Ден на книгите за Хари Потър 2023

След осем години на вълнуващи преживявания и магически срещи Нощ на книгите за Хари Потър се превърна в Ден на книгите за Хари Потър. На 12 октомври, заедно с IV в клас на СУ „Димитър Талев“,  сектор Работа с деца се включи в световната инициатива с тематично мото „Магически места“. В тържествена разпределителна церемония по определяне на домовете –  „Грифиндор“, „Хъфълпаф“, „Слидерин“, „Рейвънклоу“ всеки от участниците узна своето място в последвалите игри.

В първата от тях, след прочит на сцена от „Хари Потър и философският камък“ учениците трябваше с помощта само на жестове да представят предмети, необходими за започването на учебната година в училището за магии и вълшебства.

Във втората игра, озаглавена Министерството на магията, отборите премериха сили в изстрелване на хартиени самолетчета с магьоснически съобщения.

В третото предизвикателство – „Багаж за експрес Хогуортс“ участниците имаха задача да запаметят името и реда на множество вълшебни предмети. Последният, назовал правилно дългата редица от думи, спечели точка за отбора си.

Вдъхновени от „Хари Потър и Стаята на тайните“ , подобно на главния герой в поредицата,  учениците се впуснаха в надпревара за меча на Грифиндор, пазейки се да не бъдат вкаменени. Децата не се затрудниха да разгадаят думите, зашифровани под формата на анаграма, разкриващи любимите предмети на Артър Уизли от Министерството на магията.

В последната отборна игра малчуганите бързо се справиха със задачата да се намерят названията на предметите, които могат да се открият в стаята на Хагрид – пазачът на ключовете и дворовете на Хогуортс.

След като получиха сертификати за участие в Ден на книгите за Хари Потър, учениците от IV в клас на СУ „Димитър Талев“, с класен ръководител Красимира Хинева,  не пропуснаха да заемат книги от магичния свят на сектор Работа с деца.