новини и събития

виж АРХИВА
С удоволствие съобщаваме, че Регионална библиотека „Дора Габе” е сред одобрените на втората конкурсна сесия по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” за 2019 г. за финансово подпомагане на проекти на обществените библиотеки при обновяване на фондовете им с книги и други ... виж архива
Електронни услуги

Уведомяваме Ви, че на 23 и 27 декември 2019 г. Обща Читалня ще работи с работно време 8.30-17.00 ч.

На 30 и 31 декември 2019 г. библиотеката няма да работи с ползватели, поради приключване на календарната година.

ДЕКЕМВРИ

Скъпи Дядо Коледа – творческа работилница за изработване на коледни картички и подготвяне на писма до Дядо Коледа /по заявка на тел. 058/602574/
Дата: 2 - 20 декември
Място: Интерактивна зала

Коледа е – четене на коледни приказки с деца от ЦДГ /по заявка на тел. 058/602574/
Дата: 2 - 20 декември
Място: Стая на приказките

Коледа е - витрина с библиотечни документи
Дата: 2 - 31 декември
Място: Стая на приказките

Кулинарни коледни вълшебства – изложба на библиотечни документи
Дата: 2 - 31 декември
Място: Централно фоайе

Урок по литература по повод 110 години от рождението на Н.Й.Вапцаров и екскурзия в библиотеката с ученици от 5 кл. на ОУ „Н.Й.Вапцаров”
Дата: 5 декември
Час: 13.00
Място: Изкуство

Литературен урок и четене „Коледа” с ученици от 4а и 4в клас на СУ „Димитър Талев”
Дата: 10 декември
Час: 14.30
Място: Интерактивна зала

Годишна продукция на Школа по акордеон при НЧ „Добрич - 2017”, с р-л Деян Дженков
Дата: 10 декември
Час: 17.30
Място: Интерактивна зала

Библиотерапия на тема „Коледна кулинарна разходка по света”
с потребители на ЦПЗ „Д-р Петър Станчев” 
Дата: 11 декември
Час: 13.30
Място: Изкуство

Представяне книгата на Наталия Бояджиева “Лицата на Филипините”
Дата: 12 декември
Час: 17.30
Място: Фоайе с пиано

Важно!

Библиотеката обявява следните Дни за безплатен абонамент – 2 април – Международен ден на детската книга, 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, 11 май – Професионален празник на библиотекаря, 24 май Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура, 1 юни – Международен ден на детето, 25 септември – Ден на град Добрич, 1 ноември – Ден на народните будители.

Забележка: В случаите, когато обявеният ден е почивен, безплатна регистрация се извършва предходния работен ден.

ДАРЕНИЯ

Информираме всички, които желаят да дарят свои книги, че библиотеката приема само книги издадени след 2000 г., с изключение на краеведска литература и издания, издадени преди 1944 г.

Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв. Заповядайте!
 

Литературна разходка „В света на Дора Габе”

На 13 август 2019 г. Регионална библиотека “Дора Габе” организира на децата от летния клуб литературна разходка по повод 131 години от рождението на поетесата Дора Габе. Библиотечен специалист разказа на децата интересни факти от живота и творчеството на именитата добруджанка. Малките гости се запознаха с голямото книжовно богатство на писателката – книги на Дора Габе на български и чужди езици, преведени нейни стихове на руски, полски, немски, чешки и френски език, кореспонденция на поетесата с изтъкнати творци и общественици от страната и чужбина, книги от личната ѝ библиотека. Децата имаха възможност да разгледат богатия снимков материал включващ фотографии на семейството ѝ – като студентка, учителка в Добрич, със своя съпруг, с колеги писатели, в освободения Добрич. Докоснаха се и до някои от личните ѝ вещи, като шалът, подарък от Елисавета Багряна, ножът, с който е отваряла писмата си, нейни бижутата и др.

Малчуганите разгледаха обособената витрина, посветена на любимата на всички деца писателка и за пореден път се включиха в инициативата „Големите четат на малките”. С много изразителност те прочетоха едни от най-известните ѝ произведения - „Обич”, „Гости”, „Дядовата Янкова приказка”, както и произведения от книгите „За нас малките”, „Чудно нещо”, „От слон до мравка”, „Най-обичам”, „Стихотворения и разкази” и др. Участниците в клуба изгледаха и документалния филм „Нежната власт”, разказващ за живота на дамата на българската поезия – Дора Габе. В края на литературната разходка библиотекар прочете разказите „Кирпичената къщичка” и „Зайчето” от книгата "Когато бях малка", в която поетесата разказва за своето детство, за живота си в чифлика, за семейството си, за добруджанци, техния бит и обичаи.

 

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.