новини и събития

виж АРХИВА
През тази седмица занимание на Летен детски клуб „Играй и учи” бе посветено на 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Чрез специално разработена презентация библиотечен специалист разказа на децата за живота и средата, в която е отраснал Апостола, за неговите псевдоними, идеологии и революционна дейност.  виж архива
Електронни услуги

Библиотеката обявява следните Дни за безплатен абонамент – 2 април – Международен ден на детската книга, 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, 11 май – Професионален празник на библиотекаря, 24 май Ден на славянката писменост, на българската просвета и култура, 1 юни – Международен ден на детето, 25 септември – Ден на град Добрич, 1 ноември – Ден на народните будители.

Забележка: В случаите, когато обявеният ден е почивен, безплатна регистрация се извършва предходния работен ден.

ЮЛИ

Моето първо посещение с деца от ЧДГ „Монтесори”
Дата: 12 юли
Час: 10.30
Място: Работа с деца

Изложба "Детска илюстрация" на Румен Скорчев и Росица Скорчева
Дата:15 юли – 30 август
Откриване: 15 юли, 17.30 ч.
Място: централно фоайе

Беседа в библиотечна колекция „В света на Дора Габе” с деца от летен детски клуб от гр. Тервел
Дата: 17 юли
Час: 12.00
Място: БК „В света на Дора Габе”

Екскурзия и Моето първо посещение с деца от Детски клуб и занималня „Слънчеви деца”
Дата: 18 юли
Час: 13.30
Място: Работа с деца

Петър Пунчев представя книгата си „Вие сте тук”
Дата:18 юли
Час: 17.30 ч.
Място: фоайе с пиано

Публична сказка по беседи на Петър Дънов на тема „Красивото в живота през погледа на Опра Уинфри”. Организатор на срещата Александър Сириньотис, водещ Жулиета Иванова
Дата: 24 юли
Час: 17.30 ч.
Място: фоайе с пиано

Летен детски клуб „Играй и учи”, за деца от 6 до 14 г., за пълноценно и забавно прекарване на свободното време на децата от Добрич и гости на града през лятната ваканция
Всеки вторник, сряда и четвъртък
от 10.00 до 12.00 ч.
Място: Интерактивна зала

 

 Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв. Заповядайте!
 

Моето първо посещение в библиотеката

На 31 май 2019 г. на своето първо посещение в Регионална библиотека „Дора Габе” бяха учениците от IIа клас на ОУ „Хан Аспарух” с класен ръководител Мария Недялкова.

Малчуганите се запознаха с правилата за обслужване в библиотеката, как са подредени книгите, кои от тях могат да се вземат за дома и кои се ползват на място.

Библиотечен специалист представи част от фонда на сектор Работа с деца: учебно-помощна литература, книги-игри и най-новите заглавия, постъпили във сектора. С голям интерес децата проследиха представянето на триизмерни енциклопедии и холограмни изображения, а с помощта на панорамните атласи се отправиха на незабравимо пътешествие в най-интересните и отдалечени кътчета на света. Особено привлекателни се оказаха книгите, които се гледат с лупи и 3D очила. Истински се забавляваха с енциклопедията „Полезните гадости на човешкото тяло, а от книгата „Забавните експерименти” научиха как могат да си направят собствена лаборатория у дома. С енциклопедиите „Невероятно, но факт”  и „Истина или лъжа” отговаряха на нестандартни въпроси – вярно ли е, че поглъщаме всяка година по осем паяка насън, могат ли оперните певци да счупят стъкло с гласа си, истина ли е, че ако погълнем семка от ябълка в стомаха ни ще порасте дърво и др.

В края на срещата учениците получиха своите нови читателски карти и изявиха желание да се включат в Летен детски клуб „Играй и учи”, организиран от библиотеката всяка година за деца от 6 до 14 години, който тази година ще започне на 18 юни и ще продължи до 22 август 2019 г.

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.