новини и събития

виж АРХИВА
Библиотеката предостави безжичен достъп до интернет на база Wi-Fi технология във всички зони за свободен достъп на читателите. Внедряването е в изпълнение на проект „Регионална библиотека „Дора Габе“ - център за достъп до знание и информация, за учене през целия живот, социални комуникации и култура“, съгласно договор с ... виж архива
Електронни услуги

Библиотеката възобновява работното време с читатели от 8.30 до 18.30 ч. във всички сектори за обслужване и при спазаване на противоепидемичните мерки.

Дни за безплатен абонамент

2 април – Международен ден на детската книга, 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, 11 май – Професионален празник на библиотекаря, 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 1 юни – Международен ден на детето, 25 септември – Ден на град Добрич, 1 ноември – Ден на народните будители.
Забележка: В случаите, когато обявеният ден е почивен, безплатна регистрация се извършва предходния работен ден.

Летен детски клуб „Играй и учи“

За децата от Добрич и гости на града, на възраст от 6 до 14 г., от 15 юни до 19 август 2021 г. /вторник, сряда и четвъртък, от 10.00 до 12.00 ч./.
Откриване на 15 юни /вторник/ от 10.00 ч.

Вторник - Четене на произведения за деца, представяне на автори, литературни игри, драматизации
Сряда - Познавателни и образователни игри
Четвъртък - Творческа работилница
Участието в клуба е с такса 2.00 лв. на посещение, и е за регистрирани читатели на библиотеката.

Дарения

Информираме всички, които желаят да дарят свои книги, че библиотеката приема само книги издадени след 2000 г., с изключение на краеведска литература и издания, издадени преди 1944 г. 

Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв.

 

ЮЛИ

Летен детски клуб Играй и учи, за деца от 6 до 14 г.
Дата: Всеки вторник, сряда и четвъртък
Час: от 10.00 до 12.00 ч.
Място: Интерактивна зала

Приказкотерапия на деца лишени от родителски грижи в гр. Добрич, Менторска  програма  „Стъпка по стъпка”
Дата: 2 юли
Час: 11.00
Място: Стая на приказките

Екскурзия в библиотеката с деца от Общински младежки център Добрич, Програма „Еко лято”
Дата: 2,5,9 и 12 юли
Час: 10.00
Място: всички сектори 

Библиотерапия
Дата: 13 юли
Час: 13.30
Място: Интерактивна зала

Витрина по повод 415 години от рождението на Рембранд ван Рейн, холандски живописец, график и офортист /1606-1669/
Дата: 15-22 юли
Място: Изкуство

Литературна среща с Дияна Василева, писател и издател от Добрич
Дата: 15 юли
Час: 17.00
Място: Интерактивна зала

Моето първо посещение с деца от Център за настаняване от семеен тип
Дата: 16 юли
Час: 10.00
Място: Работа с деца

Витрина по повод 120 години от рождението на Илия Бешков, български художник-карикатурист и илюстратор /1901-1958/
Дата: 23-30 юли
Място: Изкуство

Представяне на новата книга на Продрум Димов "За него, живота..."
Дата: 30 юли
Час: 17,30
Място: Фоайе с пиано

 

Паралелен свят
  • Автор: Хасан Ефраимов
  • Издателство: Ковачев - Силистра
  • Категория: Българска художествена литература

Пръснати сме по всички паралели и меридиани. И най-здравата връзка между човеците остава духовната, словото. Думите – земни, точни, чисти и силни в разказите на д-р Ефраимов прелитат през границите на държави и континенти, паралели и меридиани, за да свързват хората, да успоредят и обвържат спомени и чувства, да отведат духа в един друг свят. Колкото и паралелен да е той на нашия реален свят, в него нещата се случват по-различно, преживяват се по-дълбоко, чувствено и често болезнено. Събрал болката на своето време, един творец ни въвежда в друго измерение, което не сме изживели, което сме пропуснали или е останало само мечта. И той, подобно на дядо Матейко от разказа „На оня свят” от Елин Пелин, ни води към света на не­изживяната чистота и доброта.
Най-силното в разказите на д-р Ефраимов е вярата, че въп­реки всичко трябва да има такъв свят на истинските човешки стойности, на откровението и правдата, на заслуженото добро или на възмездието. И този свят изграждат хората. Те избират кой от двата да обитават. Ако не тук и сега, то поне преди или после всеки човек трябва да остане удовлетворен от чиста нравственост и естественост, с които е преминал земната си жизнена мисия.
Разделяйки двата свята – този на 50-годишния и на другите, авторът пророчески предупреждава илюзорно щастливите за опасното изпепеляване на душите, за коварната власт на парите и за един нов вид убийство, което може само с думи и поглед да ни съкруши. Един доктор прави опит да очертае границата между приемливите човешки отношения и наглото комерсиално, натрапчиво вмешателство в пространството на неговия свят. Страда по стойностните пропуски на великодушието, чиято лип­са ни изпепелява, херметизира и озлобява. Более по без­въз­врат­но отишлите си Ганди и майка Тереза. Тъжните ни дни, ужасяващите криминални новини в началото на всяка емисия са новите оръжия на новата ни душевност. „Истината не се изрича... Тя се усеща без думи..., с душата”, която оня, другият свят, паралелен на чистия, убива. И колко е трудно да успоредим двата свята, а защо не и да променим реалния. Труден е животът в паралелен свят, създаден от човека, за да се спаси от пошлостта на реалния. Хубавото е в тайната на неизживяното, на съхраненото ценно от полувековното изпитание в реалния живот.

 

 

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.