Приключи II Национален онлайн конкурс за детска рисунка под наслов "Творческият свят на Дора Габе в рисунки"

Конкурсът е за деца и ученици от 6 до 18 г. вкл. от цялата страна, а тематиката – отворена, за да могат участниците да разгърнат въображението си без ограничения. Инициативата има за цел популяризиране творчеството на именитата поетеса, преводачка и общественичка, добруджанката Дора Габе сред децата и учениците, обогатяване със съдържание на прояви, подкрепящи грамотността, навиците за четене, развитие и изява на творческия талант на подрастващите.

В инициативата участваха 93 деца от град Добрич и областта, гр. Русе, гр. Пловдив, гр. София, областите Търговище, Благоевград, Варна, Силистра, Хасково, Кърджали, Шумен и Ловеч. Вторият онлайн конкурс за детска рисунка на библиотеката даде възможност за участие на деца, както от големи, така и от малки населени места.

Конкурсът стартира на 19 март 2024 г. на фейсбук страницата на библиотеката и приключи в 12.00 ч. на 19 април 2024 г. По регламент, броят на харесванията на всяка публикувана рисунка определиха и победителите, които ще получат грамота и парична награда:
Първа награда (120.00 лв.)
Ралица Атанасова, 14 г., с. Смолница, обл. Добрич – “Прегръдка”

Втора награда (80.00 лв.)
Ивайла Християнова Христова, 6 г., ДГ №18 „Дора Габе“, група „Слънчице“, гр. Добрич – „Слънчице“

Трета награда (50.00 лв.)
Нергис Мазлъм, 16 г., 9 клас, гр. Добрич – “Истината мълчи”

Екипът на библиотеката присъжда и две Поощрителни награди (книги) на:
Христина Атанасова, 13 г. СУ “Св.Св. Кирил и Методий”, гр. Белослав, обл. Варна – “Обич”
Преслава Василева, 6 г., гр. Ловеч – “Обич”

Всеки участник ще получи грамота за участие в събщение на профила, от който се е включил.

Награждаването на отличените участници ще се състои при откриване на Маратона на четенето, на 23 април /вторник/ от 10.00 ч. в библиотеката.
По време на маратона, мултимедия ще представи всички рисунки, участвали в онлайн инициативата.

Благодарим на децата за желанието да пресъздадат своите чувства и настроения, вдъхновени от обичаните произведения на Дора Габе, както и на родителите и учителите за подкрепата.