новини и събития

виж АРХИВА
На 1 декември в сектор Работа с деца се проведе онлайн занимание с малчуганите от III гр. „Звездичка“ на ДГ № 10 „Слънчице“. Библиотечни специалисти запознаха децата с новия интерактивен сайт „Книговище“ , където четенето се превръща в игра. Основната мисия на образователната платформа  е малките ... виж архива
Електронни услуги

Важно съобщение!

Съгласно Заповед РД-01-973/26.11.2021 г. на Министъра на здравеопазването, в залите за обслужване се допускат лица след представяне на цифров COVID сертификат, валиден документ за преболедуване или за изследване.

Работно време с ползватели:
Книгозаемане и Работа с деца: 8,30 - 13,00 и 13,30 - 18,30 ч.
Краезнание, Обща Читалня и ЦИСБО: 8,30 - 13,00 и 13,30 - 17,00 ч.

 

ДЕКЕМВРИ

Занимание в образователна платформа Книговище с деца от III група на ДГ № 10
Дата: 1 декември
Час: 10.30
Място: онлайн

В света на анимацията – литературно утро с ученици от Iа клас на ОУ „Христо Ботев“ по повод 120 г. от рождението на Уолт Дисни, американски аниматор, филмов продуцент, сценарист и режисьор /1901-1966/
Дата: 3 декември
Час: 11.20
Място: онлайн

Беседа за Никулден с деца от III група на ДГ № 10
Дата: 6 декември
Час: 10.30
Място: онлайн

Витрина по повод 80 г. от рождението на Кольо Чалъков, добруджански поет, сатирик /1941-2013/
Дата: 6-17 декември
Място: Фоайе Регистрация

Бяла Коледавитрина с библиотечни документи
Дата: 13 - 31 декември
Място: Работа с деца

Венчан за България. Кап. Димитър Списаревски – съвместна изложба на Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Дора Габе“
Дата: 15 декември – 14 януари
Място: Централно фоайе

Ледени приказки - празнично утро с деца от III група на ДГ № 10
Дата: 15 декември
Час: 10.30
Място: онлайн

Коледари в библиотеката, гостуват деца от III група на ДГ № 10
Дата: 22 декември
Час: 10.30
Място: Фоайе на библиотеката

Коледната колекция на библиотеката  - изложба на библиотечни документи
Дата: 1-31 декември
Място: Централно фоайе

Ледени приказки - празнично утро с  четене на коледни приказки /по заявка на тел. 058/602574/
Дата: м. декември
Място: Стая на приказките / или онлайн

Забавна работилница - изработване на коледни картички и подготвяне на писма до Дядо Коледа /по заявка на тел. 058/602574/
Дата: м. декември
Място: Интерактивна зала / онлайн

 

Дни за безплатен абонамент

2 април – Международен ден на детската книга, 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, 11 май – Професионален празник на библиотекаря, 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 1 юни – Международен ден на детето, 25 септември – Ден на град Добрич, 1 ноември – Ден на народните будители.
Забележка: В случаите, когато обявеният ден е почивен, безплатна регистрация се извършва предходния работен ден.

Дарения

Информираме всички, които желаят да дарят свои книги, че библиотеката приема само книги издадени след 2000 г., с изключение на краеведска литература и издания, издадени преди 1944 г. 

Антикварна книжарница

Във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” функционира антикварна книжарница с разнообразна художествена литература за деца и възрастни, както и заглавия от всички отрасли на знанието. Цена на заглавие – 2.00 лв.

 

 

Паралелен свят
  • Автор: Хасан Ефраимов
  • Издателство: Ковачев - Силистра
  • Категория: Българска художествена литература

Пръснати сме по всички паралели и меридиани. И най-здравата връзка между човеците остава духовната, словото. Думите – земни, точни, чисти и силни в разказите на д-р Ефраимов прелитат през границите на държави и континенти, паралели и меридиани, за да свързват хората, да успоредят и обвържат спомени и чувства, да отведат духа в един друг свят. Колкото и паралелен да е той на нашия реален свят, в него нещата се случват по-различно, преживяват се по-дълбоко, чувствено и често болезнено. Събрал болката на своето време, един творец ни въвежда в друго измерение, което не сме изживели, което сме пропуснали или е останало само мечта. И той, подобно на дядо Матейко от разказа „На оня свят” от Елин Пелин, ни води към света на не­изживяната чистота и доброта.
Най-силното в разказите на д-р Ефраимов е вярата, че въп­реки всичко трябва да има такъв свят на истинските човешки стойности, на откровението и правдата, на заслуженото добро или на възмездието. И този свят изграждат хората. Те избират кой от двата да обитават. Ако не тук и сега, то поне преди или после всеки човек трябва да остане удовлетворен от чиста нравственост и естественост, с които е преминал земната си жизнена мисия.
Разделяйки двата свята – този на 50-годишния и на другите, авторът пророчески предупреждава илюзорно щастливите за опасното изпепеляване на душите, за коварната власт на парите и за един нов вид убийство, което може само с думи и поглед да ни съкруши. Един доктор прави опит да очертае границата между приемливите човешки отношения и наглото комерсиално, натрапчиво вмешателство в пространството на неговия свят. Страда по стойностните пропуски на великодушието, чиято лип­са ни изпепелява, херметизира и озлобява. Более по без­въз­врат­но отишлите си Ганди и майка Тереза. Тъжните ни дни, ужасяващите криминални новини в началото на всяка емисия са новите оръжия на новата ни душевност. „Истината не се изрича... Тя се усеща без думи..., с душата”, която оня, другият свят, паралелен на чистия, убива. И колко е трудно да успоредим двата свята, а защо не и да променим реалния. Труден е животът в паралелен свят, създаден от човека, за да се спаси от пошлостта на реалния. Хубавото е в тайната на неизживяното, на съхраненото ценно от полувековното изпитание в реалния живот.

 

 

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.