новини и събития

виж АРХИВА
На 22 август 2019 г. приключиха заниманията на Летен детски клуб „Играй и учи” в Регионална библиотека „Дора Габе”. В партито „Пътешествие по света” се включиха 27 деца. През лятото към клуба се присъединиха 100 деца от Добрич и гости на града на възраст 6-14 години и са регистрирани 546 посещения на ... виж архива
Електронни услуги

Библиотеката обявява следните Дни за безплатен абонамент – 2 април – Международен ден на детската книга, 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, 11 май – Професионален празник на библиотекаря, 24 май Ден на славянката писменост, на българската просвета и култура, 1 юни – Международен ден на детето, 25 септември – Ден на град Добрич, 1 ноември – Ден на народните будители.

Забележка: В случаите, когато обявеният ден е почивен, безплатна регистрация се извършва предходния работен ден.

м. август 2019

50 години Курортен комплекс „Албена”- изложба на библиотечни документи – книги, справочници, картографски издания и пощенски картички от 1969 до 2000 г. 
Дата: 27 август - 30 септември
Място: Централно фоайе

С очите си видях бедата – изложба на детски рисунки, областен кръг, организатори Регионална дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението” Добрич и Регионално управление на образованието Добрич
Дата: 27 август - 30 септември
Място: Арт галерия


СЕПТЕМВРИ

Библиотерапия с потребители на ЦПЗ „Д-р Петър Станчев” 
Дата: 11 септември
Час: 13.30
Място: Краезнание

Витрина с библиотечни документи по повод 100 г. от рождението на Николай Хайтов, български писател, драматург, публицист (1919-2002)
Дата: 11-18 септември
Място: Обща Читалня

Представяне книгата на Мария Павлова „Мистерията B-FILES”
Дата: 17 септември
Час: 17. 30
Място: Фоайе с пиано

 

Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв. Заповядайте!
 

Нощ на книгите за Хари Потър

За четвърта поредна година Регионална библиотека „Дора Габе” се присъедини към инициативата „Нощ на книгите за Хари Потър”. На 7 февруари 2019 г. в сектор Работа с деца се събраха почитатели от всички възрасти на момчето-магьосник, за да споделят увлечението си по неговите приключения. Основната цел на световната кампания е да предаде на следващото поколение читатели магията на книгите и четенето, както и да се съпреживеят историите на Джоан Роулинг.

Темата на тазгодишното събитие беше „Училище за магии и вълшебства Хогуортс“.  Гостите от четвърти „а” клас на СУ „Св. Климент Охридски” с преподавател г-жа Нели Василева и други запалени фенове попаднаха във вълшебния свят на Хогуортс с помощта на пресъздадения интериор на Грифиндор. Децата си припомниха и прочетоха моменти от любимата поредица, участваха в тържествената разпределителна церемония по определяне на домовете, към които ще се присъединят и получиха своите отличителни вратовръзки и специалните поименни послания от професор Дъмбалдор. По-късно се включиха в състезания и магьоснически игри: ловуваха в Хогуортс като търсиха скрити предмети из цялото магично пространство, правиха свой щур и шарен дизайн на чорапите на Доби, търсиха думи в специална решетка, проявиха бързина и съобразителност, откривайки на кой професор са подбраните реплики, създадоха свой собствен ученически профил в Училището за магии и вълшебства и си направиха автопортрет с магьосническа мантия и шапка.

Всички участници получиха подарък, изработен от библиотечните специалисти – книгоразделител с най-любимите корици на книги от поредицата за Хари Потър, книги, както и своите безплатни читателски карти. Гостите си тръгнаха заредени с положителни емоции и щастливи, че са отпразнували заедно в библиотеката Нощта на книгите за Хари Потър. Победителите в обявените конкурси за най-добър костюм, за най-артистично и изразително пресъздаден текст и в игрите получиха за награда книги. Всички участници в тазгодишното събитие останаха задълго в плен на магията, а родителите, довели своите деца на празника споделиха, че именно книгите за Хари Потър са отключили у тях любовта към книгите и четенето. А сега я предават на децата си.

Регионална библиотека „Дора Габе” отново ще се включи и в конкурса на издателство „Егмонт” за най-креативна украса на събитието.

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.