новини и събития

виж АРХИВА
Днес 23 септември 2020 г. /сряда/, от 18.00 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе“ ще се проведе литературна среща с участието на акад. Георги Марков, Стоян Райчевски, Боян Ангелов, Иван Гранитски, Петър Андасаров, Атанас Звездинов, Панко Анчев, Любомир Котев. виж архива
Електронни услуги

СЕПТЕМВРИ 2020

Библиотерапия с потребители на ЦПЗ „Д-р Петър Станчев” на тема „Историята на град Добрич от древността до днес”
Дата: 8 септември
Час: 10.30
Място: Краезнание

Витрина с библиотечни документи по повод 90 г. от рождението на Антон Дончев (1930), български писател, академик
Дата: 14-21 септември
Място: Обща читалня и Книгозаемане

„Преселението” – фотодокументална изложба, по повод 80 години от подписване на Крайовския договор /07.09.1940 г./ и възвръщане на Южна Добруджа към България
Дата: 16 септември
Час на откриване: 10.30
Място: Централно фоайе

Представяне книгата „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа и преселените българи - севернодобруджанци”, автор и съставител Илия Кишишев, по повод 80 години от подписване на Крайовския договор /07.09.1940 г./ и възвръщане на Южна Добруджа към България
Дата: 16 септември
Час: 11.00
Място: Фоайе на библиотеката

Онлайн представяне на краеведска Дигитална колекция от микрофиши на добруджански вестници, излизали в периода 1901-1944 г., по повод 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към България
Дата: 21 септември
Място:
web-site: www.libdobrich.bg
facebook: https://www.facebook.com/libdobrich

Литературен урок с ученици от ПГ по ТОЛП гр. Добрич
Дата: 21 септември
Час: 10.30, 11.00
Място: Интерактивна зала

Литературна среща с участието на акад. Георги Марков, Стоян Райчевски, Енчо Господинов, Боян Ангелов, Иван Гранитски, Петър Андасаров, Атанас Звездинов, Панко Анчев, Любомир Котев.  
Специален акцент в срещата - представяне новата книга на дългогодишния журналист и публицист, нашия съгражданин Енчо Господинов - "Подир сянката на петнистия кон", издателство "Захарий Стоянов".
Дата: 23 септември
Час: 18.00
Място: Фоайе с пиано

Представяне на второ издание на книгата „Добруджанци“ / разкази, 1934/от Яни Калиакренски
Дата: 24 септември
Час: 17.00
Място: Фоайе с пиано

Дни за безплатен абонамент

Библиотеката обявява следните Дни за безплатен абонамент – 2 април – Международен ден на детската книга, 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, 11 май – Професионален празник на библиотекаря, 24 май Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура, 1 юни – Международен ден на детето, 25 септември – Ден на град Добрич, 1 ноември – Ден на народните будители.

Забележка: В случаите, когато обявеният ден е почивен, безплатна регистрация се извършва предходния работен ден.

Дарения

Информираме всички, които желаят да дарят свои книги, че библиотеката приема само книги издадени след 2000 г., с изключение на краеведска литература и издания, издадени преди 1944 г. Дарените библиотечни документи подлежат на 72-часова карантина, преди да бъдат издадени съответните документи за дарение.

Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв. Заповядайте!
 

 

ТАЗИ РУБРИКА Е СЪЗДАДЕНА В РАМКИТЕ НА ПРОЕКТ БИБЛИОТЕКАТА И УЧИЛИЩЕТО - ЗАЕДНО ЗА ЕДИН ПО-ЧИСТ ГРАД НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА "ДОРА ГАБЕ" И СУ "ДИМИТЪР ТАЛЕВ" ГР. ДОБРИЧ, С ПОДКРЕПАТА НА ФОНДАЦИЯ „ГЛОБАЛНИ БИБЛИОТЕКИ – БЪЛГАРИЯ” В РАМКИТЕ НА КОНКУРС „БИБЛИОТЕКАТА – АКТИВЕН УЧАСТНИК В ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ”, СЪГЛ. ДОГОВОР РД11-00-338/20.12.2017 Г. С МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА.

