Изложба, посветена на 100 години от рождението на Йордан Дачев (1923 - 2009)

Днни преди Коледа, на 23 декември 2023 г. се навършват 100 години от рождението на Йордан Дачев – учител и духовен наставник на поколения литературни творци в Добрич и Добруджа. По повод годишнината, библиотеката организира изложба на библиотечни документи, с която приканваме гражданите и гостите на града да си спомним за големия добруджански публицист, йовковед и летописец, един от доайените на журналистиката в Добрич, писател, изследовател и литературен критик.

Експозицията представя всички книги на Йордан Дачев, публикации от него и за него в периодичния печат, документи от личния му архив, който съхранява сектор Краезнание.

На вниманието на посетителите предлагаме публикациите му в „Антимовски хан“, книгите – литературни анкети за Борис Колев „Паметта на сърцето“ и за Данаил Бекяров „Живот, отдаден на Добруджа“, издания, на които Дачев е редактор, съставител, преводач, слова, рецензии, ръкописи, бележки по книгата „Някога“ на Дора Габе, фотографии и много други документи.

Изложбата включва и част от книгите и статиите за живота и творческата дейност на Йордан Дачев – на проф. Иван Сарандев, Рада Въртунинска, Любен Бешков, Елена Попова, Атанас Пеев, Драгомил Георгиев и др., био-библиографията „Йордан Дачев“, издадена от Универсална научна библиотека през 1997 г.

Виртуална витрина, чрез интерактивния дисплей, закупен по Проект към Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, представя поредицата „Дневник на премълчаното“ – множество публикации на Йордан Дачев във вестник „Добруджанска трибуна“, посветени на забравени имена от историята на Добрич и Добруджа.

 

Изложбата може да бъде разгледана от 1 декември до 15 декември 2023 г. в централното фоайе на библиотеката.

 

За него

Роден в село Стрелец, област Добрич на 23 декември 1923 година в семейството на Елена Арнаудова и Йордан Дачев Петров. Майка му е завършила четвърто отделение, обича да чете и често взема нови книги от местен чифликчия, който е завършил в Букурещ. Баща му е участвал в две войни, завършил е трети клас – високо образование за времето си, даващо му правото да бъде учител, но той става търговец. Основно образование получава в родното си село, след което учи в Румънската търговска гимназия. През 1945 г. завършва гимназиално образование в класическата паралелка на Смесената българска гимназия. В елитното училище се изучават латински, старогръцки и руски езици. В интервю за вестник „Антимоски хан“ Дачев с много любов споделя: „Моите учители! Да бъдат благословени! Първият, най-съкровеният е майка ми…Другите ми учители – те са малко. Ето го най-старият, патриархът – дядо Павел Атанасов, въведе ме за ръка в самото съкровище на фолклора…; дядо Ловчо Стоянов, учител и колега на Йовков ми разкри чистотата на скромността, без него Йовков нямаше да ми остане естетически и нравствен пътеводител; Кочо Радилов…- неговите беседи за руската и европейска класика бяха за мене истински университетски лекции; Атанас Попов, основателят на ДТ „Йордан Йовков“, просто ме взе под крилото си, канеше ме на репетиции и все повтаряше: „Чети, чети, за да си създадеш естетическа култура и оценъчна система“;…Иван Кузманов – учителя ми по латински език, той ме сроди с античните литератури, с историографията и митологията на Рим и древна Елада. Школа, която няма равна на себе си!“

От 1948 г. работи като журналист във вестник „Добруджанска трибуна”, председател на литературно-творческия кръжок при народно читалище „Йордан Йовков” в Добрич, един от създателите и почетен председател на Дружеството на писателите в Добрич. Автор на над 10 книги, съставител и редактор на книги, преводач от румънски език. Йордан Дачев публикува материали, свързани с добруджанския край, кореспондент и сътрудник на столични и местни вестници и списания. Дачев задълбочено изследва творчеството на Йордан Йовков, Дора Габе, Борис Колев, Ивайло Петров и много други. Особено ценен е приносът му за изследванията на Йордан Йовков и творчество на певеца на Добруджа. Затова заслужено си спечелва признанието – „Йовкововедът”. Носител на множество литературни награди и отличия, в това число Годишните награди в областта на духовната култура, връчвани от Община град Добрич, по повод 1 ноември – Ден на народните будители –награда за цялостно литературно творчество през 1998 г.; специална награда за цялостен принос в развитието на културата в Добрич, през 2003 г., награда за цялостно творчество и за изключителен принос в развитието на художествената култура в град Добрич, през 2004 г.; отличие за изследователската дейност на Йовковото литературно наследство през 2005 г.; за активна читалищна дейност и др.; Номиниран е за Националната награда за литература „Йордан Йовков” 2005, награден с литературната награда за 2005 г. – за литературни изследвания и популяризиране на творчеството на Йордан Йовков. Получава званието Почетен гражданин на град Добрич през 2001 година.

Земният му път приключва на 17 октомври 2009 година след продължително боледуване.

Сектор „Краезнание“