Регионална библиотека "Дора Габе" - гр. Добрич

Умберто Еко – една трудноопознаваема вселена

На 5 януари 2022 г. се навършват 90 години от рождението на Умберто Еко, италиански учен, философ, историк-медиевист, експерт по семиотика и писател /1932-2016/. По повод годишнината в сектор Книгозаемане е експонирана витрина с библиотечни документи.

От 5 до 14 януари 2022 г. посетителите на сектора, могат да се запознаят с най-известните романи на писателя – „Името на розата”, „Махалото на Фуко”, „Островът от предишния ден”, „Баудолино”, „Как се пътува със сьомга”, „Нулев брой” и др. Витрината включва и част от научните трудове и есета на интелектуалеца Умберто Еко: „Кант и птицечовката: есета върху езика и познанието”, „Връща ли се часовникът назад“, „Това не е краят на книгите“, „За литературата”, „Да кажеш почти същото”, „Изповедите на младия романист“ и др. В „Шест разходки в горите на измислицата" са включени шест лекции, посветени на проблемите в отношенията между литература и реалност, автор и текст.

Вера Петрова, преводачка на книгата му „Pape Satàn aleppe. Хроники на едно течно общество”, казва за него: „Колкото и добре да е познат, при всеки следващ опит за докосване до Умберто Еко, разбираме каква трудноопознаваема вселена е той, всеки прочит носи нещо различно, в зависимост от това как го възприемаме в съответствие с времето".