат търпение да бъдат прочетени.

 

 

 

Благословена Коледа II

С празнично настроение, ще надникнем в приказния свят на една вълшебна Коледа под звездното небе.

 

 

 

Благословена Коледа I

Пред най-светлите християнски Коледни празници, препоръчваме на децата и техните родители интересни коледни заглавия от своя приказен фонд. Сектор Работа с деца ви кани в магичния свят на Санта Клаус.

 

 

 

Юбилейна поредица 70 години – 70 послания VII

По повод 70 години от основаването на Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич, ви предлагаме виртуална поредица, която включва книги с автографи на известни български писатели, поети и публицисти, добрички автори, изследователи на културата и историята на Добруджа и общественици с посланията им към библиотеката и четящите хора.

Книгите са подписани лично от техните автори и са подарени на библиотеката в различни периоди и по различни поводи. Изданията са белязани с уникалния почерк на дарителите и остават като незабравим спомен от срещите с тях. Библиотечната колекция от 1180 тома съдържа произведения с автографи на Дора Габе, Валери Петров, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Николай Хайтов, Антон Дончев, Желю Желев, Асен Босев, Станка Пенчева, Христо Фотев, Любен Бешков, Верка Сидерова и още много други.

 

 

 

Знаете ли, че...

В това видео ще ви преставим поредицата от енциклопедии „Откриватели“. Повдигнете капачетата по страниците и ще откриете отговорите на най-важните въпроси за заобикалящия ни свят.

  

 

 

Знаете ли, че...

В поредицата за любопитковци ви каним раздходка в удивителния свят на животните.

Разгърнете страниците и ще научите много любопитни факти за тях.

 

 

 

Юбилейна поредица 70 години – 70 послания VI

По повод 70 години от основаването на Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич, ви предлагаме виртуална поредица, която включва книги с автографи на известни български писатели, поети и публицисти, добрички автори, изследователи на културата и историята на Добруджа и общественици с посланията им към библиотеката и четящите хора.

Книгите са подписани лично от техните автори и са подарени на библиотеката в различни периоди и по различни поводи. Изданията са белязани с уникалния почерк на дарителите и остават като незабравим спомен от срещите с тях. Библиотечната колекция от 1180 тома съдържа произведения с автографи на Дора Габе, Валери Петров, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Николай Хайтов, Антон Дончев, Желю Желев, Асен Босев, Станка Пенчева, Христо Фотев, Любен Бешков, Верка Сидерова и още много други.

  

 

 

Юбилейна поредица 70 години – 70 послания V

По повод 70 години от основаването на Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич, ви предлагаме виртуална поредица, която включва книги с автографи на известни български писатели, поети и публицисти, добрички автори, изследователи на културата и историята на Добруджа и общественици с посланията им към библиотеката и четящите хора.

Книгите са подписани лично от техните автори и са подарени на библиотеката в различни периоди и по различни поводи. Изданията са белязани с уникалния почерк на дарителите и остават като незабравим спомен от срещите с тях. Библиотечната колекция от 1180 тома съдържа произведения с автографи на Дора Габе, Валери Петров, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Николай Хайтов, Антон Дончев, Желю Желев, Асен Босев, Станка Пенчева, Христо Фотев, Любен Бешков, Верка Сидерова и още много други.

 

 

 

Юбилейна поредица 70 години – 70 послания IV

По повод 70 години от основаването на Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич, ви предлагаме виртуална поредица, която включва книги с автографи на известни български писатели, поети и публицисти, добрички автори, изследователи на културата и историята на Добруджа и общественици с посланията им към библиотеката и четящите хора.

Книгите са подписани лично от техните автори и са подарени на библиотеката в различни периоди и по различни поводи. Изданията са белязани с уникалния почерк на дарителите и остават като незабравим спомен от срещите с тях. Библиотечната колекция от 1180 тома съдържа произведения с автографи на Дора Габе, Валери Петров, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Николай Хайтов, Антон Дончев, Желю Желев, Асен Босев, Станка Пенчева, Христо Фотев, Любен Бешков, Верка Сидерова и още много други.

 

 

 

Скъпи малки приятели,

Обичате ли приказката за приключенията на Пинокио, един от най-прочутите герои в историята на детската литература?

