Беседа с викторина „Коледните и новогодишни народни обичаи в някогашна Добруджа“

На 6 декември 2023 г., ученици от III клас на ЧОУ „Мария Монтесори“ ни гостуваха за беседа с викторина на тема „Коледните и новогодишни народни обичаи в някогашна Добруджа“.

Библиотечен специалист от сектор „Краезнание“ изнесе беседа за празниците от зимния календар на добруджанеца от края на XIX и началото на XX в. – от Андреевден чак до Сурваки. Интерес предизвикаха оригиналните фотографии на коледари от различни селища в Добруджа, стари броеве на вестник „Добруджански глас“ от 1935, 1936 и 1937 г., които разказват за коледните празненства в девическата и мъжката гимназии в Базарджик, в българските училища в Браила, Констанца, Берлин, програмата на забавите и вечеринките в Българското училище „Христо Ботев“ в Букурещ и в частното училище в Балчик.

Учениците се включиха в беседата с въпроси, но и показаха колко много знаят за обичаите, обредите и поверията, създадени от деди и прадеди, дошли още от древните езически времена и преплетени с християнската традиция.

След това в сектор Работа с деца третокласниците четоха цитати от книги, свързани с Коледа. Възпитаниците на г-жа Руска Симеонова отнесоха у дома ръчно изработени от библиотекар играчки за елха и декоративно пано за класната стая, което те създадоха.