Пълзящите хора

Автор: Спасимир Тренчев
Издателство: Ecrier
Категория: Българска художествена литература

Антиутопия на едно недалечно бъдеще.

В близкото бъдеще вграденият чип е джипиес, здравен асистент, разплащателно средство и голямо удобство.

Проф. Христов преподава етика на изкуствения интелект и твърди, че безграничната му свобода и права заплашват не само работните места, но и човечеството като вид. Затова настоява за проектозакон, с който да бъдат ясно регламентирани и ограничени правата на ИИ в полза на народите. Професор Серезлийски, приближен на управляващата власт, обявява тези тревоги за конспиративни и смехотворни твърдения. Но на тайна среща на елита, той представя нова софтуерна версия на стандартния чип за масово разпространение, която ще подчинява мисленето и говоренето на притежателя си.

Дали уволнението на Антон Колев от Центъра за изследване на човешкото поведение и неговото затваряне в концлагера на обречените, ще осъществят замисления план?

В подножието на Рила планина една малка общност, организирана от мистичния Румен Николов – Червения и проф. Христов, живее свободно от технологиите на модерния свят и развива пълния потенциал на ума и тялото. Страховете на мнозина ще провокират неочаквани обрати и действия. Властта настоява да смаже масово и окончателно свободната воля на хората. Назрява бунт. За всички е ясно ‒ близкото бъдеще крие изненади…

“Едно възможно антиутопично бъдеще. Нека всички го превърнем в самоотричащо се пророчество.”

Доц. Мариана Тодорова, автор на “Изкуственият интелект”