Представиха преиздадената книга "Една торба ключове" на Цончо Родев

На 25 юни 2024 г., в библиотеката се проведе представяне на преиздадения сборник с разкази на Цончо Родев “Една торба ключове”. Инициативата за срещата е на Клуба по журналистика “Младежко студио-Добрич” към радио “Добруджа”, а идеята – повече хора да се запознаят с част от завладяващото, но позабравено творчество на писателя Цончо Родев (1926-2011). Книгата представиха Георги Ненов, Георги Станоилов, които заедно с Марта Радева през 2022 г. преиздават сборника. Последното негово издание е от 1994 г. – изчерпано и непознато за по-голямата част от българската читателска аудитория.

Директорът на библиотеката Теодора Денкова приветства гостите и изрази радостта си, че младите хора четат и се интересуват от различни автори, както съвременни, така и позабравени в противовес на мнението, че младото поколение не чете.

Георги Ненов, създател на един от най-популярните подкасти в България “Свръхчовекът с Георги Ненов” и Георги Станоилов, организатор на 5kmrun – съботните събития, обединяващи хиляди хора в страната, разказаха на публиката за причините за начинанието, посланията в книгата и мисията си след преиздаването ѝ. Провокиран от прочетен откъс от разказ в сборника “Една торба ключове” и неуспешен опит да го открие в антикварните книжарници, Станоилов споделя в подкаста на Георги Ненов, впечатлен от силата на творческото перо на Цончо Родев. Заедно с Марта Радева, литератор, близкък приятел на писателя, тримата успяват да преиздадат книгата и определят 15% от продажбите да отиват за читалището в Провадия, където е роден авторът  на множество исторически и приключенски романи, разкази и новели. Като син на убития от Народния съд Христо Ц. Родев (1880 – 1944), адвокат, депутат в XXIII народно събрание, писателят няма право да практикува юридическата си професия и се отдава на литературна дейност,  за да остави ценно наследство в нашата книжовна съкровищница.

Георги Ненов прочете кратки откъси от разкази на Цончо Родев, истински истории за достойството на българина, за тихите герои, които не парадират с делата си, за насилието и прошката, многообразието на българската душевност.

Срещата завърши с пожелание от младите ентусиасти които вярват, че четенето е път към успеха – да бъдем добри човеци и да се подкрепяме.

Библиотеката изказва благодарност за полученото дарение  на преиздадените книги „Една торба ключове“ и „Изпитание“, кн. 1 и 2. на Цончо Родев.