Ева

Автор: Артуро Перес-Реверте

Издателство: Еднорог

Категория:  Чужда художествена литература

През 1937 г., докато Гражданската война в Испания е в разгара си, Фалко заминава за Танжер – екзотичен и космополитен град, в който е пълно с контрабандисти, шпиони, дипломати и всевъзможни отрепки. Много от тях ще застанат на пътя му, защото този път залогът е огромен. Съзнаващи, че ще загубят войната, републиканците решават да се подсигурят. Те започват да изнасят в Русия испанския златен резерв, но един от корабите не стига до целта. Сега бунтовниците срещу републиката могат да разчитат само на безогледен наемник като Фалко, който да оправи нещата.

Агентът единак е готов за всевъзможни предизвикателства, но все пак се оказва неподготвен за някои неприятни изненади и жестоките противници, които го дебнат на всяка крачка. Той ще стане част от една мръсна война, в която опасни призраци от миналото изплуват отново и отново. Сред тях е единствената жена, успяла да му влезе под кожата. Ева Неретва е агентка на руските тайни служби, изцяло отдадена на своята кауза. Тя също има важна мисия и няма да се церемони с никого.

Няма как в един шпионски роман да не се появи фаталната красавица, чието обсебващо присъствие не дава покой дори на железен агент като Фалко. Ева обаче има цели, коренно различни от неговите, и сблъсъкът между двамата е неизбежен. Страстта ги привлича неудържимо един към друг, но нито един от двамата няма да приеме политическите възгледи на другия. За Фалко ситуацията се усложнява, защото трябва да избира между златото и жената, към която изпитва чувства, които никога не би посмял да признае…

Перес-Реверте за пореден път преплита по завладяващ начин историческите факти с художествена измислица. Той ни потапя съвсем достоверно в епохата, пресъздава детайлно и убедително атмосферата, маниерите и облеклото от преди близо век, все едно че гледаме шпионски филм от 30-те.