BulgarianEnglish

Спомен за поета - изложба по повод 75 г. от рождението на Йордан Кръчмаров

Изложба на библиотечни документи по повод 75 г. от рождението на Йордан Кръчмаров (1948 – 1986)
Дата: 24 юли – 25 август
Място: Централно фоайе

На 24 юли 2023 година се навършват 75 години от рождението на Йордан Кръчмаров – един истински „Княз на духа“, както го нарича някога Георги Марковски.

По повод годишнината, библиотеката организира изложба на библиотечни документи, с която приканваме гражданите и гостите на града да си спомним за големия добруджански поет, оставил вълнуващо поетично творчество, оценявано като национално литературно явление.

Експозицията представя всички поетични книги на Йордан Кръчмаров, издадени посмъртно; публикации за него в периодичния печат; изследвания на неговото творчество. Предоставяме на вниманието на посетителите био-библиографията „Йордан Кръчмаров /1948-1986/“; публикациите за него в „Антимовски хан“; каталога „Сол за живите“, издание на Художествена галерия – Добрич и Сдружение на писателите в Добрич, с картини на изявени художници,  вдъхновени от стиховете на Йордан Кръчмаров от книгата „Полюшвана от вятъра мишена“; камерната пиеса „Етюд за кибритена клечица“, написана през 1983 г. и публикувана за пръв път на страниците на „Антимовски хан“; стихове на много негови приятели с посвещение.

Изложбата може да бъде разгледана от 24 юли до 25 август 2023 г в централното фоайе на библиотеката.