Постоянна кампания "Някогашна Добруджа разказва"

По повод 83 години от Възвръщането на Южна Добруджа към България и 25 септември – Ден на град Добрич, Регионална библиотека „Дора Габе“ стартира постоянна Кампания за дигитализиране на стари фотографии и пощенски картички от добруджанския край, издадени до 1950 година под мотото „Някогашна Добруджа разказва“.

Има толкова много фотографии, които стоят недокоснати в старите албуми, разпиляни и забравени в дълго неотваряни шкафове, окачени по стените в старомодни рамки, фотографии, които разказват истински истории – за хора и събития, за делници и празници, за отминали безвъзвратно дни.

Имало едно време… С тези думи започва разказа си всяка стара фотография, защо да не я чуем заедно докрай? Нека вдъхнем живот на тези запечатани от обектива истории, да ги съживим и споделим. Това е останалото истинско свидетелство за нашите деди, за нашето добруджанско минало несвършено.

Желаещите да се включат в инициативата ще могат да предоставят за сканиране свои фотографии или пощенски картички в сектор Краезнание на библиотеката /зала 106/ или на Регистрация. Необходима е кратка информация за годината, лицата или събитията на фотографията и др., ако има данни. След като библиотеката ги сканира, документити ще бъдат върнати на притежателите им, на които ще предостави и безвъзмездно електронно копие.

Скъпи съграждани,
С временното предоставяне на обектите за сканиране, вие давате своето съгласие дигиталните копия да бъдат съхранени в сектор Краезнание на библиотеката и публикувани на библиотечния уеб сайт или партньорски виртуални платформи. Към публикуваните дигитални обекти ще бъде упоменато лицето, предоставило фотографията или пощенската картичка. Така ще запазите оригинала за вашия семеен архив и паметта за любимите ви близки хора, места и събития за идните поколения. Предоставените стари фотографии и пощенски картички ще обогатят уникалната колекция на библиотеката, част от която два пъти е представяна в Европейската дигитална библиотека Europeana чрез колекциите – “Добруджа. Пощенски картички и фотографии от първата половина на XX в.” от фонда на Регионална библиотека “Дора Габе” и Регионален исторически музей – Добрич и колекция „В света на Дора Габе”.

Нека се обединим около тази родолюбива идея и да чуем какво Стара Добруджа разказва…