Поетически пленер – Добрич 2023 /16-19 октомври/ „Видяното заедно и усетено различно…“

На 18 октомври 2023 г., от 17.00 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе“ ще се проведе Литературно четене с участието на поетите Мирела Иванова, Силвия Чолева и Сашо Серафимов. Събитието е част от Поетически пленер „Видяното заедно и усетено различно…“, посветен на 135-ата годишнина от рождението на Дора Габе, организиран от Община град Добрич.

Това е една колективна творческа акция на поетите Силвия Чолева, Мирела Иванова, Петранка Божкова, Петър Чухов, Иван Христов и Сашо Серафимов. В този период ежевечерно авторите, които вече са доказани имена в съвременната литература, ще четат пред почитателите си свои стихове, а Петър Чухов и Иван Христов освен със стихове ще ни радват и със свои етнокомпозиции. На 19 октомври ще бъде заключителното четене на творби, вдъхновени от посетените местата в Добрич и Добруджа, свързани с Дора Габе.

Събитието се провежда с участието на Регионален исторически музей – Добрич, Регионална библиотека „Дора Габе“, Художествена галерия – Добрич.

Входът е свободен! Очакваме Ви!

 

Програма:

17 октомври, 17.00 ч., Художествена галерия – Добрич

Литературно четене на Петър Чухов, Иван Христов и Петранка Божкова

18 октомври, 17.00 ч., Регионална библиотека „Дора Габе“

Литературно четене на Мирела Иванова, Силвия Чолева и Сашо Серафимов

19 октомври, 17.00 ч., Дом-паметник „Йордан Йовков“

Пърформанс – четене на творби от поетическия пленер

 

Мирела Иванова е автор на девет книги с поезия, най-известните сред които са „Памет за подробности“, „Разглобяване на играчките“, „Еклектики“, „Любовите ни“, „Седем. Стихотворения с биографии“. Всичко друго е по две: две издадени поетични книги в Германия, „Самотна игра“ и „Сдобряване със студа“, два сборника с разкази, два тома с публицистика и две пиеси, които се играят на Камерните сцени на Народния театър. Стихотворенията ѝ са превеждани на множество езици, носител е на национални и европейски награди за поезия. Номинирана е за Голямата награда „Европейски поет на свободата“, която ще бъде връчена през 2024 в град Гданск, Полша. Работи повече от петнайсет години в къща музей „Иван Вазов“, а от 2016 е драматург в НТ „Иван Вазов“.

 

Силвия Чолева е писател, издател и журналист. Първата ѝ книга „Старо огледало“ излиза към самиздатското списание „Мост“, списвано преди 1989 от Едвин Сугарев. След това има публикувани шест стихосбирки: „Детето на глухонемите“ (1993, Награда за дебют „Южна пролет“, „Вход“ (1996), „Внимателно“ (2001), „Картички“ и „Писма“ (общ проект, 2007), „От небето до земята“ (2015), две книги с поетична проза: „Отиване Връщане“ (1997, 2020), „Зими и лета“ (2001), един роман „Зелено и златно“ (2010) и книга с разкази „Гошко“ (2013). Има поставена една пиеса „Ела, легни върху мен“ и три радиопиеси, излъчени в БНР: „Името, твоето име“ и радиовариант на „Ела, легни…“, „Авариен изход“. Поезията й е превеждана на различни езици. Носител е на Националната награда за поезия „Иван Николов”, на наградата „Хр. Г. Данов” за представяне на българската литература; на почетен знак “Златен век” печат на Симеон Велики на Министерство на културата и др. Работи в Българско национално радио, програма „Христо Ботев”, където води предаване за култура.

 

Сашо Серафимов е роден в Добрич. Завършил е Славянския университет – София, специалност – социална педагогика. Издал е стихосбирките „Белег“/в съавторство, 1979/, „Дума свободна“/1990/, „Дарителят на сънища“/1994/, „Врата на хоризонта“/1998/, „Синият поглед на дървото“/2004/ „Потъване на светлината”/2009/, „Улични песни“/2013/. Автор е на пиеси. Стихосбирката му „Старците умират в края на света“ /2013/ получава две национални награди: съпътстваща на името на Христо Фотев и наградата „Дамян Дамянов”. През 2019 г. фондация „Terrа Culta“ издава в Словакия сборник с негови стихове „Потопа светла“. Преводач е Катерина Седлакова. Стихосбирката му „Натрупване на незнание“/2021/ е с награда на СБП в литературния конкурс „Христо Фотев“, номинирана е и на конкурса „Иван Давидков“.