На 9 май от 18:00 ч. заповядайте на представянето на изследването „Бившите хора“ на концлагерна България“ от доц. д.н. Мартин Иванов, което ще се състои в Регионална библиотека „Дора Габе“.
„Бившите хора“ на концлагерна България“ на издателство “Сиела” е най-новата книга за гоненията, на които са подложени около половин милион българи от тоталитарната власт след преврата на 9 септември 1944 г., впечатляващ в детайлите и прецизността си научен обзор, който се старае да даде думата на свидетелства от оцелелите „бивши хора“, огласявайки колкото се може по-пълно техните насилствено заглушавани досега гласове.

Входът е свободен, очакваме ви!

Дългогодишното изследване на Мартин Иванов включва 309 интервюта и мемоарни разкази, 62 ex-post биографични реконструкции, излъчени в предаването „Джинс“ по БНТ, и документи от архивите на тайната полиция комунистическа полиция – Държавна сигурност.

Това са разкази за почти половин век систематично унищожаване на българския елит, но и на много други българи, които са буквално социално дамгосани, декласирани и прогонени от обществото, като им е отнемано всичко. “Буржоазни отрепки”, “недоубити буржоа” – като такива са били белязани хората, принадлежали или обявени за част от стария “монархофашистки” режим.

Доц. д.н. Мартин Иванов – историк, специалист по българска стопанска история на XX век, доцент в катедра „Социология“ на СУ „Св. Кл. Охридски“. Специализирал е в Кеймбридж, Единбург и в Националния университет на Ирландия. Автор е на над двеста научни публикации и десет монографични изследвания върху социалната и стопанска история на България от Възраждането до наши дни.