Знаете ли, че Карло Колоди започва да пише „Приключенията на Пинокио“ през далечната 1880 г. и вече 140 години радва децата по цял свят, дава им знания и поуки. Издадена на повече от 240 езика, тя се нарежда сред най-превежданите творби в света.

Приятно гледане!

 

 

 

Юбилейна поредица 70 години – 70 послания III

По повод 70 години от основаването на Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич, ви предлагаме виртуална поредица, която включва книги с автографи на известни български писатели, поети и публицисти, добрички автори, изследователи на културата и историята на Добруджа и общественици с посланията им към библиотеката и четящите хора.

Книгите са подписани лично от техните автори и са подарени на библиотеката в различни периоди и по различни поводи. Изданията са белязани с уникалния почерк на дарителите и остават като незабравим спомен от срещите с тях. Библиотечната колекция от 1180 тома съдържа произведения с автографи на Дора Габе, Валери Петров, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Николай Хайтов, Антон Дончев, Желю Желев, Асен Босев, Станка Пенчева, Христо Фотев, Любен Бешков, Верка Сидерова и още много други.

 

 

 

Юбилейна поредица 70 години – 70 послания II

По повод 70 години от основаването на Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич, ви предлагаме виртуална поредица, която включва книги с автографи на известни български писатели, поети и публицисти, добрички автори, изследователи на културата и историята на Добруджа и общественици с посланията им към библиотеката и четящите хора.

Книгите са подписани лично от техните автори и са подарени на библиотеката в различни периоди и по различни поводи. Изданията са белязани с уникалния почерк на дарителите и остават като незабравим спомен от срещите с тях. Библиотечната колекция от 1180 тома съдържа произведения с автографи на Дора Габе, Валери Петров, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Николай Хайтов, Антон Дончев, Желю Желев, Асен Босев, Станка Пенчева, Христо Фотев, Любен Бешков, Верка Сидерова и още много други.

 

 

 

Честит празник, мили деца!

Заповядайте в библиотеката! Между страниците на  забавните и красиви книжки ви очакват приказни герои, приключения и пътешествия в далечни страни.

Подготвихме това видео с много любов за вас!

 

 

 

Юбилейна поредица 70 години – 70 послания I

По повод 24 май и 70 години от основаването на Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич ви предлагаме виртуална поредица, която включва книги с автографи на известни български писатели, поети и публицисти, добрички автори, изследователи на културата и историята на Добруджа и общественици с посланията им към библиотеката и четящите хора.

Книгите са подписани лично от техните автори и са подарени на библиотеката в различни периоди и по различни поводи. Изданията са белязани с уникалния почерк на дарителите и остават като незабравим спомен от срещите с тях. Библиотечната колекция от 1180 тома съдържа произведения с автографи на Дора Габе, Валери Петров, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Николай Хайтов, Антон Дончев, Желю Желев, Асен Босев, Станка Пенчева, Христо Фотев, Любен Бешков, Верка Сидерова и още много други.

  

 

 

 

Когато играчките не спят… III

Скъпи приятели, библиотеката подготви за вас поредица от приказни истории. Гледайте ни, за да разберете какво се случва с играчките, когато не искат да спят.

А сега ще ви заведем на рожден ден, но на кого… ще разберете от видеото.

 

 

 

 

 XV Маратон на четенето 2020

 

В края на 15-я Маратон на четенето 2020 ви каним на куклен театър с вечната приказка за Червената шапчица.

Приятно гледане!

 

 

 

Маратонът на четенето продължава

Трети „г“ клас при СУ "П.Р.Славейков" с кл. ръководител Яна Вълкова
с удоволствие се включва в Маратона на четенето 2020  

Представяме ви Калоян Ганчев, Арина Енева, Георги Василев, Емилия Цветомирова, Рая Живкова.

 

 

 

 Маратонът на четенето продължава с добричката писателка Марина Константинова.

 

 

 

 

Випуск Трети клас при СУ "Св. Климент Охридски" с удоволствие се включва в Маратона на четенето 2020 г., с класни ръководители - Веселина Иванова, Тетяна Радова, Руска Симеонова, Виолета Иванова и Ирина Радева

Представяме ви Пламен Иванов 3 "А" кл., Грациела Герасимова 3 "Б" кл., Райън Митев 3 "В" кл., Кристияна Костадинова 3 "Д" кл.

