Библиотеката се включва в националната инициатива „Походът на книгите“

На 2 април 2024 г., Международния ден на детската книга, рождената дата на Ханс Кристиан Андерсен, стартира “Похода на книгите” от 10.00 ч., в Стаята на приказките, с празнично литературно утро „Майсторът на приказките“, с деца от I група „Звездица“ на ДГ №26 „Звънче“.

Инициативата „Походът на книгите“ е организирана от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерство на културата, Министерство на образованието и науката, Столична община, Национално сдружение на общините в Република България – НСОРБ, Българска библиотечно-информационна асоциация, Дом на културата “Искър” и Детски книги / Detskiknigi.com. Походът се осъществява под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова.

Проектът е насочен към насърчаване на четенето сред децата посредством 15-минутно четене на ден в училище, съчетано с дейности, които насърчават тяхната творческа изява и инициатива.

В дните от 2 до 23 април Походът на книгите събира приятели и съмишленици в истински маратон на четенето.

През целия период, Регионална библиотека „Дора Габе“ организира поредица от събития, свързани с книгите и четенето, а кулминацията е на 23 април – Международния ден на книгата и авторското право, в който в библиотеката ще се чете щафетно от 10.00 до 16.00 часа.

На 23 април, от 10.00 ч. събитието ще стартира с връчване на Годишните награди на библиотеката – Читател на годината, Най-четящ клас, Най-активен партньор за 2023 г., както и обявяване на победителите във втория национален онлайн конкурс за детска рисунка на библиотеката “Творческият свят на Дора Габе в рисунки”. През деня ще бъде открита и изложба с наградените рисунки от конкурса на Дамски клуб „Инър Уийл“ гр. Добрич „Семейно прочети, герой нарисувай ти“.

Участиев Маратона на четенето 2024 – с предварителна заявка на телефон 058 /602574, Сектор Работа с деца.

Библиотеката кани приятели, читатели, партньори, любители на хубавата книга да празнуваме заедно Празника на четящите хора!