новини и събития

виж АРХИВА
Стартира нова библиотечна инициатива по програма „Различията ни обединяват“. През годината в библиотечна среда ще се провеждат ежемесечни занимания с деца с увреждания под мотото Приказкотерапия. На 20 февруари 2020 г. в библиотеката се проведе приказкотерапия с малките потребители от Дневен център за деца с увреждания ... виж архива
Електронни услуги

Изложба на библиотечни и архивни документи по повод 80 г. от рождението на Георги Казанджиев (1940), добрички краевед
Дата: 3-28 февруари
Място: Централна фоайе

„Зайченцето бяло” – литературно утро с  деца от ДГ по повод 100 г. от рождението на Леда Милева(1920-2013), българска поетеса, преводачка, журналистка, дипломат, автор на стихове
Дата: 5 февруари
Място: Стая на приказките

 „Зайченцето бяло” – витрина с библиотечни документи по повод 100 г. от рождението на Леда Милева
Дата: 5-14 февруари
Място: Работа с деца

Витрина „Нощ на книгите за Хари Потър”, посветена на инициативата „Тримагически турнир”
Дата: 3-14 февруари
Място: Работа с деца

Нощ на книгите за Хари Потър
Дата: 6 февруари
Час: 11.00-16.00
Място: Работа с деца

Представяне на кампанията за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно 2020”, с ученици от 4в клас на СУ „Димитър Талев”
Дата: 17 февруари
Час: 10.30
Място: Работа с деца

Витрина „Бисерче вълшебно 2020”, по повод едноименната Национална награда
Дата: февруари
Място: Работа с деца

Информационен ден по повод 11 февруари - Международен ден за безопасен интернет с ползватели
Дата: 11 февруари
Място: ЦИСБО

Седмица на трилъра - витрина с библиотечни документи по повод 65 години от рождението на Джон Гришам (1955), американски писател на съдебни трилъри
Дата: 7 – 14 февруари
Място: Книгозаемане

Библиотерапия с потребители на ЦПЗ „Д-р Петър Станчев” „Чудният свят на райските птици”
Дата: 12 февруари
Час: 13.30
Място: Изкуство

Дяконът -  образователен урок по повод 147 г. от обесването на Васил Левски с ученици от 2 клас на СУ „П.Р.Славейков”
Дата: 14 февруари
Час: 11.00
Място: Работа с деца

Дяконът -  образователен урок с презентация по повод 147 г. от обесването на Васил Левски с ученици от 4б клас на СУ „Св. Кл. Охридски”
Дата: 19 февруари
Час: 12.00
Място: Работа с деца

Представяне на дигиталното издание на тефтерчето на Васил Левски - с ученици от 3г кл. на СУ „П.Р.Славейков” по повод 147 години от гибелта на Васил Левски
Дата: 18 февруари
Час: 15.30
Място: Работа с деца

„Дяконът” - витрина с библиотечни документи по повод 147 г. от обесването на Васил Левски
Дата: 19-26 февруари
Място: Работа с деца

Музикална витрина с библиотечни документи по повод 210 години от рождението на Фредерик Шопен (1810–1849), полски композитор от периода на Романтизма, виртуозен пианист
Дата: 22-28 февруари
Място: Изкуство

Образователен концерт на Български камерен оркестър Добрич с ученици
Дата: 24 февруари
Час: 14.30
Място: Фоайе с пиано

Образователен концерт на Български камерен оркестър Добрич с ученици
Дата: 25 февруари
Час: 12.00
Място: Фоайе с пиано

„Бабо Марто, тук ела!” – празнична беседа за традицията да се закичваме с мартеници с ученици от Iа, б и в клас на СУ „Любен Каравелов”
Дата: 27 февруари
Час: 15.00
Място: Стая на приказките

Дни за безплатен абонамент

Библиотеката обявява следните Дни за безплатен абонамент – 2 април – Международен ден на детската книга, 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, 11 май – Професионален празник на библиотекаря, 24 май Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура, 1 юни – Международен ден на детето, 25 септември – Ден на град Добрич, 1 ноември – Ден на народните будители.

Забележка: В случаите, когато обявеният ден е почивен, безплатна регистрация се извършва предходния работен ден.

Дарения

Информираме всички, които желаят да дарят свои книги, че библиотеката приема само книги издадени след 2000 г., с изключение на краеведска литература и издания, издадени преди 1944 г.

Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв. Заповядайте!
 

Обучение на тема Каталогизацията и предизвикателствата на електронната среда

От 23 до 25 октомври 2013 г. в Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе курс за библиотекари на тема Каталогизацията и предизвикателствата на електронната среда, организиран от Център за продължаващо образование на библиотекари към Българска библиотечно–информационна асоциация, с лектори Александра Дипчикова и Виолета Людсканова от Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Курсът се проведе в Обучителния център на библиотеката и в него взеха участие библиотечни специалисти от регионалната библиотека - каталогизатори, съставители и редактори на библиографски записи, отговорници на отдели. Лекторите запознаха аудиторията с промените, настъпили в теорията и практиката на каталогизацията, с основни моменти на структурните и организационни характеристики на процесите в каталогизацията, настъпили с въвеждането на новите основополагащи международни нормативни и инструктивни документи. Важен акцент от обучението бе приемствеността между традиционните каталогизационни практики и новите модели на каталозите в електронна среда. Участниците бяха запознати с особеностите на Международния стандарт за библиографско описание (консолидирано издание от 2012 г.), след което проведоха и практически упражнения.

Сред основните теми, застъпени в обучението бяха принципи на библиографското описание; Структура и организация на библиографските бази данни; Стандартизация на библиографското описание; Контролни файлове – видове, предназначение, приложение, съвременно състояние и перспективи; Изложение на Международните принципи на каталогизацията – ИФЛА 2009.

Обучението протече в приятна колегиална среда и бе особено полезно и навременно за библиотечните специалисти от регионалната библиотека в усвояване на новите стандарти за библиографско описание.

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.