Крехар

Автор: Благой Д. Иванов
Издателство: Orange Books
Категория: Българска художествена литература

Романът „Крехар“ ни отвежда сред дивата българска природа и ни среща с удивителна научна загадка, която е напът изцяло да промени начина, по който възприемаме праисторията на Земята.

Средата на август е. Край калните брегове на езерото Гемишки гьол се суетят полицаи. Въпреки че е лято, въздухът е влажен и хладен, тъй като предния ден в защитения резерват „Крехар“ се е разразила ужасяваща буря. Тогава обаче се е случило и още нещо – зловеща семейна трагедия, при която във водите на езерото безследно са изчезнали двама души, нападнати от загадъчно същество. Според свидетелите на инцидента животното не е приличало на нищо, което са виждали досега – сякаш е дошло от друго време и от друг свят. В съседните градове местните мълвят поверия за легендарен дракон, наречен Жалейка – опасно, хищно и древно влечуго с гигантски размери, което обикновено атакува през нощта и пее зловеща песен, преди да те отнесе в подводното си леговище.

Макар главният инспектор, натоварен с разследването, да е скептичен относно легендата, едно смайващо откритие ще го принуди да потърси помощта на млад палеонтолог. Докато случаят се заплита, започват да изникват безброй сложни въпроси. Нима скелетните останки, които полицията намира, са автентични? Възможно ли е при все безмилостния захват на времето някъде из България да се е съхранило създание, което би трябвало да е изчезнало от лицето на планетата преди милиони години? Съществува ли рационално обяснение на мистерията… или науката ще трябва най-сетне да признае едно истинско чудо?

Популярният писател и кинокритик Благой Д. Иванов отговаря на всички тези неизвестни в своя роман „Крехар“. Верен на себе си, той отново навлиза в екзотични и неизследвани територии, вдъхновявайки се от спекулативната криптозоология и следвайки литературните традиции.