 

 

ДА ПОМОГНЕМ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА

Всеки един от нас може да прави в ежедневието си малки стъпки, които наистина да допринесат за спасяването на планетата. Ето някои от тях:

 

 

Пестете водата

Често приемаме водата за даденост, оставяме кранчето на чешмата да тече, не проверяваме редовно дома си за течове. Но тъй като индустриалните фабрики изхвърлят отпадъци в източници на чиста вода, запасите от чиста вода намаляват постепенно, така че в определен момент в бъдещето тя ще стане по-скъпа от златото. Можете да спестите потреблението си от вода като събирате дъждовна вода и я използвате за миене на колата или поливане на градината, вместо да ползвате чешмяна. Използвайте точно толкова вода колкото ви е необходима при миене на съдове.

Пестете и топлата вода

Перете със студена или хладка – така пестите много енергия. Вместо да слагаме излишно количество перилен препарат в пералнята, можем да поставим праха директно в барабана, така не рискуваме част от него да остане неразтворен и неупотребен по пътя към дрехите. Изчакваме докато се съберат достатъчно дрехи, за да напълним пералнята.

Когато си миете зъбите, не оставяйте водата да тече

Сигурно вече сте чували това правило, но спазвате ли го? Може да спестите 20 литра вода на ден.

Взимайте по-кратък душ

Дори и да спестите само 2 минути, това също е от значение. Не взимайте вана, това хаби два пъти повече вода. Няма нужда водата да тече напразно в банята, докато сапунисваме тялото и косата си, освен това шампоанът ще има по-добро действие, ако не бъде отмит веднага след нанасянето му.

Изключвайте светлините

Винаги изключвайте лампите в помещенията, които остават празни. Спирайте телевизора, компютъра и останалите устройства, вместо да ги оставяте в „заспал” режим. Голям ефект с минимални усилия, така пестите електроенергия и пари.

Използвайте енергоспестяващи крушки

Ако всяко домакинство използва енергоспестяващи крушки, то това ще е равностойно на премахването на милион коли от пътя. Ако не ви харесва флуоресцентната светлина на крушките, използвайте ги в мазето, килера или банята.

Използвайте по-малко хартиени кърпи

Човек използва средно по 6 хартиени кърпички на ден и до 2200 годишно. Представете си колко използва цялото население на планетата!

Рециклирайте стъкло

Рециклирането на стъкло ще помогне за намаляване с 20 % на замърсяването на въздуха и с 50% на замърсяването на водата. В природата стъклото се разгражда милиони години.

Рециклирайте вестници

Това ще спаси повече от половин милион дървета само за седмица. Да, правилно прочетохте – за седмица! Всяка година изхвърляме милиони тонове офисна хартия. Но има лесен начин да намалим тази цифра – да принтираме двустранно. Отпечатвайте писма и документи само, когато е наложително и разделяйте хартията от останалия боклук, дори и в офиса. Друг вариант е да се използва така наречената втора хартия (принтирате и копирате и от другата страна, когато е за вътрешно ползване).

Намерете алтернатива на опаковъчната хартия

Дайте воля на въображението си. Опаковайте един подарък със стар вестник, карта или някоя рисунка. Така не само ще помогнете за опазването на природата, но и подаръците ви ще бъдат уникални!

Да се откажем от пластмасата

Намалете пластмасовите отпадъци и употребата на найлонови торбички. Заменете ги с такива за многократна употреба, може да си изберете красиви и оригинални торбички от плат.

Не използвайте бутилирана вода

Почти 90% от пластмасовите бутилки не се рециклират. Вместо това стоят в земята, а разграждането им отнема хиляди години. Купете си филтър, който пречиства водата.

Засадете дърво

Ще направите нещо изключително важно и полезно за света.

Колело вместо кола

Когато е удобно, особено за къси разстояния, можем да избягваме колата и да я заменяме с по-здравословния вариант - колелото. Така ще помогнем за намаляване на въглеродните емисии.

