Регионална библиотека "Дора Габе" - гр. Добрич

Онлайн достъп до още добруджански вестници, излизали в периода 1901-1944 г.

По повод 82 г. от Възвръщането на Южна  Добруджа към България /1940/ и 25 септември - Ден на град Добрич, библиотеката предоставя онлайн достъп до още добруджански вестници, излизали в периода 1901-1944 г., с броеве от в. „Свободна Добруджа“ (София), 1928 -1932, 1934 г. и може да бъде разгледан на сайта в Дигитална библиотека, рубрика Периодични издания. Инициативата е посветена на Европейската година на културното наследство 2022. Добавеният източник е дигитализиран с подкрепата на Министерството на културата.

Вестник „Свободна Добруджа“ отразява политическата и икономическа обстановка в Добруджа и в България, като основно място заема съдбата на Добруджа и на нейното население, верен изразител и защитник на всекидневните интереси и борби на емиграцията. Съставителят на анотирания библиографски указател „Български периодичен печат, 1844 – 1944“ Димитър Иванчев дава следните сведения за вестника „Български вестник в Добруджа под румънска власт. Орган на левицата в Добруджанското движение. Преследват и спрян от властта“. С няколко прекъсвания, вестникът излиза от 3 октомври 1926 г. до 13 март 1934 г.

Периодичното издание отразява тежкото положение и недоволството сред българите в Южна Добруджа, предизвикано от чуждата политическа власт. Повторната румънска окупация принуждава много от тях да напуснат родните си места и да се заселят в свободните територии на България. Създава се един емигрантски кръг във Варна, София и другите големи градове, в който е д-р. Петър Вичев – редактор на вестниците „Добруджанско знаме” и „Свободна Добруджа”, един от основателите на добруджанското освободително движение, убит в София на 14 юни 1933 г.

Големият политически натиск върху добруджанската общественост не успява да пречупи добруджанската интелигенция. Част от нея заплаща с живота си свободата на Добруджа, но целта е постигната - през 1940 г. Южна Добруджа е върната на България.