Длани

Автор: Георги А. Николов
Издателство: Сиела
Категория: Българска художествена литература

Зрял и силен роман за бащите и синовете, „Длани“ е модерен отговор на вечните въпроси, а Георги А. Николов прави истински обещаващ дебют на литературната ни сцена.

Можеш да избягаш от всичко, но не и от болката.

В далечна Камбоджа един мъж мисли, че е успял да прекъсне всички връзки с миналото. Но то го застига непоколебимо. Баща му е починал.

Викът на кръвта в него е по-силен от желанието му да остане там, където си има съпруга, където чака дете и всичко изглежда сигурно и подредено. Завръщането му в България трябва да е кратко, по възможност и почти анонимно. Не му трябва никого от стария му живот, достатъчно е да се погрижи за майка си в този тежък момент.

Но миналото го е очаквало търпеливо и го сграбчва. Тук необикновеното заболяване, от което е страдал цял живот, отново го кара да се крие, тук открива, че някогашната му любима го е използвала за модел на успешен комиксов герой, тук някак изглежда неизбежно отново да стане онова дете, което е бил.

За да се прости с баща си, той трябва да прости първо на себе си. Но веднъж прибрал се, ще може ли да избяга отново?

В “Длани” четем за страховете на човека днес – от самотата, от липсата на идентичност, от усещането да останеш неразбран.