Ограничете употребата на вредните за околната среда продукти

Опазването на околната среда започва от нашия собствен дом. Затова, ако искаме да намалим вредното си влияние върху природата, трябва да ограничим или напълно да избягваме употребата на вредни химикали в ежедневието си. От почистващи препарати за дома до козметични продукти, химикалите са навсякъде. Четете винаги етикетите на продуктите, които купувате и се стремете винаги да взимате възможно най-екологичния вариант. Не използвайте често прибори за еднократна употреба, употребявайте аерозолни продукти като спрейове, дезодоранти или бои за дома и лакове, които са безопасни за околната среда и озоновия слой. Използвайте пазарски чанти от плат или такива от друг материал за повторна употреба.

Предайте електроуредите си за скрап

Изхвърлянето на електроуреди на боклука е не само незаконно, но и изключително вредно за природата и собственото ни здраве.

Компостирайте

Компостирането е един добър начин хем да намалим количеството на отпадъците си и емисиите на парните газове, хем да направим почвата в градината си по-плодородна. Изхвърляйте неорганичните си отпадъци като пластмаса, метал, хартия разделно.

Изхвърляйте старите батерии внимателно

В някои магазини са поставени кутии, в които да пускаме изтощените си батерии. Много по-добре е да ги изхвърлим там, отколкото на улицата, защото като се разлагат изпускат химикали, които могат да достигнат подпочвените води и да ги замърсят. Друг вариант е да ползваме батерии, които се презареждат.

Не използвайте токсични препарати за почистване

Или поне ограничете тяхното ползване до минимум, защото са силно токсични и са причина за сериозни заболявания. Алтернативен вариант са натуралните почистващи препарати. Може да използвате сода, оцет, сол и лимон.

Не дръжте отворена вратата на хладилника и фризера 

Те ще използват допълнителна енергия, за да успеят да възстановят зададената температура. Същото става и когато сложите в тях топла храна. Изчаквайте храната да изстине и тогава я прибирайте в хладилника и фризера.

 

Не изхвърляйте отпадъци в тоалетната

Канализационната система не може да се прочиства от тях и тези боклуци попадат директно в реките, а оттам – в морето.

 

Не отваряйте често фурната, за да проверявате дали яденето е готово

Така се удължава времето за готвене и се изразходва излишна енергия.

 

Сушете прането навън или на сгъваем простор

Сушилните използват най-много енергия от всички домакински уреди.

 

 

 

10 ПРАВИЛА ЗА ОБРАЗЦОВ ЕКОТУРИЗЪМ

 

Екотуризъм не е просто разходка сред природата. Той е отговорно пътуване, което включва съзнателни грижи за околната среда и допринася за благополучието на местно ниво. Запознайте се с 10-те основни правила за образцов екотуризъм и ги превърнете в свое кредо при екскурзиите си из България.

Докато целият свят се опитва да живее еко и търси начини да съхрани природните си ресурси, ние, българите като че ли не оценяваме достатъчно богатствата на милата си родина и повече претендираме за екотуризъм, отколкото да го практикуваме действително.

Но истината е, че с натиска, който масовият туризъм оказва върху околната среда, съвсем скоро няма да има и следа от онези безумно омайни кътчета, пред чиято красота сме свикнали да се прекланяме.

За практикуване на образцов екотуризъм не се изисква много. Само елементарна благодарност към природата, за богатствата, с които ни даряваи човешко разбиране към културната история на отделните общности, с които се сблъскваме. Всичко това може да бъде събрано в 10 основни и съвсем простички правила.

 

1. Направете кратко проучване на района, който посещавате, запознайте се с биоразнообразието, езика, особеностите.

2. Следвайте само обозначените маршрути и утъпканата пътека, за да подпомогнете опазването на флората и фауната в района. Движете се пеша или с превозно средство, което не отделя вредни емисии в околната среда.

3. Събирайте боклуците си, палете огън само в заслоните (и то ако има обособено за целта огнище) и следвайте инструкциите на табелите.

4. Уважавайте тишината и спокойствието. Не притеснявайте дивите животни, особено ако се хранят, гнездят или чифтосват. Не ги хранете и не ги дразнете. Наблюдавайте ги тихо и от разстояние.

