Регионална библиотека "Дора Габе" - гр. Добрич

Непознатата вселена

Странните неща от нашето ежедневие и изненадващите им обяснения.
КЪДЕ? КОГА? ЗАЩО?
На колко научни феномени сте свидетели всяка сутрин? Оказва се, че никак не са малко. Какво кара завесата на душа така дразнещо да се отклонява към крака ви и защо виждате многоцветните петна в локвите по пътя? Ученият би ги описал като принцип на Бернули и дифракция. На какво се дължи вярването, че въртящата се в спирала вода в канала има нещо общо с въртенето на Земята? Кой е най-смущаващият и малко известен момент от първото кацане на Луната?
Боб Бърман е автор в списание “Астронъми” и води една от любимите рубрики на читателите. Тук авторът предлага един различен подход към разкриването на загадките и величието в досадните детайли на ежедневието, повеждайки ни на пътешествие през вселената. Под негово ръководство ще научим:
* защо високите хора всъщност се движат по-бавно от ниските
* защо черните дупки не са зловещи прахосмукачки
* защо мъжете са изложени на пет пъти по-висок риск да бъдат ударени от мълния в сравнение с жените
* защо на лунна светлина светът изглежда синкаво-зеленикав
* защо времето може и да не съществува
* защо центърът на всяка дъга е в сянката на главата ви.
Предназначена за всеки, който иска да погледне на света с нови очи, “Непознатата вселена” е изпълнена с характерния хумор и остроумие, спечелили на Боб Бърман широка популярност сред учени и любители. Чрез отговорите на въпросите къде, кога и защо, тази книга завинаги ще промени начина, по който гледате на нещата от вашето всекидневие.