Регионална библиотека "Дора Габе" - гр. Добрич

Повече четене, за да преживеем изолацията!

На 13 октомври 2021 г. в Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе информационен ден на тема «Тбилиси/Грузия - Световна столица на книгата 2021” с потребители на ДЦВХУ към ЦПЗ „Д-р Петър Станчев” в Добрич. Библиотечен специалист запозна присъстващите с планираните дейности и събития в рамките на програмата "Тбилиси - Световна столица на книгата 2021". Чрез мултимедийна презентация, гостите получиха нови знания и любопитна информация за град Тбилиси, традиционната грузинска храна, нравите, обичаите и културата на грузинците.

Титлата "Световна столица на книгата" се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 г. на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите - чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това чудо на човешката цивилизация.
Сред критериите, на които трябва да отговаря всеки град, кандидатстващ за почетната титла, е да предложи целогодишна програма, която включва организирането на множество събития от национално и международно значение, посветени на автори, издатели, книжарници и библиотеки, както и на стимулирането на читателската дейност.

Програмата на Тбилиси е професионална, информационна и най-важното, ориентирана към бъдещето и предлага нещо интересно за хора на всяка възраст и за всеки интерес.

Под лозунга "Значи следващата ти книга е ...?" програмата се фокусира върху използването на съвременни технологии като мощни инструменти за популяризиране на четенето сред младите хора. Тя включва няколко важни, мащабни и устойчиви дейности, включващи библиотеки, книжен фестивал за деца, модерен дигитален проект за превръщане на книги в игри и възстановяване на първото грузинско издателство. Програма от дейности, специално разработена за деца, младежи и читатели с ограничен достъп до книги включва образователни работилници, книжни презентации, срещи с автори и др.
Основната цел на града е да популяризира четенето и да увеличи достъпа до книги за цялото общество.
"Повече четене, за да преживеем изолацията!" - в днешните условия, когато се затварят кинотеатри, музеи и не се провеждат концерти, книгите се оказаха мощният инструмент за борба с изолацията, укрепване на връзките между хората, разширяване на хоризонтите, стимулиране на творчески способности и главно придобиване на любов към литературата.