новини и събития

виж АРХИВА
Днес ще ви разкажем приказката за приключенията на Пинокио, един от най-прочутите герои в историята на детската литература.  Знаете ли, че Карло Колоди започва да пише „Приключенията на Пинокио“ през далечната 1880 г. и вече 140 години радва децата по цял свят, дава им знания и поуки. Издадена на повече от 240 ... виж архива
Електронни услуги

ЮЛИ

Витрина с библиотечни документи на тема Занаятите в България
Дата: 29 юни-10 юли
Място Книгозаемане

Витрина с библиотечни документи по повод 120 години от рождението на Антоан дьо Сент-Екзюпери
Дата: 29 юни – 10 юли
Място: Работа с деца

Изложба на библиотечни документи „Патриархът на българската литература” по повод 170  г. от рождението на Иван Вазов
Дата: 9-30 юли
Място: Централно фоайе

Витрина с библиотечни документи по повод 95 г. от рождението на Георги Джагаров (1925–1995), български поет и драматург
Дата: 14-21 юли
Място: Обща читалня

 

Дни за безплатен абонамент

Библиотеката обявява следните Дни за безплатен абонамент – 2 април – Международен ден на детската книга, 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, 11 май – Професионален празник на библиотекаря, 24 май Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура, 1 юни – Международен ден на детето, 25 септември – Ден на град Добрич, 1 ноември – Ден на народните будители.

Забележка: В случаите, когато обявеният ден е почивен, безплатна регистрация се извършва предходния работен ден.

Дарения

Информираме всички, които желаят да дарят свои книги, че библиотеката приема само книги издадени след 2000 г., с изключение на краеведска литература и издания, издадени преди 1944 г. Дарените библиотечни документи подлежат на 72-часова карантина, преди да бъдат издадени съответните документи за дарение.

Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв. Заповядайте!
 

 

Препоръчваме ви нещо за четене….

В поредица от публикации ще ви препоръчваме интересни автори и техните произведения, които можете да четете в свободното си време. Справки за налични заглавия в Регионална библиотека „Дора Габе“ можете да направите тук.

Днес ви представяме Здравка Евтимова.

Здравка Евтимова е един от най-четените и търсени български писатели. Автор на разкази и романи, тя печели едни от най-престижните награди за литература в България: Националната награда "Чудомир", Наградата "Генчо Стоев", литературната награда за проза „Анна Каменова“, Националната награда „Блага Димитрова“, Наградата за роман на фонд „13 века България“ през 2015 г. и др.

През 2019г. сборникът „Юлски разкази” е най-четената книга в Столична библиотека и за пръв път от 30 години български автор е на първо място в класацията.

Тя е не само талантлив автор, но и прекрасен преводач - превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, превежда произведения на български писатели на английски език, както и своите собствени творби. Разказът й „Кръв от къртица“ е включен през 2015 г. в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Данияа от януари 2019 г. същият разказ е включен в учебник за преподаване знания по литература за осми клас. С творбите си печели писателски стипендии за престой в литературни колонии и семинари в Швейцария, САЩ (два пъти) и Китай. Впечатляващи са отзивите за нейните „Пернишки разкази” в китайската национална читателска мрежа „Доубан” след отпечатването им в края на 2019 г. 
Нейни разкази са публикувани в литературни списания и антологии в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Франция, Германия, Япония, Китай, Русия, Аржентина, Норвегия и др.

В нейните книги историите приличат на притчи, а философския й задълбочен поглед към обикновения човек и неговия живот са в основата на големия й успех сред читателите.

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.