новини и събития

виж АРХИВА
Обслужването на читатели  в Регионална библиотека „Дора Габе“ Добрич към 1 август  2020 г.   се осъществява при следния ред:  При влизане в сградата е препоръчителна дезинфекция на ръцете. Няма да бъдат допускани читатели с изявена грипоподобна симптоматика. Помещенията за обслужване на ... виж архива
Електронни услуги

АВГУСТ

Изложба на библиотечни документи „Патриархът на българската литература” по повод 170  г. от рождението на Иван Вазов
Място: Централно фоайе

Юбилейна онлайн поредица 70 години – 70 послания
Място: библиотечния уебсайт и фейсбук страницана на библиотеката

Библиотерапия с потребители на ДЦВХУ „Д-р Петър Станчев”
Дата: 11 август
Час: 10.30
Място: Изкуство

„Някога” - витрина с библиотечни документи по повод 132 г. от рождението на Дора Габе
Дата: 21-28 август
Място: Работа с деца

 

Дни за безплатен абонамент

Библиотеката обявява следните Дни за безплатен абонамент – 2 април – Международен ден на детската книга, 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, 11 май – Професионален празник на библиотекаря, 24 май Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура, 1 юни – Международен ден на детето, 25 септември – Ден на град Добрич, 1 ноември – Ден на народните будители.

Забележка: В случаите, когато обявеният ден е почивен, безплатна регистрация се извършва предходния работен ден.

Дарения

Информираме всички, които желаят да дарят свои книги, че библиотеката приема само книги издадени след 2000 г., с изключение на краеведска литература и издания, издадени преди 1944 г. Дарените библиотечни документи подлежат на 72-часова карантина, преди да бъдат издадени съответните документи за дарение.

Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв. Заповядайте!
 

 

Занаятите в България


На 29 юни 2020 г., в сектор Изкуство при Регионална библиотека „Дора Габе” е експонира витрина с библиотечни документи посветена на Деня на занаятите, който се чества на Петровден.

Посетителите могат да научат и обогатят знанията си за видовете занаяти, упражнявани по българските земи. В миналото българите, за да осъществяват своите ежедневни дейности, се нуждаели от инструменти и инвентар. Така възникнали различните занаяти, отговарящи на нуждите на хората. Повечето български занаяти са имали задачата да улеснят работата на полето или домакинството. Има и такива занаяти, които съчетавали прагматизма с естетиката и доставяли красота в трудното ежедневие. Разпространени са много и разнообразни занаяти свързани с начина на живот на хората през вековете – дърворезба, керамика, грънчарство, тъкачество, гайтанжджийство , бродерия, килимарство и др.

Потребителите на библиотеката могат да разгледат витрината, посветена на Деня на занаятите от 29 юни до 10 юли в сектор Изкуство.

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.