новини и събития

виж АРХИВА
На 26 май 2022 г. в библиотеката бе открита благотворителна фотоизложба “Светите Места на древна Индия през погледа на един приключенец” ВЕДА България , представена от нейния автор - архитект Веселин Веселинов, от години изучаващ културния и духовен живот на Индия. виж архива
Електронни услуги

Съобщение,

Информираме Ви, че от 23-31 май 2022 г., сектор "Работа с деца" няма да обслужва читатели, поради провеждане на пълна годишна инвентаризация на библиотечния фонд. През този период, заетите библиотечни документи могат да бъдат върнати на Регистрация. Благодарим за разбирането!

Летен детски клуб „Играй и учи“ /14 юни - 18 август 2022

Библиотеката организира за децата от Добрич и гости на града, на възраст от 6 до 12 г., занимания - всеки вторник, сряда и четвъртък от 10.00 до 12.00 ч.  в Интерактивната зала на библиотеката.
Участието в клуба е за регистрирани читатели и с такса 2.00 лв. на посещение.
Записванията за седмичните занимания ще се извършват предходната седмица до запълване на местата на тел. 058 602574 или на място в сектор Работа с деца.

Работно време с ползватели:

Книгозаемане: 8,30 - 13,00 и 13,30 - 18,30 ч.
Краезнание, Обща Читалня и ЦИСБО: 8,30 - 13,00 и 13,30 - 17,00 ч.

Май 2022 

Изложба на библиотечни документи „Видни добруджанци с принос в културата и изкуството на Добруджа“ - Цанка Лазарова, балетен педагог, читалищен деятел /1902 – 1988/; Христо Каварналиев, живописец - маринист /1892 – 1951/; Нели Божкова, оперна певица от Добрич, Камерзенгерин на Виенската държавна опера от 1998 г. /1947 – 2004/; Иван Атанасов, добруджански поет /1947 – 2012/
Дата: 2 - 27 май
Място: Фоайе на библиотеката

Публикуване в Дигитална библиотека на „Царственик или история болгарская“ на Христаки Павлович, първото печатно издание на един от вариантите на „История славянобългарска“, по повод 300 г. от рождението на Паисий Хилендарски /1722 – 1773/, 260 г. от написването на “История славяноболгарская” и 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност
Дата: 23 май
Място: на библиотечния сайт https://libdobrich.bg/

Изложба фотографии „Светите места на Индия през погледа на един приключенец“ с презентация на автора - архитект Веселин Веселинов
Дата: 26 май
Час: 17.30
Място: фоайе на библиотеката

Откриване на фестивал „Здравей, Здраве! /27-28 май/, организатор Център за природосъобразен живот и взаимопомощ
Дата: 27 май
Час: 17.30
Място: Фоайе с пиано

Фестивал „Здравей, Здраве! / 27-28 май, организатор Център за природосъобразен живот и взаимопомощ
Дата: 28 май
Час: 10-18.00
Място: Интерактивна зала

 

Непознатата вселена
  • Автор: Боб Бърман
  • Издателство: Бард
  • Категория: Приложни и Естествени науки

Странните неща от нашето ежедневие и изненадващите им обяснения.
КЪДЕ? КОГА? ЗАЩО?
На колко научни феномени сте свидетели всяка сутрин? Оказва се, че никак не са малко. Какво кара завесата на душа така дразнещо да се отклонява към крака ви и защо виждате многоцветните петна в локвите по пътя? Ученият би ги описал като принцип на Бернули и дифракция. На какво се дължи вярването, че въртящата се в спирала вода в канала има нещо общо с въртенето на Земята? Кой е най-смущаващият и малко известен момент от първото кацане на Луната?
Боб Бърман е автор в списание “Астронъми” и води една от любимите рубрики на читателите. Тук авторът предлага един различен подход към разкриването на загадките и величието в досадните детайли на ежедневието, повеждайки ни на пътешествие през вселената. Под негово ръководство ще научим:
* защо високите хора всъщност се движат по-бавно от ниските
* защо черните дупки не са зловещи прахосмукачки
* защо мъжете са изложени на пет пъти по-висок риск да бъдат ударени от мълния в сравнение с жените
* защо на лунна светлина светът изглежда синкаво-зеленикав
* защо времето може и да не съществува
* защо центърът на всяка дъга е в сянката на главата ви.
Предназначена за всеки, който иска да погледне на света с нови очи, “Непознатата вселена” е изпълнена с характерния хумор и остроумие, спечелили на Боб Бърман широка популярност сред учени и любители. Чрез отговорите на въпросите къде, кога и защо, тази книга завинаги ще промени начина, по който гледате на нещата от вашето всекидневие.

Изпрати на приятел
Вашето име:
Вашият e-mail адрес:
До e-mail адрес:
Съобщение:
Всички полета са задължителни!
Анти спам защита
За да изпратите успешно формата , моля попълнете в текстовото поле символите от картинката.