Регионална библиотека "Дора Габе" - гр. Добрич

Урок по литература в библиотеката

На 5 декември 2019 година ученици от V клас на ОУ „Н.Й.Вапцаров” посетиха Регионална библиотека „Дора Габе” за провеждане на урок по литература и екскурзия в библиотеката.

Екскурзията им започна от Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване, където се запознаха с услугите, които предоставя центърът за гражданите и учениците, с възможността да ползват компютър, да се подготвят за училище, да сърфират в Интернет, както и с правилата за безопасно и отговорно ползване на глобалната мрежа. 

Учениците посетиха и Обща читалня, където научиха какви издания могат да ползват на място в библиотеката, как се предоставя ежедневната преса, която библиотеката е абонирала за читателите.

В сектор Книгозаемане децата видяха процеса на заемане за дома и научиха от библиотекарите правилата за ползване на библиотеката, начинът на подреждане на книгите и кои книги могат да се заемат за дома и кои се ползват на място.

Децата посетиха и сектор Краезнание, имаха възможност да разгледат част от фонда на сектора, някои стари печатни издания и научиха каква информация може да им предостави този сектор.

В сектор Изкуство се проведе урока по литература, посветен на 110-тата годишнина от рождението на Никола Йонков Вапцаров. Библиотечен специалист ги запозна с интересни моменти от жизнения и творчески път на поета, част от учениците за пръв път имаха възможност да  видят грамофон и да изслушат от грамофонна плоча изпълнени от популярни български актьори стихотворения на Вапцаров. Гостите поздравиха своите домакини с откъси от произведения на поета – „Машинист”, „Пролет”, „Вяра” и „Борба”.

Екскурзията завърши с разглеждане на експонираната във фоайето на библиотеката изложба „Кулинарни коледни вълшебства”.