5. Пазрувайте от местни магазини, наемайте местни водачи, ползвайте услугите на местни хотели и заведения, купувайте местни ръчно правени сувенири. Така подпомагате местната икономика и ограничавате транспортирането на външни стоки с превозни средства,  чийто отровни газове са пагубни за природата.  

6. Консумирайте био продукти, местно производство. Плодове, зеленчуци, домашно кисело, мляко и кашкавал... Те са по-вкусни и далеч по – здравословни от купешките. А парите ви насърчават развитието на местния бизнес.

7. Уважавайте местната култура и традиции. Общувайте с местното население и спазвайте наложения от него начин на живот, така че престоят ви да е положително преживяване и за двете страни.

8. Избягвайте да демонстрирате финансовите си възможности и проявявайте чувствителност към стандарта на живот в избраната от вас дестинация. Ако сте решили да подарите нещо, придържайте се към вещи, които ще са от битова полза, а не бонбони или сувенири.

9. Не насърчавайте търговията със защитени видове или нарушаването на естествените хабитати. Един екотурист никога няма да купи животинска кожа, миди, рапани, корали или слонова кост (било то и под формата на сувенирна статуетка).

10. Не отнасяйте и нищо от природата със себе си – включително цветя, скални късове и семена. Само снимки, спомени и желание да се върнете отново.

 

Е, готови ли сте за екотуризъм?

Източник: https://travel.rozali.com/turizam-polezno/10-pravila-za-obrazcov-ekoturizam.html

 

  

НАМАЛЯВАНЕ ЕМИСИИТЕ НА ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ В АТМОСФЕРАТА

 

Изменението на климата е световен проблем и безспорно всеки един от нас разполага с капацитета да допринесе за промяна на ситуацията в позитивен план. Дори малките изменения в ежедневните ни навици косвено допринасят за намаляване емисиите на парникови газове в атмосферата, без това да повлиява върху качеството ни на живот. Освен това тази промяна може да ни помогне да спестим финансови средства. Ето няколко основни стъпки, които всеки от нас може да предприеме:

 

  • Намалете силата на отоплението – снижавайки температурата със само 1°C можем да намалим сметката за ток средно с 10% като това ще спести 300 кг емисии на CO2 (въглероден двуокис) годишно за всяко домакинство.

 

  • Настройвайте правилно термостата – за да може, когато не сте вкъщи или по време на нощния сън температурата в помещението да спадне.

 

  • Заменете еднопластовите прозорци с двупластови – това изисква първоначална инвестиция, но тази мярка ще намали количеството на изгубената енергия, поради лошо уплътнение на прозорците с над 70%. Когато проветрявате къщата не отваряйте прозорците за повече от няколко минути, тъй като това води до загуба на топлина и като общ резултат в рамките на една година причинява емитирането на почти 2 тона CO2 от всяко домакинство.

 

  • Поставете подходяща изолация на прозорците и вратите в дома – най-ефективният подход за спестяване на енергия и съответно редуциране на емисиите на CO2 в дългосрочен период.

 

  • Гасете осветлението, когато нямате нужда от него – тази практика може да спести годишно 400 кг емисии на CO2 от всеки дом.

 

  • Практикувайте разделно събиране на отпадъците – рециклирането на един килограм алуминий спестява 9 кг. емисии на парникови газове, един рециклиран килограм пластмаса спестява 2 кг емисии на парникови газове, както и 1 кг. преработена хартия спестява 1 кг. емисии на CO2.

 

  • Потърсете алтернатива на използването на кола – използване на превозното средство от няколко души едновременно, прибягване до градски транспорт, ходене пеша или пътуване с колело. Всеки литър гориво изгорен от моторно превозно средство води до изпускане на 3 кг. CO2 в атмосферата.

 

  • Не шофирайте с висока скорост – движейки се с над 120 км/ч повишавате разхода на гориво с над 30%, в сравнение със скорост от 80 км/ч.

 

  • Потърсете алтернативи на пътуването със самолет (например пътувайте с влак) – самолетните полети представляват един от най-сериозните източници на емисии на парникови газове в атмосферата.

 

Източник: https://ivapopova.wordpress.com