Моя небесна избранице

Автор: Марийке Лукас Райнефелд

Издателство: ICU

Категория:  Чужда художествена литература

Нидерландската литературна сензация Марийке Лукас Райнефелд отново провокира българските читатели с необуздан роман, преведен от Мария Енчева. „Моя небесна избранице” е изтъкана от противоречия творба, която танцува в сенките на онова, което намираме за морално, а може би и – нормално.

След „Неудобството на вечерта“, Марийке Лукас Райнефелд отново прави читателите свидетели на една обсесия. В този роман перспективата е обърната: 49-годишен ветеринар разказва как през лятото на 2005 година, насред добитъка, развива amour fou – крайни, неестествени чувства – към момиче на четиринайсет с руси като слама коси и катраненочерно въображение.

„Моя небесна избранице” е роман за отпечатъка, който едно сексуално посегателство оставя не само върху онзи, комуто е посегнато, но и върху цялото му обкръжение – родителите, партньора на насилника, децата му. Той е буря, която лашка читателя от гняв към съчувствие, от шок към любопитство, без да му позволява да се откъсне дори за момент от сюжета. Райнефелд криволичи сред изречения без точка, сред страници без абзаци, наслагва образ върху образ в ритъм, който оставя без дъх.

Марийке Лукас е литературен феномен, който постоянно провокира читатели и критици. Затова и този роман, издаден на български от издателство ICU, е четиво само за онези, които са достатъчно смели, за да се погледнат в разкривеното огледало на травмата.