Дневникът на Сатаната

Автор: Леонид Андреев
Издателство: Асеневци
Категория:  Чужда художествена литература

“Стана ми скучно… в Ада. Затова дойдох на земята, за да мамя и да играя.”

Из книгата

Сатаната, покосен от своята адска рутина и готов за забавление, се отправя към земята в тялото на американски милиардер на име Хенри Уондъргуд. Придружен от своя верен демон иконом Топпи и поел към Рим за истински живот и театър, той ненадейно попада в дома на мистериозния Томас Магнус и неговата красива дъщеря Мария.

Докато се опитва да открие смисъла на това да бъдеш човек, пред господаря на Ада се разкриват сатанинските черти, скрити у нас, хората.

Дневникът на Сатаната (1919 г.) е последното произведение на Леонид Андреев, публикувано едва след преждевременната му кончина. Този неомитологичен роман, написан под формата дневникови записки на въплътилия се в човешко тяло Сатана, разкрива противоречивата човешка природа, нееднозначното присъствие на Доброто и Злото в света, любовта като унищожителна сила. С присъщия си черен хумор авторът достига до горчиви изводи за покварата на модерния човек, надминал в земните си дела дори онзи, който наивно смята себе си за въплъщение на Злото, тоест самия Сатана.

Леонид Андреев е писател и драматург, смятан за основоположник на експресионизма в руската литература. След години, прекарани в самота и тъга, Андреев черпи сили от безграничното си разочарование от човешкия живот и написва Дневникът на Сатаната – блестяща сатира на човешкото, показваща наяве лицемерието и лъжите, на които сме способни.