новини и събития

виж АРХИВА
На 26 май 2022 г. в библиотеката бе открита благотворителна фотоизложба “Светите Места на древна Индия през погледа на един приключенец” ВЕДА България , представена от нейния автор - архитект Веселин Веселинов, от години изучаващ културния и духовен живот на Индия. виж архива
Електронни услуги

Съобщение,

Информираме Ви, че от 23-31 май 2022 г., сектор "Работа с деца" няма да обслужва читатели, поради провеждане на пълна годишна инвентаризация на библиотечния фонд. През този период, заетите библиотечни документи могат да бъдат върнати на Регистрация. Благодарим за разбирането!

Летен детски клуб „Играй и учи“ /14 юни - 18 август 2022

Библиотеката организира за децата от Добрич и гости на града, на възраст от 6 до 12 г., занимания - всеки вторник, сряда и четвъртък от 10.00 до 12.00 ч.  в Интерактивната зала на библиотеката.
Участието в клуба е за регистрирани читатели и с такса 2.00 лв. на посещение.
Записванията за седмичните занимания ще се извършват предходната седмица до запълване на местата на тел. 058 602574 или на място в сектор Работа с деца.

Работно време с ползватели:

Книгозаемане: 8,30 - 13,00 и 13,30 - 18,30 ч.
Краезнание, Обща Читалня и ЦИСБО: 8,30 - 13,00 и 13,30 - 17,00 ч.

Май 2022 

Изложба на библиотечни документи „Видни добруджанци с принос в културата и изкуството на Добруджа“ - Цанка Лазарова, балетен педагог, читалищен деятел /1902 – 1988/; Христо Каварналиев, живописец - маринист /1892 – 1951/; Нели Божкова, оперна певица от Добрич, Камерзенгерин на Виенската държавна опера от 1998 г. /1947 – 2004/; Иван Атанасов, добруджански поет /1947 – 2012/
Дата: 2 - 27 май
Място: Фоайе на библиотеката

Публикуване в Дигитална библиотека на „Царственик или история болгарская“ на Христаки Павлович, първото печатно издание на един от вариантите на „История славянобългарска“, по повод 300 г. от рождението на Паисий Хилендарски /1722 – 1773/, 260 г. от написването на “История славяноболгарская” и 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност
Дата: 23 май
Място: на библиотечния сайт https://libdobrich.bg/

Изложба фотографии „Светите места на Индия през погледа на един приключенец“ с презентация на автора - архитект Веселин Веселинов
Дата: 26 май
Час: 17.30
Място: фоайе на библиотеката

Откриване на фестивал „Здравей, Здраве! /27-28 май/, организатор Център за природосъобразен живот и взаимопомощ
Дата: 27 май
Час: 17.30
Място: Фоайе с пиано

Фестивал „Здравей, Здраве! / 27-28 май, организатор Център за природосъобразен живот и взаимопомощ
Дата: 28 май
Час: 10-18.00
Място: Интерактивна зала

 

РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО - НАДЕЖДА И ПРЕДЧУВСТВИЕ ЗА ОБНОВЛЕНИЕ

По традиция, пред светлия за християните празник Рождество Христово, библиотеката  организира изложба на библиотечни документи. Различните сектори представят част от своя фонд - книги и графични издания, посветени на едно от най-радостните събития за християнството - Рождество Христово, свързано с надеждата и предчувствието за обновление.

Коледната колекция на библиотеката включва графични издания с репродукции на Андрей Рубльов, на майстора на ренесансовата живопис Антонио да Кореджо /”Святата нощ”/, впечатляващата творба на Гертген тот Синт Янс „Рождество Христово”, представяща едно нощно Рождество, осветено само от излъчването на Младенеца, на Джентиле да Фабриано, Хуго ван дер Хус, икони и стенописи от различни краища на България и света.

Библиотечни документи разказват за Алексиевия кръст. Вдъхновен от Рафаиловия кръст в Рилския манастир /световнопризнат шедьовър/, самоукият резбар Алексей Алексиев сътворява уникален, двустранен напрестолен кръст, изработен ювелирно с многопланова ажурна дърворезба по сцени от Светото писание. Изработката му отнема седем години работа от сутрин до вечер на дневна светлина и представлява съвкупност от 30 плочки с размер 10х10 см. Композициите са авторски, изработени на базата на четене и съпоставяне на четирите евангелия и пресъздаване на прочетеното с максимална достоверност, съобразени изцяло с православния канон.

Изложбата е експонирана във фоайето на библиотеката и може да бъде разгледана от 1 декември до края на 2021 г.

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.