Откритието

Автор: Чарлс Грейбър
Издателство: Бард
Категория: Медицина

Нови постижения в имунотерапията за борба с рака и други сериозни заболявания.

Чарлс Грейбър, автор на бестселъри, разказва за удивителното научно откритие на кода, отключващ човешката имунна система да се бори срещу рака и дори да го лекува, предадена чрез интервюта с получилите през 2018 година Нобелова награда за медицина, Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо.

Десетилетия наред учените се опитвали да разгадаят една от най-заплетените мистерии в медицината: защо нашата имунна система не разпознава и не побеждава рака, както прави с други заболявания, като обикновената настинка?

Съвсем наскоро учените открили, че отговорът се крие в серия от трикове, които ракът прилага, за да изключи нормалния имунен отговор, и се научили как да ги прекратяват. Така стигнали до определяния от мнозина пенецилинов момент, революционно откритие в нашето разбиране за рака и начините за неговото елиминиране.

Основополагаща, приковаваща, майсторски разказана. Откритието е история за преобразяващи научни открития, които освобождават естествената ни способност да разпознаваме и побеждаваме рака, разказана от бойците на първа линия – пациенти, лекари и онко-имунотерапевти.

“Велика книга. Задължително четиво!”

Д.м.н. доктор Джеймс Л. Гъли, директор на Медицинската онкологична служба към НОИ

Нобелова награда по физиология и медицина за 2018 година.