Представяне на "Рана" от Захари Карабашлиев в библиотеката

Захари Карабашлиев представи на 2 декември 2023 г. в библиотеката новия си роман „Рана“, издание на „Сиела“, със съдействието на ArtPoint. Модератори на събитието бяха журналиста Жулиета Николова, уредник в Исторически музей Добрич и историкът Радослав Симеонов, главен експерт в отдел „Военни паметници” към Министерство на отбраната.

Изпълнение на кавал на преподавателя в СУ „Св. Климент Охридски“ Христо Христов поведе многобройната публика „през безкрайните полета на Добруджа“. Литературната среща откри директорът на библиотеката Теодора Денкова, която приветства автора и всички присъстващи, а Захари Карабашлиев поздрави добричлии „Радвам се, че съм тук, че сте много, че сме заедно“. Така започна срещата-разговор за романа – посвещение на незапомнените, върволица от предци, част от нашата история.

Жулиета Николова изрази лични впечатления от „Рана“ и покани гостите да се включат в „раздумката, която повече подхожда на добруджанската земя“. Историкът Радослав Симеонов, съмишленик и редактор на историческите факти, определи автора като внимателен, детайлен и точен и го поздрави за старанието да раздвижи пластовете на забравата след задълбочени проучвания на мемоари, писма, военна история.  Всяко име в книгата е взето от изписаните на войнишките паметници. Симеонов уточни, че трудно се пише за Първата световна война, за празнините в нашата национална памет, забравените истински герои и събития, съзнателно потъпквани и премълчани. За историка това е роман, в който има поколенческа приемственост,  човечност и състрадание на фона на една война.

Писателят сподели много скъпи детски спомени от родния добруджански край, за вкуса на водата от чешмата с войнишкия паметник, за спестените факти от съдбата на семейството му, за странстванията и пътищата, които го връщат в родината. На въпроса за името на романа, той коментира, че съзнателно търсеното заглавие препраща към физическата рана на героя в повествованието и към историческата национална травма.

Захари Карабашлиев отговори на много въпроси за тревожните съвременни тенденции, за бъдещи преводи на „Рана“, за фалшивия патриотизъм, за препратките към творчеството на Йордан Йовков и съдбите на Димчо Дебелянов и Владимир Мусаков.

В края на срещата, авторът говори за замисъла на романа, да лекува раните, посредством художествения текст и се обърна към своите читатели: „Моля ви, четете тази книга със светлина в сърцата си. За мен беше чест и удоволствие да бъда точно тук, точно тази вечер!“.