 

 

 

 

 В Маратона на четенето се включва и Николай Петров от 3 "б" клас на СУ „Димитър Талев“

 

 

 

Учениците от 4 „в“ клас при СУ "Димитър Талев" с кл. ръководител Красимира Хинева активно се включват в днешния Маратон като увличат в него и своите братчета, сестрички, майки и баби, за да четат заедно, да преразказват и драматизират популярни текстове от книжовната съкровищница.

Представяме ви Рая Узунова, Христомир Красимиров и Явор Нончев.

 

 

 

Ученици от 4 „в“ клас при СУ "Димитър Талев" с кл. ръководител Красимира Хинева.

Представяме ви Мануела Митева, Младен Филипов, Петър Стоянов и Полина Петкова.

 

 

 

Ученици от 4 „в“ клас при СУ "Димитър Талев" с кл. ръководител Красимира Хинева.

Представяме ви Денислав Великов, Ивайло Михов, Кристина Иванова и Максимилиан Стаменковски.

 

 

 

Ученици от 4 „в“ клас при СУ "Димитър Талев" с кл. ръководител Красимира Хинева.

Представяме ви Владимир Вълчев, Габриела Милушева, Грациела Михова, Даниел Манковски.

 

 

 

Учениците от 4 „в“ клас при СУ "Димитър Талев" с кл. ръководител Красимира Хинева активно се включват в днешния Маратон като увличат в него и своите братчета, сестрички, майки и баби, за да четат заедно, да преразказват и драматизират популярни текстове от книжовната съкровищница.

Представяме ви Ивон Петрова, Александър Калев, Божидар Маринов и Вероника Георгиева.

 

 

 

 

Онлайн Маратон на четенето 2020 

Регионална библиотека „Дора Габе“ се включва в 15-то издание на Националния Маратон на четенето (2 – 23 април 2020), който поради извънредното положение в страната се провежда онлайн. За нас, библиотекарите, тази ситуация е една нова възможност да покажем, че четенето е дейност, с която най-добре може да се осмисли свободното време вкъщи! Празникът на четящите хора библиотеката посвещава на 100-годишнината от рождението на големия български писател Валери Петров, 70-годишнината от основаването на Регионална библиотека „Дора Габе” и 150 години Библиотечно дело в град Добрич. Маратонът на четенето 2020 стартира с добричката поетеса Петранка Божкова.

 

 

 

Да си създадем настроение за Великденските празници

Пред най-светлия християнски празник Великден ще ви научим как да си направите сами великденски кошнички за яйчица. Така ще се забавлявате и ще зарадвате близките си.

Пожелаваме ви Светли празници!

Бъдете здрави!

 

 

 

Когато играчките не спят… II

Скъпи приятели, гледайте ни, за да разберете какво се случва с играчките, когато не искат да спят.

Ще ви разкажем приказката на Шарл Перо „Котаракът в чизми“.

 

 

 

Когато играчките не спят…I

Скъпи приятели, библиотеката подготви поредица от приказни истории, които ще ви прочетем в следващите дни. Гледайте ни, за да разберете какво се случва с играчките, когато не искат да спят.

Ще ви прочетем любимата приказка на малки и големи от Ран Босилек „Дядо вади ряпа“.

 

 

 

Отбелязваме 2 април - Международния ден на детската книга 

По повод 215 години от рождението на Ханс Кристиан Андерсен каним всички, които обичат хубавите приказни истории на среща с творчеството на големия датски писател.

Ще ви прочетем приказката на Ханс Кристиан Андерсен „Малката русалка“.

Останете си вкъщи!

 

 

 

Походът на книгите 2020

За любителите на свободното време, прекарано с четиво в ръка, ще предложим три от сонетите на младия Уилям Шекспир, в които той въвежда темите за преходния характер на времето, любовта, красотата и тленността, брилянтно преведени от големия Валери Петров.

 

 

 

„Имало едно време…“

Скъпи малки приятели,

Ще ви прочетем приказката на Ханс Кристиан Андерсен „Грозното патенце“.

Останете си вкъщи!