Порцелановата кукла

Автор: Кристен Лъш

Издателство: Benitorial

Категория:  Чужда художествена литература

 

В едно далечно царство, в едно далечно господарство…

…малко момиче живяло щастливо със семейството си в Москва. Но една лятна нощ всичко се променило и момичето останало самичко с майка си. От всички неща, които можела да помести в скромния им багаж на път за Лондон, майка ѝ избрала да вземе със себе си колекцията си от порцеланови кукли.

Десетилетие по-късно Роузи учи в Оксфордския университет, има любящ годеник и обещаващо бъдеще, но отчаяно иска да намери отговори на въпросите, които я измъчват от години. Въоръжена с единственото наследство от отчуждената си майка – тетрадка с написани на ръка зловещи приказни истории, – тя поема на пътешествие в миналото.

В родината си младата жена разкрива трагична семейна история, обхващаща три поколения – от Революцията през 1917 г. до последните дни на Съветския съюз. А в основата ѝ стои младата благородничка Тоня, красива като порцеланова кукла, чиито действия отекват през целия век.

Колкото по-надълбоко в миналото навлиза Роузи, толкова повече се разкрива истината за цялото ѝ семейство. И преди да е достигнала последната приказка на майка си, тя ще трябва да реши колко от тази истина действително иска да научи.

Нищо не е такова, каквото изглежда, и често – никой не е точно такъв, какъвто изглежда. Начинът, по който Лъш изгражда многопластовия сюжет наподобява кубчето на Рубик – тъкмо когато читателят си мисли, че го е наредил, открива, че има пропусната частица, която не е на правилното място. Изпълнена със спиращи дъха откровения и неочаквани обрати, „Порцелановата кукла“ ще ви държи с магията си до последната страница.