Регионална библиотека "Дора Габе" - гр. Добрич

Търсачи на съкровища в библиотеката

На 16.01.2020г. в Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе занимание с учениците от 4 в клас на СУ ”Димитър Талев” на тема „Невероятните истории на съкровищата на България”. Заниманието бе продължение на съвместната игра „Търсачи на съкровища”, започнала в библиотеката и продължила в СУ „Димитър Талев”.

В Интерактивната зала учениците представиха пред съученици, преподаватели, родители и библиотечни специалисти по атрактивен и иновативен начин най-известните златни и сребърни съкровища, открити по нашите земи и извън тях. С помощта на игри, кръстословици и пъзели учениците провериха своите знания за тях. Особен интерес предизвикаха представянията на по-малко известните български съкровища от Малая Перешчепина и от Над Сент Миклошо, открити на територията на днешна Украйна и Румъния. Децата научиха, че известното като съкровището на хан Кубрат е едно от най-големите съкровища от периода на ранното Средновековие и се съхранява в Ермитажа, а намереното от двамата братя Накови, български преселници  в областта Банат, е считано за едно от най-изящните творения на българските златари и най-вероятно е събирано десетилетия наред. Участниците научиха и за съществуващото твърдение, че историята на братята, удостоени с благороднически титли, вдъхновява унгарския писател Мор Йокай за създаването на повестта „Сафи“, която на свой ред заляга в основата на операта „Цигански барон“ от Йохан Щраус-син.

Задълбочената дейност на малките изследователи при подготовката по този проект запали интереса на голяма част от тях да заемат за дома част от книгите с историческа тематика, експонирани на витрина с най-новите, богато илюстрирани издания от фонда на сектор Работа с деца.