НАЦИОНАЛНИ КУЛТУРНИ ПРАЗНИЦИ „АЛБЕНА“ 2023

На 13 септември 2023 г., в библиотеката се състоя Литературна среща с писателите Енчо Господинов, Надя Попова, Боян Ангелов, Иван Есенски, Стоян Райчевски, Атанас Звездинов, Панко Анчев и Иван Гранитски, организирано от издателство „Захарий Стоянов“. Събитието е част от традиционните Национални културни празници „Албена“, които се провеждат за 26 път. Директорът на библиотеката Теодора Денкова приветства гостите и благодари за възможността читателите на Добрич и областта да се докоснат до качествена съвременна българска литература. Инициаторът на проявата Иван Гранитски определи библиотеките като местата, в които има остатъци от духовност в България, а посещенията в 15 селища – „поетически десант“. Неслучайно, като завършек на културните празници бе Регионална библиотека „Дора Габе“, с името на голямата българска поетеса, чиято 135-годишнина честваме тази година.

По време на срещата в Добрич, госуващите писатели представиха свои новоиздадени книги и споделиха мисли за нуждата от духовност, необузданата пропаганда чрез медии и политици, паметта за най-достойните герои на България и сложната съдба на Добруджа, силата на човешкия дух, спомени от детството, как се пише стихотворение. Писателят Стоян Райчевски отправи своето послание към аудиторията „Важно е да пазим паметта за миналото, за да можем да вземаме правилните решения в живота“. Поетите четоха свои стихове, писателите представиха новоиздадените си книги, а добричката публика има възможност да разговаря лично с авторите и да получи автограф от тях.

Библиотеката благодари на издателство „Захарий Стоянов“ за дарените книги, сред които „Дико Илиев“ на Атанас Звездинов, „Св. Софроний Врачански“ на Панко Анчев, „Генерал Георги Вазов“ на Стоян Райчевски, „Нешо Бончев“ на Боян Ангелов от поредицата „Дълг и чест“; поетичната книга „Песен за бедния“ на Иван Есенски, стихосбирката „П(р)освещение“ на Боян Ангелов, публицистичната книга на Иван Гранитски „Времето на светлината и властта на мрака“, както и негови книги за деца и др.