BulgarianEnglish

Среща с детската писателка Цвета Белчева

На 18 юли 2024 г. от 10.00 ч., в интерактивната зала на библиотеката ще се проведе литературна среща с писателката Цвета Белчева. На проявата ще присъстват децата от Летен детски клуб „Играй и учи“ и е отворена за посещения.
Библиотеката кани деца и родители за среща с младата авторка, която смята, че „Нищо не развива въображението ни така, както четенето на книги!“.

Автор на детските книги „Аз искам да бъда…/7 истории за приятелството и разни други неща“ (изд. 2014 г.) и „Аз искам да бъда…2/Още 8 истории за приятелството и разни други неща“ (изд.2015 г.), които са преиздадени в общия сборник „Аз искам да бъда…“. През 2017 г. излиза третата ѝ книга „Тялото говори“, съчетание между роман и образователна книга. Писателката предлага и онлайн книга – детективски роман „Инспектор Бу в разследване на Кой се опита да отрови капитан Пърси“. Най-новата ѝ книга „Малка мишка в голямо приключение“ изцяло развива образа на съвременния тийнейджър. Нейни книги участват в конкурса „Бисерче вълшебно“.
Родена през месец ноември, майка на три момчета, обича кучета, пътешествия и книги, даващи знание.

За творческите си стремежи, Цвета Белчева споделя: „Когато пиша, следвам мои собствени правила, които смятам за важни — разказът не трябва да е много дълъг, за да може да задържи интереса на детето, а в случай, че го чете родител – да не заспива, преди да стигне края; опитвам се да е просто, ясно, достъпно, но и тук-там с някоя по-сложна дума, която да породи въпроси или развръзка, която да разпали дискусия. Не всички мои приказки имат щастлив край, защото така се случва и в живота, а книгите трябва да ни подготвят за него — не да бъдат единствено средство за бягство от реалността. Избягвам истории за принцове и принцеси, които се срещнали и заживели щастливо — не съм сигурна дали са полезни. Целта ми е да уча децата на добродетели, да си помагат, да не си завиждат, да ценят приятелството, да опазват околната среда, да обичат животните, да се борят за мечтите си… От личните ми срещите с деца научих, че това, което вълнува и момчета, и момичета, е любовта. Какво по-позитивно от това? С моите книги искам да покажа на децата, че четенето всъщност е огромно забавление. А пък, между другото, защо и да не научат нещо ново? Но това, което най-много искам да постигна, е да ги вдъхновя да следват мечтите си и да не си поставят бариери, които да им попречат да ги реализират. Искрено се надявам, че с общи усилия, ще възпитаме едни по-будни и жадни за знания деца, с приключенски дух и чувство за хумор.“.

Можете да научите повече за авторката и нейните книги тук https://tsvetabelcheva.com/