новини и събития

виж АРХИВА
На 22 август 2019 г. приключиха заниманията на Летен детски клуб „Играй и учи” в Регионална библиотека „Дора Габе”. В партито „Пътешествие по света” се включиха 27 деца. През лятото към клуба се присъединиха 100 деца от Добрич и гости на града на възраст 6-14 години и са регистрирани 546 посещения на ... виж архива
Електронни услуги

Библиотеката обявява следните Дни за безплатен абонамент – 2 април – Международен ден на детската книга, 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, 11 май – Професионален празник на библиотекаря, 24 май Ден на славянката писменост, на българската просвета и култура, 1 юни – Международен ден на детето, 25 септември – Ден на град Добрич, 1 ноември – Ден на народните будители.

Забележка: В случаите, когато обявеният ден е почивен, безплатна регистрация се извършва предходния работен ден.

м. август 2019

50 години Курортен комплекс „Албена”- изложба на библиотечни документи – книги, справочници, картографски издания и пощенски картички от 1969 до 2000 г. 
Дата: 27 август - 30 септември
Място: Централно фоайе

С очите си видях бедата – изложба на детски рисунки, областен кръг, организатори Регионална дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението” Добрич и Регионално управление на образованието Добрич
Дата: 27 август - 30 септември
Място: Арт галерия


СЕПТЕМВРИ

Библиотерапия с потребители на ЦПЗ „Д-р Петър Станчев” 
Дата: 11 септември
Час: 13.30
Място: Краезнание

Витрина с библиотечни документи по повод 100 г. от рождението на Николай Хайтов, български писател, драматург, публицист (1919-2002)
Дата: 11-18 септември
Място: Обща Читалня

Представяне книгата на Мария Павлова „Мистерията B-FILES”
Дата: 17 септември
Час: 17. 30
Място: Фоайе с пиано

 

Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв. Заповядайте!
 

Литературна разходка „В света на Дора Габе”

На 13 август 2019 г. Регионална библиотека “Дора Габе” организира на децата от летния клуб литературна разходка по повод 131 години от рождението на поетесата Дора Габе. Библиотечен специалист разказа на децата интересни факти от живота и творчеството на именитата добруджанка. Малките гости се запознаха с голямото книжовно богатство на писателката – книги на Дора Габе на български и чужди езици, преведени нейни стихове на руски, полски, немски, чешки и френски език, кореспонденция на поетесата с изтъкнати творци и общественици от страната и чужбина, книги от личната ѝ библиотека. Децата имаха възможност да разгледат богатия снимков материал включващ фотографии на семейството ѝ – като студентка, учителка в Добрич, със своя съпруг, с колеги писатели, в освободения Добрич. Докоснаха се и до някои от личните ѝ вещи, като шалът, подарък от Елисавета Багряна, ножът, с който е отваряла писмата си, нейни бижутата и др.

Малчуганите разгледаха обособената витрина, посветена на любимата на всички деца писателка и за пореден път се включиха в инициативата „Големите четат на малките”. С много изразителност те прочетоха едни от най-известните ѝ произведения - „Обич”, „Гости”, „Дядовата Янкова приказка”, както и произведения от книгите „За нас малките”, „Чудно нещо”, „От слон до мравка”, „Най-обичам”, „Стихотворения и разкази” и др. Участниците в клуба изгледаха и документалния филм „Нежната власт”, разказващ за живота на дамата на българската поезия – Дора Габе. В края на литературната разходка библиотекар прочете разказите „Кирпичената къщичка” и „Зайчето” от книгата "Когато бях малка", в която поетесата разказва за своето детство, за живота си в чифлика, за семейството си, за добруджанци, техния бит и обичаи.

 

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.