За чиста и свята република - изложба на библиотечни документи

По повод 187 години от рождението на Васил Левски, библиотеката организира изложба на библиотечни документи от своите фондове, вкл. издания от Колекция „Редки и ценни“.

Изложбата включва биографични книги за живота и делото на Апостола на свободата, сред които „Васил Левски – Дяконът“, кратка биография от Стоян Заимов, издадена по повод откриването на паметника на Васил Левски в София, второ издание от 1897 г., с портрет на Левски, съдиите му и две факсимилета; Възпоменателна книга „Васил Левски. 1837 – 1873 – 1937“. Пловдив, 1937, издание на Карловското сдружение “Васил Левски” във връзка със 100-годишнината от рождението на Дякона. Ново издание на Васил Левски Дяконът. Черти из живота му от Захарий Стоянов, първата българска биография на Апостола, написана почти веднага след Освобождението, първото издание е от 1883 г.

Различни издания разкриват писма на Левски до съратници, както и до богати българи, бележки по неговата апостолска дейност в България, сред тях „Васил Левски. Писма, статии, песни“, ред. Стефан Каракостов. София, 1941 г.,  изследвания за гибелта на Апостола и предателите, сборници с исторически документи и свидетелства за гроба на Левски.

Представена е книгата на Тодор Луканов „За Васил Левски“, София, 1984, записал спомените на Мария и Никола Цветкови, сподвижници на Васил Левски след Арабаконашките събития.

Посетителите могат да разгледат различни издания на Тефтерчето на Левски, писано последните две години от живота му.Сред тях е и негов дигитален вариант, дарение от Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, която го издава по повод 180-годишнината от рождението на Апостола.

Изложбата се намира във фоайето на библиотеката и може да бъде разгледана до 26 юли 2024 г.