новини и събития

виж АРХИВА
От 9 юли 2020 г. в Регионална библиотека „Дора Габе“ е експонирана юбилейна изложба „Патриархът на българската литература“, посветена на 170 години от рождението на големия български писател Иван Вазов. виж архива
Електронни услуги

ЮЛИ

Витрина с библиотечни документи на тема Занаятите в България
Дата: 29 юни-10 юли
Място Книгозаемане

Витрина с библиотечни документи по повод 120 години от рождението на Антоан дьо Сент-Екзюпери
Дата: 29 юни – 10 юли
Място: Работа с деца

Изложба на библиотечни документи „Патриархът на българската литература” по повод 170  г. от рождението на Иван Вазов
Дата: 9-30 юли
Място: Централно фоайе

Витрина с библиотечни документи по повод 95 г. от рождението на Георги Джагаров (1925–1995), български поет и драматург
Дата: 14-21 юли
Място: Обща читалня

 

Дни за безплатен абонамент

Библиотеката обявява следните Дни за безплатен абонамент – 2 април – Международен ден на детската книга, 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, 11 май – Професионален празник на библиотекаря, 24 май Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура, 1 юни – Международен ден на детето, 25 септември – Ден на град Добрич, 1 ноември – Ден на народните будители.

Забележка: В случаите, когато обявеният ден е почивен, безплатна регистрация се извършва предходния работен ден.

Дарения

Информираме всички, които желаят да дарят свои книги, че библиотеката приема само книги издадени след 2000 г., с изключение на краеведска литература и издания, издадени преди 1944 г. Дарените библиотечни документи подлежат на 72-часова карантина, преди да бъдат издадени съответните документи за дарение.

Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв. Заповядайте!
 

 

Търсачи на съкровища в библиотеката

На 16.01.2020г. в Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе занимание с учениците от 4 в клас на СУ ”Димитър Талев” на тема „Невероятните истории на съкровищата на България”. Заниманието бе продължение на съвместната игра „Търсачи на съкровища”, започнала в библиотеката и продължила в СУ „Димитър Талев”.

В Интерактивната зала учениците представиха пред съученици, преподаватели, родители и библиотечни специалисти по атрактивен и иновативен начин най-известните златни и сребърни съкровища, открити по нашите земи и извън тях. С помощта на игри, кръстословици и пъзели учениците провериха своите знания за тях. Особен интерес предизвикаха представянията на по-малко известните български съкровища от Малая Перешчепина и от Над Сент Миклошо, открити на територията на днешна Украйна и Румъния. Децата научиха, че известното като съкровището на хан Кубрат е едно от най-големите съкровища от периода на ранното Средновековие и се съхранява в Ермитажа, а намереното от двамата братя Накови, български преселници  в областта Банат, е считано за едно от най-изящните творения на българските златари и най-вероятно е събирано десетилетия наред. Участниците научиха и за съществуващото твърдение, че историята на братята, удостоени с благороднически титли, вдъхновява унгарския писател Мор Йокай за създаването на повестта „Сафи“, която на свой ред заляга в основата на операта „Цигански барон“ от Йохан Щраус-син.

Задълбочената дейност на малките изследователи при подготовката по този проект запали интереса на голяма част от тях да заемат за дома част от книгите с историческа тематика, експонирани на витрина с най-новите, богато илюстрирани издания от фонда на сектор Работа с деца.

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.