Часът на славея

Автор: Георги Белев
Издателство: Лексикон
Категория: Българска художествена литература

“Какво е останало от монументалните сгради на древността? Руини. И какво е останало от несметните богатства на Соломон, Крез и Лукул? Легенди.

Часът на славея е роман-легенда за един творец, осъзнал, че смисълът на човешкия живот е да да сътвориш нещо голямо, което да остане след тебе завинаги. Героят си поставя трудна до невъзможност задача да създаде епохална творба. И мечтата му е тя да достигне до хората. До всички хора. И да им помогне да осмислят своето битие, като му придадат един нов, осъзнат и изстрадан смисъл.

През редица перипетии преминава героят в процеса на съзиданието, много удари понася. Търпеливо, мълчаливо върви по пътя, който сам си е избрал. Тъжна и радостна е съдбата на великия творец. Тъжна и радостна е и съдбата на всеки човек. И зависи изцяло от нашите решения и дела.

Докато пишех тази книга, силно се вълнувах. Вложих всичките си способности, мисъл и емоции. Дано харесате труда ми. Дано успея да ви развълнувам. Обичам ви!” – Георги Белев

Иносказателно и алегорично е представена съдбата на един творец –  Валерий, който се заема с нелеката задача да напише история на своята  страна. Това се превръща в цел и смисъл на съществуването му –  владетелят Потенций усеща таланта на младия творец и заръчва именно на  него написването на историята. Валерий се отказва от любовта, от  сигурността на семейния живот, за да се посвети на това свято за него  дело. В символно-алегоричен план се  поставят проблемите за смисъла на съществуването, за изкуството на  словото, за добросъвестността и всеотдайността в работата, за смисъла на  парите и на притежанията. Героят никога не се разколебава в стремежа си  да запази паметта за миналото, въпреки че се сблъсква с непреодолими за  обикновените хора трудности. И прави добро, работи с обич, не се  отказва. Алегоричност е  заложена в имената на персонажите и на областите, които посещава Валерий  във връзка с работата си. Интересен и увлекателен роман.