новини и събития

виж АРХИВА
С удоволствие съобщаваме, че Регионална библиотека „Дора Габе” е сред одобрените на втората конкурсна сесия по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” за 2019 г. за финансово подпомагане на проекти на обществените библиотеки при обновяване на фондовете им с книги и други ... виж архива
Електронни услуги

Уведомяваме Ви, че на 23 и 27 декември 2019 г. Обща Читалня ще работи с работно време 8.30-17.00 ч.

На 30 и 31 декември 2019 г. библиотеката няма да работи с ползватели, поради приключване на календарната година.

ДЕКЕМВРИ

Скъпи Дядо Коледа – творческа работилница за изработване на коледни картички и подготвяне на писма до Дядо Коледа /по заявка на тел. 058/602574/
Дата: 2 - 20 декември
Място: Интерактивна зала

Коледа е – четене на коледни приказки с деца от ЦДГ /по заявка на тел. 058/602574/
Дата: 2 - 20 декември
Място: Стая на приказките

Коледа е - витрина с библиотечни документи
Дата: 2 - 31 декември
Място: Стая на приказките

Кулинарни коледни вълшебства – изложба на библиотечни документи
Дата: 2 - 31 декември
Място: Централно фоайе

Урок по литература по повод 110 години от рождението на Н.Й.Вапцаров и екскурзия в библиотеката с ученици от 5 кл. на ОУ „Н.Й.Вапцаров”
Дата: 5 декември
Час: 13.00
Място: Изкуство

Литературен урок и четене „Коледа” с ученици от 4а и 4в клас на СУ „Димитър Талев”
Дата: 10 декември
Час: 14.30
Място: Интерактивна зала

Годишна продукция на Школа по акордеон при НЧ „Добрич - 2017”, с р-л Деян Дженков
Дата: 10 декември
Час: 17.30
Място: Интерактивна зала

Библиотерапия на тема „Коледна кулинарна разходка по света”
с потребители на ЦПЗ „Д-р Петър Станчев” 
Дата: 11 декември
Час: 13.30
Място: Изкуство

Представяне книгата на Наталия Бояджиева “Лицата на Филипините”
Дата: 12 декември
Час: 17.30
Място: Фоайе с пиано

Важно!

Библиотеката обявява следните Дни за безплатен абонамент – 2 април – Международен ден на детската книга, 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, 11 май – Професионален празник на библиотекаря, 24 май Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура, 1 юни – Международен ден на детето, 25 септември – Ден на град Добрич, 1 ноември – Ден на народните будители.

Забележка: В случаите, когато обявеният ден е почивен, безплатна регистрация се извършва предходния работен ден.

ДАРЕНИЯ

Информираме всички, които желаят да дарят свои книги, че библиотеката приема само книги издадени след 2000 г., с изключение на краеведска литература и издания, издадени преди 1944 г.

Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв. Заповядайте!
 

140-години Областна пощенска станция Добрич

На 9 октомври 2019 г. в Регионална библиотека  „Дора Габе“ бе открита  Осма филателна изложба, посветена на 9-ти октомври Световен ден на пощите,  140-годишнината от откриването на пощенска станция Добрич /тогава Хаджиоглу Пазарджик/ и на онаследените български пощенски традиции.  На събитието присъстваха граждани от областта, ученици от различни училища в града, бивши и настоящи пощенски служители, филателисти.

В своето приветствие ръководителят на Областна пощенска станция гр. Добрич подчерта ролята на Всемирния пощенски съюз за контактите между държавите и влизането на България като страна - членка на съюза, както и решението на Третата българска държава за създаване на пощенски служби, сред които, една от първите - пощенска станция Добрич. В краткия  исторически преглед на събитията от това време, г-н Гочев акцентира върху първите сведения за пощенската дейност в нашия град, датиращи от средата 16 в., развитието на пощенските услуги за 140-годишния период.  В края на празничното слово, инж. Светослав Гочев обяви провеждането на образователни уроци с ученици от училищата в Добрич от 9 до 18 октомври, по време на които представители на Областна пощенска станция ще разказват за историята на пощенските услуги, ще показват как са се използвали различните пощенски апарати, ще предоставят възможност участниците да упражнят за кратко професията на пощенски служител, сами да поставят клеймо и печат и др. Заниманието акцентира върху факта, че с времето значението на пощенските връзки не се изчерпва, независимо от бързото развитие на технологиите.

По време на откриването на изложбата Александър Петров от ЕГ „Гео Милев”, лауреат на много музикални награди, поздрави гостите с песента „Хубава си, моя горо”.  Любимата българска песен беше подета от всички гости.

В изложбата Областна пощенска станция гр. Добрич представя документални свидетелства от историята на пощенска станция Добрич, юбилейни издания, значки, информация за началници на пощенски станции в областта от 1940 г., печати от дейността на пощата. Като част от изложбата, пощенска станция Добрич предлага на вниманието на посетителите и ретро работно място от миналия век, състоящо се от телетипна машина, телеграф, телефонна централа, пощенска везна, мастилница, нормативни документи, манекен – пощенски  служител. В експозицията участва Регионална библиотека „Дора Габе” с библиотечни документи за историята на пощенските услуги в света, както и за развитието на този сектор в България, на вниманието на посетителите са предоставени и материали за пощенското дело в Добруджа.В изложбата участва инж. Димитър Чернев  от гр. Добрич с „Първи български пощенски клейма, цивилни цензурни печати”. Сбирката представлява изследване на пощенските клейма и печати от военно-временния период на България 1912-1913 г., в която са включени военни повиквателни и пощенски карти от личен характер.  Христо Христов  от гр. Силистра показва колекция от юбилейни пликове на пощенските станции от силистренска област за периода 1879-1979 г. Експозицията включва колекцията на Добромир Христов от гр. Силистра на тема „Васил Левски” – пощенски пликове, издавани по юбилейни поводи, свързани с делото на Апостола. Национален музей „Васил Левски” гр. Карлово предоставя за изложбата копия на портрет  на Дякона и Нареда до работниците за освобождението на българския народ, съставена от Левски през 1871 г., описваща пощенските пътища по време на революционните борби. Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година” се включва в изложбата с витрина от библиотечни документи за живота и дейността на Апостола. Филателно дружество „Добруджа” представя отворена колекция с марки и карти максимум, които проследяват българските книжовни и духовни средища от времето на създаване на славянската азбука до основаването на първите културни институции – училища, читалища, библиотеки.  Интерес сред посетителите предизвиква изследването на филателиста и международен изложител от град Варна Николай Пенев за пощенската дейност по време на Руско-Турската Война 1877/1878 г. Експонатът, състоящ се от осемдесет изложбени листа е носител на Златен Медал от Световната Изложба през 2006 година във Вашингтон, САЩ.


В рамките на изложбата, от 09 до 18 октомври продължава записването за открити уроци от училищата в град Добрич по темите „9-ти октомври Световен ден на пощите”, „140-години Пощенска станция Добрич”, „Историческо наследство – настояще, бъдеще, традиции, качество, доверие”, с които уроци се надяваме да отговорим на въпросите пред най-малките - какво е марка, поща, читалище, библиотека, съобразени с утвърдени учебни планове.

Тел. за контакт 058/602574 Регионална библиотека „Дора Габе”

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.