новини и събития

виж АРХИВА
През тази седмица занимание на Летен детски клуб „Играй и учи” бе посветено на 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Чрез специално разработена презентация библиотечен специалист разказа на децата за живота и средата, в която е отраснал Апостола, за неговите псевдоними, идеологии и революционна дейност.  виж архива
Електронни услуги

Библиотеката обявява следните Дни за безплатен абонамент – 2 април – Международен ден на детската книга, 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, 11 май – Професионален празник на библиотекаря, 24 май Ден на славянката писменост, на българската просвета и култура, 1 юни – Международен ден на детето, 25 септември – Ден на град Добрич, 1 ноември – Ден на народните будители.

Забележка: В случаите, когато обявеният ден е почивен, безплатна регистрация се извършва предходния работен ден.

ЮЛИ

Моето първо посещение с деца от ЧДГ „Монтесори”
Дата: 12 юли
Час: 10.30
Място: Работа с деца

Изложба "Детска илюстрация" на Румен Скорчев и Росица Скорчева
Дата:15 юли – 30 август
Откриване: 15 юли, 17.30 ч.
Място: централно фоайе

Беседа в библиотечна колекция „В света на Дора Габе” с деца от летен детски клуб от гр. Тервел
Дата: 17 юли
Час: 12.00
Място: БК „В света на Дора Габе”

Екскурзия и Моето първо посещение с деца от Детски клуб и занималня „Слънчеви деца”
Дата: 18 юли
Час: 13.30
Място: Работа с деца

Петър Пунчев представя книгата си „Вие сте тук”
Дата:18 юли
Час: 17.30 ч.
Място: фоайе с пиано

Публична сказка по беседи на Петър Дънов на тема „Красивото в живота през погледа на Опра Уинфри”. Организатор на срещата Александър Сириньотис, водещ Жулиета Иванова
Дата: 24 юли
Час: 17.30 ч.
Място: фоайе с пиано

Летен детски клуб „Играй и учи”, за деца от 6 до 14 г., за пълноценно и забавно прекарване на свободното време на децата от Добрич и гости на града през лятната ваканция
Всеки вторник, сряда и четвъртък
от 10.00 до 12.00 ч.
Място: Интерактивна зала

 

 Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв. Заповядайте!
 

Детски общински съвет в Добрич дари книги на библиотеката

Детски общински съвет към Община град Добрич, с председател Инна Куцарова, връчи на Регионална библиотека „Дора Габе” дарение в размер на 250 лв. за закупуване на нова литература за деца. Средствата са събрани на благотворителен бал с маски. Закупената литература включва 17 заглавия търсени от читатели до 14 годишна възраст книги. 
Директорът на културната институция Невяна Христова благодари на представителите на Детски общински съвет за благородния жест и ги поздрави за желанието да дарят средства точно за закупуване на нови книги за малките читатели на библиотеката и изрази надежда, че дарението ще бъде пример за подражание.

Невяна Христова връчи на активните младежи свидетелство за направеното дарение и обяви, че от месец юли към екипа на библиотеката ще се включи като доброволец Елена Младенова, секретар на Детския общински съвет в Добрич, възпитаник на СУ „Св. Климент Охридски ” гр. Добрич. Елена ще се включи в работата на библиотекарите в Летния детски клуб „Играй и учи”, в обслужването на деца в сектор „Работа с деца”, в подреждането и онагледяването на детския сектор. Подкрепата на ученичката ще продължи и през следващата учебна година, в удобно за нея време.
 
Детски общински съвет е сформиран с цел обсъждане и решаване на проблеми с децата. Съставянето му спомага по-добрата комуникация между децата в Община град Добрич  и изграждането на по-добра връзка между училищата. Съветът дава на децата възможност да обменят знания, умения  и ценности. В състава му са представители от почти всяко учебно заведение на територията на град Добрич.  Съветът свиква ежемесечни събрания през цялата учебна година. Темите за обсъждане са пряко свързани с основните проблеми в обществената среда, като всеки член има възможност да представи своите идеи. Съставът на съвета е изграден от деца на възраст от 10 до 18 години. Мандатът на всеки член е със срок от 1 година. В момента Детският общински съвет е съставен от 22 деца.

Съветът проведе през 2019 година инициативи като "Нарисувай добротата" - конкурс, в който взеха участие повече от 100 деца от града и "Бал с маски" чрез който се събра сумата за дарението към РБ "Дора Габе". През септември съветът ще е с нови попълнения и много нови идеи.

 

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.