новини и събития

виж АРХИВА
На 26 май 2022 г. в библиотеката бе открита благотворителна фотоизложба “Светите Места на древна Индия през погледа на един приключенец” ВЕДА България , представена от нейния автор - архитект Веселин Веселинов, от години изучаващ културния и духовен живот на Индия. виж архива
Електронни услуги

Съобщение,

Информираме Ви, че от 23-31 май 2022 г., сектор "Работа с деца" няма да обслужва читатели, поради провеждане на пълна годишна инвентаризация на библиотечния фонд. През този период, заетите библиотечни документи могат да бъдат върнати на Регистрация. Благодарим за разбирането!

Летен детски клуб „Играй и учи“ /14 юни - 18 август 2022

Библиотеката организира за децата от Добрич и гости на града, на възраст от 6 до 12 г., занимания - всеки вторник, сряда и четвъртък от 10.00 до 12.00 ч.  в Интерактивната зала на библиотеката.
Участието в клуба е за регистрирани читатели и с такса 2.00 лв. на посещение.
Записванията за седмичните занимания ще се извършват предходната седмица до запълване на местата на тел. 058 602574 или на място в сектор Работа с деца.

Работно време с ползватели:

Книгозаемане: 8,30 - 13,00 и 13,30 - 18,30 ч.
Краезнание, Обща Читалня и ЦИСБО: 8,30 - 13,00 и 13,30 - 17,00 ч.

Май 2022 

Изложба на библиотечни документи „Видни добруджанци с принос в културата и изкуството на Добруджа“ - Цанка Лазарова, балетен педагог, читалищен деятел /1902 – 1988/; Христо Каварналиев, живописец - маринист /1892 – 1951/; Нели Божкова, оперна певица от Добрич, Камерзенгерин на Виенската държавна опера от 1998 г. /1947 – 2004/; Иван Атанасов, добруджански поет /1947 – 2012/
Дата: 2 - 27 май
Място: Фоайе на библиотеката

Публикуване в Дигитална библиотека на „Царственик или история болгарская“ на Христаки Павлович, първото печатно издание на един от вариантите на „История славянобългарска“, по повод 300 г. от рождението на Паисий Хилендарски /1722 – 1773/, 260 г. от написването на “История славяноболгарская” и 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност
Дата: 23 май
Място: на библиотечния сайт https://libdobrich.bg/

Изложба фотографии „Светите места на Индия през погледа на един приключенец“ с презентация на автора - архитект Веселин Веселинов
Дата: 26 май
Час: 17.30
Място: фоайе на библиотеката

Откриване на фестивал „Здравей, Здраве! /27-28 май/, организатор Център за природосъобразен живот и взаимопомощ
Дата: 27 май
Час: 17.30
Място: Фоайе с пиано

Фестивал „Здравей, Здраве! / 27-28 май, организатор Център за природосъобразен живот и взаимопомощ
Дата: 28 май
Час: 10-18.00
Място: Интерактивна зала

 

Стартира Маратон на четенето 2021

В Деня на детската книга - 2 април (рождения ден на Х.К. Андерсен), в библиотеката стартира Маратона на четенето, който ще продължи до 23 април (Международния ден на книгата и автрското право). За съжаление, за втора поредна година той ще се проведе при ограничителни мерки и с повече онлайн събития.

На Международния ден на детската книга, за да вдъхнат любов към четенето и да обърнат внимание на обществото върху детската литература, евродепутатът Емил Радев и кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ – СДС дариха книги за деца за регионалната библиотека, както и литература за библиотеките в малките населени места, които са с фонд под 3 хиляди тома. Дарението включва над 60 броя книги, сред които „Топ мистериите на вселената“ от Слави Панайотов, „Владетелите на България. От легендите до XX век“ от Пламен Павлов и др., Лебедово езеро - една вълшебна приказка, разказана от музика и балет, различни Енциклопедии и много други.

Дарителите обявиха кампания за набиране на книги за малките читалищни библиотеки. Акцията е целогодишна. В нея могат да се включат всички граждани, които искат да помогнат на малките обществени библиотеки. Даренията ще се приемат в Регионална библиотека „Дора Габе“ и ще бъдат преразпределени към читалищни библиотеки в областта.

В празничния ден библиотеката получи и дарение от Сдружение „Отечествен съюз“ с председател Симеон Симеонов. Сред дарените издания са „Модернизацията на нова България и цар Фердинанд I“, „Републиканизъм“ на Маурицио Вироли, История на отечествения Фронт/Съюз в България. Том 1-2 и др.

Изказваме благодарност за дарената литература, която ще намери своето място във фонда на библиотеката и ще бъде предоставена на многобройната ни читателска аудитория.

Да четем и споделяме заедно!

 

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.