новини и събития

виж АРХИВА
Библиотеката получи в дар юбилейното издание „150 години Българска академия на науките. Храм на познанието”, първото по рода си енциклопедично издание за БАН, което събира в една книга широк кръг от теми, свързани както с разностранната научна дейност, така и с вековната история на Академията. Юбилейното издание е луксозно, цветно ... виж архива
Електронни услуги

Библиотеката възобновява работното време с читатели от 8.30 до 18.30 ч. във всички сектори за обслужване и при спазаване на противоепидемичните мерки.

Дни за безплатен абонамент

2 април – Международен ден на детската книга, 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, 11 май – Професионален празник на библиотекаря, 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 1 юни – Международен ден на детето, 25 септември – Ден на град Добрич, 1 ноември – Ден на народните будители.
Забележка: В случаите, когато обявеният ден е почивен, безплатна регистрация се извършва предходния работен ден.

Летен детски клуб „Играй и учи“

За децата от Добрич и гости на града, на възраст от 6 до 14 г., от 15 юни до 19 август 2021 г. /вторник, сряда и четвъртък, от 10.00 до 12.00 ч./.
Откриване на 15 юни /вторник/ от 10.00 ч.

Вторник - Четене на произведения за деца, представяне на автори, литературни игри, драматизации, рисуване по прочетеното
Сряда - Познавателни и образователни игри, творческа работилница
Четвъртък - Прожекции на детски филми
Участието в клуба е с такса 2.00 лв. на посещение, и е за регистрирани читатели на библиотеката.

Дарения

Информираме всички, които желаят да дарят свои книги, че библиотеката приема само книги издадени след 2000 г., с изключение на краеведска литература и издания, издадени преди 1944 г. 

Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв.

ЮНИ

Витрина Нощ на книгите за Хари Потър
Дата: 1-30 юни
Място: сектор Работа с деца

Моето първо посещение с ученици от 1 а и б клас на СУ „Л. Каравелов“
Дата: 3 юни
Час: 10.30, 11.30
Място: сектор Работа с деца

Моето първо посещение с ученици от 1 а, в, г на ОУ „Хр. Ботев“
Дата: 4 юни
Час: 10.00, 10.30, 11.00
Място: Интерактивна зала

Моето първо посещение с деца от клуб „Приятели“
Дата: 9 юни
Час: 10.30
Място: Стая на приказките

Видни добруджанци с принос в културата и изкуството на Добруджа – изложба по повод 95 г. от рождението на Калчо Георгиев /13 юни 1926-1992/ и 90 г. от рождението на Галина Ненова /1931-1984/, добрички актьори
Дата: 9 – 30 юни                   
Място: Фоайе Регистрация

Моето първо посещение с ученици от 1-те – 4-те класове на ОУ „Хан Аспарух“
Дата: 14 юни
Час: 9.30 – 12,30
Място: Сектор Работа с деца

Летен детски клуб Играй и учи, за деца от 6 до 14 г.
Дата: Всеки вторник, сряда и четвъртък
Час: от 10.00 до 12.00 ч.
Откриване: 15 юни, начало 10.00 ч.
Място: Интерактивна зала

Витрина по повод 40 г. от рождението на Никола Райков, български автор на произведения в жанровете научна фантастика, фентъзи и детска литература и създател на настолни игри /1981/
Дата: 21 – 25 юни
Място: сектор Работа с деца

Паралелен свят
  • Автор: Хасан Ефраимов
  • Издателство: Ковачев - Силистра
  • Категория: Българска художествена литература

Пръснати сме по всички паралели и меридиани. И най-здравата връзка между човеците остава духовната, словото. Думите – земни, точни, чисти и силни в разказите на д-р Ефраимов прелитат през границите на държави и континенти, паралели и меридиани, за да свързват хората, да успоредят и обвържат спомени и чувства, да отведат духа в един друг свят. Колкото и паралелен да е той на нашия реален свят, в него нещата се случват по-различно, преживяват се по-дълбоко, чувствено и често болезнено. Събрал болката на своето време, един творец ни въвежда в друго измерение, което не сме изживели, което сме пропуснали или е останало само мечта. И той, подобно на дядо Матейко от разказа „На оня свят” от Елин Пелин, ни води към света на не­изживяната чистота и доброта.
Най-силното в разказите на д-р Ефраимов е вярата, че въп­реки всичко трябва да има такъв свят на истинските човешки стойности, на откровението и правдата, на заслуженото добро или на възмездието. И този свят изграждат хората. Те избират кой от двата да обитават. Ако не тук и сега, то поне преди или после всеки човек трябва да остане удовлетворен от чиста нравственост и естественост, с които е преминал земната си жизнена мисия.
Разделяйки двата свята – този на 50-годишния и на другите, авторът пророчески предупреждава илюзорно щастливите за опасното изпепеляване на душите, за коварната власт на парите и за един нов вид убийство, което може само с думи и поглед да ни съкруши. Един доктор прави опит да очертае границата между приемливите човешки отношения и наглото комерсиално, натрапчиво вмешателство в пространството на неговия свят. Страда по стойностните пропуски на великодушието, чиято лип­са ни изпепелява, херметизира и озлобява. Более по без­въз­врат­но отишлите си Ганди и майка Тереза. Тъжните ни дни, ужасяващите криминални новини в началото на всяка емисия са новите оръжия на новата ни душевност. „Истината не се изрича... Тя се усеща без думи..., с душата”, която оня, другият свят, паралелен на чистия, убива. И колко е трудно да успоредим двата свята, а защо не и да променим реалния. Труден е животът в паралелен свят, създаден от човека, за да се спаси от пошлостта на реалния. Хубавото е в тайната на неизживяното, на съхраненото ценно от полувековното изпитание в реалния живот.

 

 

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.