новини и събития

виж АРХИВА
По повод 70-годишнината от основаването на библиотеката и 80-годишнината от Възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България библиотеката предлага на своите потребители ново дигитално съдържание. виж архива
Електронни услуги

СЕПТЕМВРИ 2020

Библиотерапия с потребители на ЦПЗ „Д-р Петър Станчев” на тема „Историята на град Добрич от древността до днес”
Дата: 8 септември
Час: 10.30
Място: Краезнание

Витрина с библиотечни документи по повод 90 г. от рождението на Антон Дончев (1930), български писател, академик
Дата: 14-21 септември
Място: Обща читалня и Книгозаемане

„Преселението” – фотодокументална изложба, по повод 80 години от подписване на Крайовския договор /07.09.1940 г./ и възвръщане на Южна Добруджа към България
Дата: 16 септември
Час на откриване: 10.30
Място: Централно фоайе

Представяне книгата „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа и преселените българи - севернодобруджанци”, автор и съставител Илия Кишишев, по повод 80 години от подписване на Крайовския договор /07.09.1940 г./ и възвръщане на Южна Добруджа към България
Дата: 16 септември
Час: 11.00
Място: Фоайе на библиотеката

Онлайн представяне на краеведска Дигитална колекция от микрофиши на добруджански вестници, излизали в периода 1901-1944 г., по повод 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към България
Дата: 21 септември
Място:
web-site: www.libdobrich.bg
facebook: https://www.facebook.com/libdobrich

Литературен урок с ученици от ПГ по ТОЛП гр. Добрич
Дата: 21 септември
Час: 10.30, 11.00
Място: Интерактивна зала

Представяне на второ издание на книгата „Добруджанци“ / разкази, 1934/от Яни Калиакренски
Дата: 24 септември
Час: 17.00
Място: Фоайе с пиано

Литературна среща с участието на акад. Георги Марков, Стоян Райчевски, Енчо Господинов, Боян Ангелов, Иван Гранитски, Петър Андасаров, Атанас Звездинов, Панко Анчев, Любомир Котев.  
Специален акцент в срещата - представяне новата книга на дългогодишния журналист и публицист, нашия съгражданин Енчо Господинов - "Подир сянката на петнистия кон", издателство "Захарий Стоянов".
Дата: 23 септември
Час: 18.00
Място: Фоайе с пиано

 

Дни за безплатен абонамент

Библиотеката обявява следните Дни за безплатен абонамент – 2 април – Международен ден на детската книга, 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, 11 май – Професионален празник на библиотекаря, 24 май Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура, 1 юни – Международен ден на детето, 25 септември – Ден на град Добрич, 1 ноември – Ден на народните будители.

Забележка: В случаите, когато обявеният ден е почивен, безплатна регистрация се извършва предходния работен ден.

Дарения

Информираме всички, които желаят да дарят свои книги, че библиотеката приема само книги издадени след 2000 г., с изключение на краеведска литература и издания, издадени преди 1944 г. Дарените библиотечни документи подлежат на 72-часова карантина, преди да бъдат издадени съответните документи за дарение.

Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв. Заповядайте!
 

 

Събития в библиотеката по повод 80 години от възвръщането на Южна Добруджа

Регионална библиотека „Дора Габе“ отбелязва 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към България с фотодокументална изложба и представяне сборника на Илия Кишишев „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа и преселените българи - севернодобруджанци”. 

На 16 септември 2020 г., дни преди 25 септември, когато град Добрич празнува възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България, в библиотеката бе открита изложба, която съдържа  библиотечни документи – книги, публикации в периодичния печат, фотографии, документи и др.

Важната за добруджанци тема за възвръщането на Южна Добруджа и преселението на българите севернодобруджанци е документирана в книги от фонда на сектор Краезнание „Преселението  на севернодобруджанските българи през 1940 година” на Асен Кемилев (1941 г.), „От Ньой до Крайова” (1989) и „Румънските представи за българския характер на Добруджа през 1878-1940 година”(1992) на проф. Антонина Кузманова, „Северна Добруджа. Пътеписни бележки”(1993) на Жеко Попов и др. Представена е и „Златна книга за златна Добруджа” от 1940 г. с редактор Хр. Цанков-Дерижан, както и факсимилното ѝ издание, реализирано от библиотеката. 

Любопитна част от експозицията са оригиналните фотографии - ценен документ от историята, запечатали лица и събития, свързани с преселените българи – севернодобруджанци. Акцент в изложбата е богат личен архив от снимки и документи на фамилията на Христо Минчев от с. Касъм /дн. гр. Генерал Тошево/, чифликчия - благодетел за местните българи, дарител и спомоществовател на много инициативи за развитието на селото преди периода на румънската окупация и след възвръщането на Южна Добруджа. Интерес представяват и личните документи на Христо и Мария Минчеви - лични карти, издадени през 1931 г., румънски паспорт от 1939 г., български личен паспорт от 1942 г. за пътуване на семейството до Италия, Библия и гъдулка на Илия Костов Кишишев от с. Росен, общ. Генерал Тошево, роден през 1884 г. в с. Аджигьол, Тулчанско, Северна Добруджа и др.

След откриване на изложбата бе представена книгата „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа и преселените българи - севернодобруджанци”, с автор и съставител Илия Кишишев, добруджански краевед. Сборникът съдържа документи, сведения, спомени, нови и по-малко известни факти за трудната съдба на преселените българи.

Посветеният на годишнината сборник представи Невяна Христова - директор на библиотеката. Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Община град Добрич и Министерството на културата по идея и със съдействието на Регионална библиотека "Дора Габе" гр. Добрич. В края на литературната среща, библиотечен специалист от сектор Краезнание прочете един от съхранените спомени на преселените българи, включен в изданието.

Гостите на събитието имаха възможност да проследят документален видео разказ, хроника на събитията по присъединяването на Южна Добруджа към пределите на България - уникални кадри от тържествата в град Добрич по посрещането на българската войска на 25 септември 1940 г., настаняването на преселените българи, празнични моменти от чествания на паметните събития.

Изложбата е експонирана в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана до 16 октомври 2020 г.
Заповядайте!

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.