Кралицата на пръстения остров

Автор: Донал Райън

Издателство: Лабиринт

Категория:  Чужда художествена литература

„Малко ирландско чудо“ – така „Уошингтън Поуст“ описва новия, седми поред роман на Донал Райън, писател с две номинации за „Букър“, когото  Себастиан Бари  определя като „краля на новата вълна в ирландската литература“.

Райън проследява съдбата на четири поколения от едно семейство, по-точно на жените в него: мъжете присъстват най-често като безучастни статисти, като малодушни второстепенни герои, откровени злодеи или непрежалими мъртъвци.

В 121 глави, сведени всяка до две лаконични страници, са вместени лирична проза, език, който се лее като мед от лъжица, пряка реч, вмъкната в авторовата така, че тя да звучи като музика и да въплъти красотата на писаното слово. Този вълшебен ритъм отмерва дните и миговете в живота в дълбоката ирландска провинция с всекидневните му грижи: раждане и смърт, минало и настояще, щастие и вражди. Образите на четирите жени – свекървата, рано овдовялата снаха, дъщеря ѝ Сърша и невръстната Пърл, са толкова ярки, че ти се приисква да поживееш малко при тях. Защото през каквито и страдания и жестокости, през каквито и предразсъдъци и сблъсъци да минават, тези храбри ирландки показват, че носиш ли в сърцето си любов, нищо под това небе не може да те уплаши и спре.

Донал Райън е роден през 1976 г. в Ирландия. Завършил е право.

Автор е на седем романа и един сборник с разкази, а Себастиан Бари го определя като „краля на новата вълна в ирландската литература“.

Номиниран е два пъти за „Букър“, на Дъблинския литературен фестивал романът му „Сърце на вятъра“ е посочен с гласуване за Книга на десетилетието, носител е на множество отличия, сред които Наградата на „Гардиан“ за дебют и Литературната награда на Европейския съюз.

Произведенията му са преведени на над 20 езика и се открояват с новаторската си композиция и изящния стил.