новини и събития

виж АРХИВА
Обслужването на читатели  в Регионална библиотека „Дора Габе“ Добрич към 1 август  2020 г.   се осъществява при следния ред:  При влизане в сградата е препоръчителна дезинфекция на ръцете. Няма да бъдат допускани читатели с изявена грипоподобна симптоматика. Помещенията за обслужване на ... виж архива
Електронни услуги

АВГУСТ

Изложба на библиотечни документи „Патриархът на българската литература” по повод 170  г. от рождението на Иван Вазов
Място: Централно фоайе

Юбилейна онлайн поредица 70 години – 70 послания
Място: библиотечния уебсайт и фейсбук страницана на библиотеката

Библиотерапия с потребители на ДЦВХУ „Д-р Петър Станчев”
Дата: 11 август
Час: 10.30
Място: Изкуство

„Някога” - витрина с библиотечни документи по повод 132 г. от рождението на Дора Габе
Дата: 21-28 август
Място: Работа с деца

 

Дни за безплатен абонамент

Библиотеката обявява следните Дни за безплатен абонамент – 2 април – Международен ден на детската книга, 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, 11 май – Професионален празник на библиотекаря, 24 май Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура, 1 юни – Международен ден на детето, 25 септември – Ден на град Добрич, 1 ноември – Ден на народните будители.

Забележка: В случаите, когато обявеният ден е почивен, безплатна регистрация се извършва предходния работен ден.

Дарения

Информираме всички, които желаят да дарят свои книги, че библиотеката приема само книги издадени след 2000 г., с изключение на краеведска литература и издания, издадени преди 1944 г. Дарените библиотечни документи подлежат на 72-часова карантина, преди да бъдат издадени съответните документи за дарение.

Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв. Заповядайте!
 

 

Урок по литература в библиотеката

На 5 декември 2019 година ученици от V клас на ОУ „Н.Й.Вапцаров” посетиха Регионална библиотека „Дора Габе” за провеждане на урок по литература и екскурзия в библиотеката.

Екскурзията им започна от Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване, където се запознаха с услугите, които предоставя центърът за гражданите и учениците, с възможността да ползват компютър, да се подготвят за училище, да сърфират в Интернет, както и с правилата за безопасно и отговорно ползване на глобалната мрежа. 

Учениците посетиха и Обща читалня, където научиха какви издания могат да ползват на място в библиотеката, как се предоставя ежедневната преса, която библиотеката е абонирала за читателите.

В сектор Книгозаемане децата видяха процеса на заемане за дома и научиха от библиотекарите правилата за ползване на библиотеката, начинът на подреждане на книгите и кои книги могат да се заемат за дома и кои се ползват на място.

Децата посетиха и сектор Краезнание, имаха възможност да разгледат част от фонда на сектора, някои стари печатни издания и научиха каква информация може да им предостави този сектор.

В сектор Изкуство се проведе урока по литература, посветен на 110-тата годишнина от рождението на Никола Йонков Вапцаров. Библиотечен специалист ги запозна с интересни моменти от жизнения и творчески път на поета, част от учениците за пръв път имаха възможност да  видят грамофон и да изслушат от грамофонна плоча изпълнени от популярни български актьори стихотворения на Вапцаров. Гостите поздравиха своите домакини с откъси от произведения на поета – „Машинист”, „Пролет”, „Вяра” и „Борба”.

Екскурзията завърши с разглеждане на експонираната във фоайето на библиотеката изложба „Кулинарни коледни вълшебства”.

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.